10 листопада 2021
Тексти

Калью Мятік: «Один народ не може з рабства вирватися, потрібно співпрацювати

Звіад Гамсахурдія. Як КҐБ переслідував першого президента Грузії

15 грудня 1956 року КҐБ Грузинської РСР заарештував Звіада Гамсахурдію разом з його друзями й однокласниками. Їх звинуватили в організації антирадянської групи, яка розповсюджувала незаконні листівки. 5 квітня 1957 року Верховний суд Грузинської РСР засудив його до трьох років позбавлення волі, але вирок змінили на умовний.

Баліс Ґаяускас: «37 років у неволі… Я ні про що не жалкую»

Станіслав Асєєв для проєкту “Дисиденти” про “Ізоляцію” та заручників Кремля

Чути правду — це чути непрості історії, історії болючі й складні. Історії про те, як катують і в наші часи. Історії про те, що тоталітарна машина й зараз ламає людей. Історії, які доводять, що боротьба триває.
Для проєкту “Дисиденти” Станіслав Асєєв розповів про те, як катували у застінках колишнього культурного центру “Ізоляція”, наскільки важливо усвідомлювати, скільки громадян України є й сьогодні заручниками Кремля.
Коротко

На Рівненщині перепоховали останки жертв НКВД. ФОТО

10 листопада у місті Костопіль Рівненської області відбулась урочиста церемонія перепоховання останків 25 людей, які стали жертвами НКВД.

У вільний доступ виклали понад пів сотні номерів літературно-мистецьких часописів ХХ століття

55 чисел журналів «Нові поезії», «Наша культура» й «Сяйво» розмістили в електронній бібліотеці «Культура України» та на сайті «Бібліотека українського мистецтва».

Дослідники виявили перший вид динозавра, який жив у Гренландії 214 мільйонів років тому

Міжнародна група дослідників з Португалії, Данії та Німеччини виявила перший вид динозавра, який жив у Гренландії 214 мільйонів років тому.

Діамантові браслети Марії-Антуанетти продали на аукціоні за понад $8 мільйонів

Аукціонний дім Christie`s на торгах 9 листопада продав рідкісну пару улюблених діамантових браслетів останньої королеви Франції Марії-Антуанетти за понад $8 мільйонів.

У Словенії урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

У Словенії на території парку La Ciotat Park міста Крань 8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови, відбулося урочисте відкриття пам’ятника класику української літератури Тарасу Шевченку.

У “Софії Київській” знайшли рідкісний енколпіон ХІІІ століття

Під завершення археологічного сезону у Національному заповіднику Софія Київська дослідники розкопали енколпіон (хрест-релікварій), ймовірно, з першої половини ХІІІ століття.