26 квітня 1945

Американська бомба для Павла Скоропадського

"Треба, щоб українці ніколи не забули, що найгірший їх ворог - то більшовики, - казав наприкінці Другої світової гетьман Пало Скоропадський. - На жодні компроміси з ними йти не можна; їх можна лише поборювати або від них тікати".

Він прагнув будь-що не опинитися на території, захопленій радянськими військами.

Через постійні бомбардування Берліна гетьманову Олександру Петрівну й молодшу доньку Олену ще 1944-го відіслав до Оберстдорфа на півдні Баварії.

Сам з донькою Єлизаветою, секретарем Дмитром Грищинським і служницею Ганною Шабуніною рушили туди в лютому 1945-го. Постійні бомбардування американської авіації паралізували німецький транспорт.

Тож їхали здебільшого на попутних машинах. А якось ішли, домовившись за гроші й цигарки із санітаром, щоб той на возику віз речі.

16 квітня на станції Платтлінґ, уже в Баварії, усі четверо ледь сіли до потягу.

Слава Богу, всі труднощі переможені, завтра будемо в Оберстдорфі, - сказав Павло Скоропадський, розміщуючись у вагоні. Баварія мала відійти до американської зони окупації.

"Було три з чвертю години, - згадувала донька гетьмана, - о четвертій поїзд мав вирушати". Аж тут загула сирена - летіли американські бомбардувальники.

"Люди бігли й штовхалися. Їх були тисячі, бо стояло в той час по всіх залізничних шляхах багато потягів". Місць у бомбосховищі не було.

Секретар пильнував кілька валіз. А Скоропадський із донькою та служницею вирішили перечекати першу хвилю нальоту в приміщенні станції.

Тут їх засипало уламками й обпалило вогнем від вибухів бомби. Попервах здавалося, що гетьман постраждав найменше.

Вокзал станції Платтлінґ після бомбардування 16 квітня 1945 р.

Перший день у госпіталі Даґґендорфа неподалік Платтлінґа він ще зміг сам навідати доньку, яка була в значно гіршому стані. Але потім йому стало зле - почалася сильна гарячка, схопило серце.

24 квітня виникла загроза, що Даґґендорф можуть захопити радянські війська. Донька й секретар гетьмана перевезли його до лікарні в монастирі містечка Меттен за кільканадцять кілометрів.

Тут 26-го Павло Скоропадський помер. Того ж дня до Меттена ввійшли американські танки. До свого 78-річчя - 19 травня - гетьман не дожив менш ніж місяць.

Єлизавета мусила сама шукати труну та священика, аби поховати батька. Секретар гетьмана, що ходив ночувати за кілька кілометрів, опинився по інший бік фронту.

Місцевий католицький священик відмовився відспівувати православного.

"Всюди було повно американців, всюди танки, авто, кулемети, - згадує гетьманівна. - Мене багато разів спиняли, але я балакала по-англійськи, давала пояснення, тому мене пропускали.

Я одного американця запитала, чи є у них священик, бо тутешні католики не хочуть ховати мого батька.

Він сказав, що коли в мене нічого не вийде, щоб я звернулася до них, і вони мені допоможуть. Так само, якби я не змогла найти труни. Але я хотіла звернутися до них лише в разі крайньої потреби".

Оголошення про панахиду за гетьманом Павлом Скоропадським

Я несла хрест. Було холодно, йшов дощ. Поблизу було чути вибухи гранат і гуркіт кулеметів.

Гетьмана ховали 28 квітня 1945 року. За кілька годин до похорону Єлизаветі Скоропадській вдалося-таки дістати труну в монастирській столярні. А невдовзі прийшов священик.

Це був греко-католицький отець Григорій Онуфрів - православного в тому хаосі годі було знайти.

Він не лише відспівав гетьмана, а й приніс два згортки українського полотна, бо "в труні були лише стружки".

Біля Меттена ще тривала стрілянина. У цей час на місцевому цвинтарі в простій поспіхом пофарбованій у чорне труні ховали українського гетьмана.

Панахида на цвинтарі в Меттені у першу річницю смерті гетьмана Павла Скоропадського

У Німеччині Павло Скоропадський і його родина - дружина, три доньки та двоє синів - оселилися 1921-го.

Невдовзі придбали віллу в передмісті Берліна - Ванзеє - на Альзенштрассе, 17.

"Уявіть, - згадувала про цей будинок донька гетьмана Олена, - величезний сад, великий старий будинок з 15 жилих кімнат, просторими підсобними приміщеннями, наповнений членами сім?ї, якимись тимчасово проживаючими родичами, секретарями, нянею, прислугою".

Невдовзі Скоропадський повернувся до політичного життя. Став лідером Українського союзу хліборобів-державників. Із 1937-го він звався Союз гетьманців-державників.

"На перший погляд могло здатися, що ми заможні, маємо великий будинок, - писала гетьманівна Олена. - Звичайно, ми не були бідними, але наші фінансові можливості були дуже обмежені".

