31 травня 2021
Тексти

Українсько-японські міжлюдські контакти: історія та сьогодення

29 травня 1940 року народився видатний японський сумоїст українського походження Іван Боришко, або Кокі Тайхо, якого можна вважати найбільш відомим діячем Японії, пов’язаним з Україною. Попри географічну віддаленість та той факт, що дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені у 1992 р., вони мають багату історію міжлюдських обмінів.
Коротко

Ім’ям Івана Пулюя назвали планету

Ім’ям уродженця Тернопільщини, визначного українського фізика, винахідника Х-променів Івана Пулюя названо малу планету.

Мінкульт розповів, де і коли виставлятимуть оригінал конституції Орлика

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що Конституцію Пилипа Орлика виставлятимуть у Софійському соборі в Києві з 16 серпня до 14 листопада 2021 року.

У США магазин продавав жовті "зірки Давида" для невакцинованих

Магазин капелюхів у Нешвілі, штат Теннессі, рекламував нашивку у вигляді жовтої зірки з написом "Не вакцинований", подібну до тої, яку змушували носити євреїв у нацистській Німеччині. Це викликало обурення і протести.

У Канаді на місці колишньої школи для корінного населення знайшли останки 215 дітей

У Канаді виявили останки 215 дітей на території колишньої школи-інтернату для корінного населення.

In memoriam. Помер літературознавець і публіцист Михайло Слабошпицький

Вчора, на 75-му році життя помер український літературознавець, публіцист, прозаїк і громадський діяч Михайло Слабошпицький.

У Німеччині судять 84-річного чоловіка, який ховав вдома нацистську зброю і танк

У німецькому місті Кіль почався суд над 84-річним чоловіком, якого звинувачують у зберіганні схованки зі зброєю нацистської епохи, в тому числі танка, в підвалі своєї вілли.

Техас визнав Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом

Американський штат Техас на місцевому законодавчому рівні визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу та визначив листопад 2021 року місяцем пам’яті про жертв цієї трагедії.