17 листопада 2010
Тексти

Катастрофа царського поїзду під Харковом: знак кінця імперії

Вітте заборонив імператорському поїзду рухатися Південно-Західними залізницями із надмірною швидкістю. Посьєт з обуренням переповів Вітте претензію імператора: “На вашій дорозі не можна їхати швидко просто тому, що ваша дорога – жидівська!"

Повстанці 1920-х. Махновці, холодноярці і школярі-підпільники. ФОТО

З 1917 по 1932 рр. в Україні діяли 692 підпільних організацій і 1435 повстанських загонів. Нарешті історики зібрали артефакти і документи тієї епохи в одному місці. "Історична Правда" ділиться з читачами побаченим на виставці.

1973: день студента в Афінах - танк переїздить через демонстранта

17 листопада 1973 року військова хунта придушила студентське повстання в Політехнічному універі Афін. Це стало початком кінця режиму полковників. Загиблі студенти сьогодні вшановуються як герої на державному рівні.
Коротко

Анонс: фільм про Олександра Шумського - комуніста й українізатора, вбитого за наказом Сталіна

18 листопада о 22:00 на Першому національному - прем'єра документального фільму про життя Олександра Шумського, українського революціонера, засновника партії комуністів-боротьбистів.

З дна Дніпра підняли бойовий човен запорізьких козаків XVIII сторіччя

Корабель зберігся майже на 80% - завдяки тому, що протягом майже трьох століть був укритий піском і мулом. "Запорізький дуб піднято в Україні вперше, і про подібний експонат будь-який музей світу може тільки мріяти".

В Росії тепер хочуть один підручник з історії для всього СНД

Також депутати Думи та російські історики хочуть створити історичне товариство Росії - "таке, як було до революції".

За 10 днів до Дня пам'яті жертв Голодомору в Севастополі осквернили пам'ятник жертвам Голокосту

У Севастополі невідомі сплюндрували пам'ятник убитим фашистами євреям, повідомляє Інтерфакс із посиланням на Севастопольську державну регіональну ТРК.

27 ЛИСТОПАДА - ТРАДИЦІЙНО ЗАПАЛЮЄМО СВІЧКИ У ВІКНАХ

Субота, 27 листопада, 16.00 - щойно почне сутеніти. "Запалимо свічку пам’яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору”, - йдеться в звернені. Також закликають не політизувати пам'ять.

У Чернігові туристів розважатимуть остання любов Мазепи і Соловей-розбійник

У Чернігові туристам запропонують новий екскурсійний маршрут "Чернігів - місто легенд" з елементами театралізованого дійства. Як повідомляє прес-служба Чернігівської міськради, маршрут буде присвячений легендам і міфам про Чернігів.

Біля офісу НАТО в Брюсселі знайшли 200-кілограмову бомбу часів Другої світової

У Брюсселі сапери знешкоджують двохсоткілограмову авіабомбу часів Другої світової війни, що не вибухнула, яку було виявлено на місці будівництва нової штаб-квартири НАТО.

Українські вузи вшанують чеських студентів і професорів, які загинули від рук нацистів

Сьогодні, у Міжнародний день студента, відбудеться вшанування пам яті загиблих і репресованих чеських студентів. Місцем проведення акції обрано Посольство Чехії в Україні.