22 червня 1941

Міф про "віроломний напад". Документи з архіву СБУ

"Прибулі у прикордонну смугу німецькі солдати [...] розповсюджують чутки, що командування німецької армії має намір захопити Західну Україну [...]. Виступ німецьких військ проти Радянського Союзу має відбутися після закінчення дощів, як тільки встановиться погода"

Архів СБУ оприлюднив документи радянських спецслужб про початок радянсько-німецької війни у 1941 році. Архівісти надали вільний доступ до колекції "Переддень німецько-радянської війни у документах НКВД".

"У колекції — документи про агентурно-оперативну роботу НКВД СРСР напередодні радянсько-німецької війни: повідомлення військових та агентів спецслужб про загальний стан німецької армії перед початком війни, пересування військ Вермахту поблизу кордонів СРСР. Також оприлюднено матеріали допитів полонених німецьких льотчиків у перші дні війни, шпигунську аерофотозйомку, яку здійснювали літаки "Люфтваффе", — розповідає заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак.

Фото німецьких пілотів-бомбардувальників, схоплених в полон після бомбардування Києвам

Серед архівних документів історики виявили доповідну записку секретарю КП(б)У Микиті Хрущову про концентрацію німецьких військ на кордоні у травні 1941 року. "Цей документ засвідчує, що ретельна підготовка нацистської Німеччини до нападу на СРСР не була таємницею для радянських керівників", — аналізує Володимир Бірчак.

Історик доповнює: "Документи свідчать, що радянська розвідка не лише шукала інформацію про збройні сили та політику нацистської Німеччини. Спецслужба активно вивчала стан та настрої української діаспори, діяльність підпілля ОУН на території України, окупованої нацистами ще з вересня 1939 року (йдеться про Захід України), намагалася вводити у ці структури свою агентуру".

ДОКЛАДНАЯ СЕКРЕТАРЮ КП(Б)У ТОВ. ХРУЩОВУ Н. С. О КОНЦЕНТРАЦИИ НЕМЕЦКИХ ВОЙСК В ПОГРАНИЧНЫХ РАЙОНАХ С СССР ОТ 15 МАЯ 1941, арк. 1

[Лист] 52 [Закреслено]

[Лист] 88

Нетаємно

СОВЕРШЕННО СЕКРЕТНО [Закреслено]

24/2 – 1716 23.04.[20]13

СЕКРЕТАРЮ Ц[ентрального] К[омитета] К[оммунистической] П[артии] (б[ольшевиков]) У[краины]

Тов.[арищу] ХРУЩЕВУ Н.[иките] С.[ергеевичу]

За последнее время от зак.[рытых] источников оперативного пункта ст.[анции] Перемышль получены дополнительные данные о концентрации немецких войск в пограничных районах с С[оюзом] С[оветских] С[оциалистических] Р[еспублик].

В лесу близ гор.[ода] Ярославля быстрыми темпами строятся бетонированные укрепления. Там-же закончено строительство большого аэродрома, на которы![й] прибыли самолеты. В этом же лесу сосредоточено большое количество войск и установлена тяжелая артиллерия.

Во дворе станции Журавица-Южная строятся бетонированные укрепления.

ДОКЛАДНАЯ СЕКРЕТАРЮ КП(Б)У ТОВ. ХРУЩОВУ Н. С. О КОНЦЕНТРАЦИИ НЕМЕЦКИХ ВОЙСК В ПОГРАНИЧНЫХ РАЙОНАХ С СССР ОТ 15 МАЯ 1941, арк. 2

 [Лист] 53 [Закреслено]

[Лист] 89

2.

По левую сторону этой станции по направлению с Перемышля за кладбищем, на расстоянии около 100 метров, построена посадочная площадка 200 х 400 м[е]т.[ров] для самолетов.

В окрестностях Перемышля-Журавица, Болештрошиц, Бушковиц, Радома и Хмина усиленными темпами строятся окопы. Отрыва окоп производится в дневное время, а в ночное время – на самой границе.

Из Радома в Журавицы переброшены артиллерийские части, которые расквартированы в казармах, где ранее находилась пехота, а последняя переведена в Перемышль.

Со стороны гор.[ода] Кракова к границе направлено большое количество немецких войск различных родов оружия.

Из Жешува, Пшеворска и Лисовска через Лемблицы отправлено 6 воинских транспортов. По шоссейной дороге к Жешуву проследовало 150 танков.

На ж.[елезно]д.[орожной] станции Пшеворск отмечается погрузка в поезда авиабомб, которые отправляются на вновь выстроенный аэродром – расположенный возле леса за Пшеворском.

На ст.[анциях] Журавицы и Радоме ожидается прибытие большого количества немецких воинских частей. С этой целью в окрестностях этих станций приготовляются квартиры для размещения войск.

ДОКЛАДНАЯ СЕКРЕТАРЮ КП(Б)У ТОВ. ХРУЩОВУ Н. С. О КОНЦЕНТРАЦИИ НЕМЕЦКИХ ВОЙСК В ПОГРАНИЧНЫХ РАЙОНАХ С СССР ОТ 15 МАЯ 1941, арк. 3

[Лист] 54 [Закреслено]

[Лист] 90

3.

На ж.[елезно]д.[орожные] станции Перемышль, Журавицы и Ярослав прибыло большое количество немецких войск разных родов. Эти станции в ночное время охраняются немецкими часовыми. Здесь – не ведется усиленное строительство разных укреплений. Днем работы не производятся.

Прибывшие в приграничную полосу немецкие солдаты из оккупированных стран – Франции, Норвегии и Дании – распространяют слухи, что командование немецкой армии намерено захватить Западную Украину, отрезав ее клином со стороны Рава-Русская и Румынии – на Львов.

Выступление немецких войск против Советского Союза должно начаться после окончания дождей, как только установится погода.

В конце апреля на ст.[анции] Перемышль в течение 10 суток стоял пассажирский поезд из 10 мягких и одного вагона-ресторана. Поезд охранялся усиленным военным конвоем. В этом поезде, якобы, приезжали губернатор и какой-то генерал (их фамилии не установлены), которые производили осмотр вновь возведенных укреплений.

За мостом через реку Сан, возле станции Перемышль, к полотну железной дороги на огороде площадью около 80 кв.[адратных] метров выстроены два газоубежища.

ДОКЛАДНАЯ СЕКРЕТАРЮ КП(Б)У ТОВ. ХРУЩОВУ Н. С. О КОНЦЕНТРАЦИИ НЕМЕЦКИХ ВОЙСК В ПОГРАНИЧНЫХ РАЙОНАХ С СССР ОТ 15 МАЯ 1941, арк. 4

[Лист] 55 [Закреслено]

[Лист] 91

4.

В конце апреля отмечен факт, когда один немецкий солдат, переодевшись в штатский костюм, со станции Перемышль (Германия) поездом пытался уехать в Советский Союз, однако, был задержан. Когда на место задержания прибыли сотрудники Гестапо, этот солдат нанес себе в висок до 10 ножевых ран.

НАРОДНЫЙ КОМИССАР ГОСУДАРСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ [Украинской Советской Социалистической Республики]

(МЕШИК) [Павел Якович]

"15" мая 1941 г.[ода]

№ А. 1620/сн

гор.[од] Киев

тк/4.              А 1619/сн

исп.[олнитель] Данилов

 

Транскрипція документу здійснена Сергієм Громенком, Український інститут національної пам'яті

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.