15 березня 2021
Тексти

Японські доти проти важкої артилерії. Як Червона армія штурмувала Хутоу

Маньчжурська операція влітку 1945 року планувалася Радянським Союзом як блискавична. Катки «червоних» танків мали знести все на своєму шляху. Однак під містечком Хутоу, замість трьох діб, радянські частини були вимушені вести бойові дії більше тижня. Лише залучення артилерії особливої потужності із резерву головнокомандування СРСР дозволило знищити всі залізобетонні точки і придушити опір японців. Ціною перемоги стали надзвичайно високі людські втрати.
Колонки

Українці - громадяни Польщі: Живі у нашій пам’яті – віртуальний український некрополь у Польщі

Українське історичне товариство у Польщі за підтримки Об’єднання українців у Польщі та інших українських організацій приступає до здійснення проєкту «Живі у нашій пам’яті – віртуальний український некрополь у Польщі», звертається до всіх, яким небайдужа доля відомих дочок та синів українського народу, підтримати реалізацію проєкту. Історична правда публікує їх звернення у повному обсязі.

Віталій Нахманович: Палімпсест Бабиного Яру

З осені минулого року спонсорований російськими олігархами і підтриманий президентом Володимиром Зеленським Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” брутально захоплює нові простори Бабиного Яру і української історичної пам’яті. Жахливі дементори, що виють вдень і вночі на єврейському цвинтарі, “синагога для роздумів” на цвинтарі православному, інсталяція в пам’ять Куренівської катастрофи, складена з цеглин, що бачили Бейліса, – чи буде цьому межа? Що може протиставити українське суспільство цей ментальній агресії?
Коротко

У Житомирі пошкодили пам’ятник Героям Небесної Сотні

У Житомирі вночі невідомі пошкодили пам’ятник Героям Небесної Сотні, що встановлений поруч із будівлею облдержадміністрації та облради.

Музей Сковороди планують внести в програму «Велика реставрація»

Три об'єкти Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди можуть внести в програму "Велика реставрація".

Вчені відтворили "античний комп'ютер". Що він вміє?

Британські вчені вперше відтворили повну комп'ютерну модель антикітерського механізму. Цей пристрій, створений близько 2 тис. років тому в стародавній Греції, називають найпершим аналоговим комп'ютером, принцип його роботи та призначення протягом багатьох років залишались загадкою.

Знаряддя праці віком 13 тисяч років знайшли у Туреччині

У турецькому Трабзоні, що на Чорноморському узбережжі, археологи знайшли кам'яні знаряддя праці, вік яких становить 13 тисяч років.

УІНП випустив п`ятий ролик проєкту «Південь без міфів» — про концепцію «Степова Україна». ВІДЕО

Український інститут національної пам’яті презентує п'ятий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів».

Укрпошта відкриває серію марок «Сучасні однострої», перший випуск – про Сухопутні війська

Національний поштовий оператор "Укрпошта" розпочинає нову серію поштових марок «Сучасні однострої», перший випуск якої - «Збройні сили України. Сухопутні війська», присвячений формам одягу та знакам Сухопутних військ.