Павло Скоропадський з сином займаються господарськими справами

За її словами, інколи родині навіть доводилося закладати в ломбард фамільне срібло.

Гетьман і його дружина працювали в саду й на городі. Прислуга доглядала курей, свиней та козу.

- Скільки політичних обідів відбулося під чудовий "курник", який няня вміла так добре готувати, - розповідала Олена Скоропадська. - Коли після смачного обіду гості перебували в доброму настрої, батько запрошував людей, які його цікавили, до кабінету...

Святкування дня св. Петра і Павла у Ванзеє. 1939 р.

Очевидно, саме так, неформально, і вирішувалось багато біжучих українських справ.

В еміграції гетьманський рух пережив кілька розколів.

Зокрема, генеральний писар за Гетьманату Іван Полтавець-Остряниця утворив Українське національне козаче товариство та проголосив себе "гетьманом і національним вождем всієї України".

Скоропадському конкурент закидав, що той сам зрікся влади.

- Я зрікся гетьманської влади, але не прав на гетьманській стіл, - відповідав той.

Три провідні українські політичні групи - ОУНівці, гетьманці та республіканці-УНРівці - поборювали одне одного, змагаючись за вплив на українську еміграцію.

Павло Скоропадський мав кілька зустрічей з Адольфом Гітлером - ще до того, як той став канцлером Третього Рейху. Проте це спілкування не мало наслідків.

Значно частіше в гетьманському будинку бували консервативні німецькі політики й офіцери-монархісти, критично налаштовані до Гітлера.

Гестапо стало відомо, що, перебуваючи у Великій Британії, Павло Скоропадський несхвально відгукувався на адресу Гітлера і Ґерінґа.

Мовляв, під час "ночі довгих ножів" 1934-го нацисти вбили не лише заколотників-штурмовиків, а й багатьох безневинних людей. На віллі гетьмана провели обшук, проте жодного компромату не знайшли.

Зліва направо: Карл Густав Маннергейм, Олександра Коростовець та Павло Скоропадський, Карлсбад, поч.1930х рр.

Він налагодив співпрацю з японським військовим аташе в Берліні. За сприяння японців відправляв своїх емісарів для роботи з українською діаспорою на Далекому Сході.

Ці контакти відстежували радянські спецслужби. Та що гіршими ставали взаємини японців з англійцями й американцями, то прохолодніше гетьман ставився до співпраці з Токіо.

Перед початком Другої світової війни Скоропадський відіслав сина та спадкоємця Данила до Великої Британії. Остерігався, аби гетьманський рух не став повністю залежний від Німеччини.

Прибічники пропонували Скоропадському проголосити сина принцем, а гетьманський рух назвати монархічним.

- Змінювати титул, присвоювати вищий, не маючи ані території, ані армії - зовсім непідходяща річ, - заперечував. - Титул гетьмана ніхто не може в мене відібрати.

В еміграції Павло Скоропадський остаточно відмовився від ідеї про федерацію України з Росією. Проте політичні опоненти - насамперед з ОУН - все одно дорікали йому браком патріотизму.

"Вони більше 15 років утовкмачують у голови своїх читачів, що я прибічник москалів, що я проти самостійної України, - писав Скоропадський у січні 1938-го. - Коли на перших порах деякі мої політичні кроки, може, й могли помилково давати привід обвинувачувати мене в якихось російських симпатіях, то зараз, після всього того, що я пережив завдяки своєму українству, подавати загалові все ті ж доводи для поборювання мене - це вже максимум бездарності й неймовірна глупота".

Попри протистояння між гетьманцями й оунівцями, Павло Скоропадський сприяв звільненню з німецького ув"язнення лідерів уже розколотої ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери.

"Норми про спадковість гетьманської влади" Павло Скоропадський затвердив восени 1943-го.

Згідно з ними, титул гетьмана міг успадковуватися не лише по чоловічій, а й по жіночій лінії роду Скоропадських. Ясновельможну пані гетьманову Олександру оголошено регентом.

Павло Скоропадський з дружиною Олександрою. 1942 р.

А в разі, якби вона не могла виконувати обов’язки, регентом мала б стати одна з двох старших доньок.

По смерті гетьмана його вдова очолювала регентську раду, а в листопаді 1948-го на чолі гетьманців став Данило Скоропадський. 23 лютого 1957 року він раптово помер.

Були підозри, що його отруїли агенти КДБ. Після цього гетьманський рух в українському політичному житті в еміграції майже згас.

По війні берлінський дім Скоропадських знесли, поставили тенісні корти.

Марія - старша донька Павла Скоропадського

Удова гетьмана померла 1951 року. Донька Марія, в заміжжі графиня Монтрезор, - 1959-го. Єлизавета, у заміжжі Кужін, - 1976-го. Сина Петра не стало 1956 року. Донька Олена Отт-Скоропадська дожила до 2014 року.

Стаття опублікована з люб?язної згоди автора та сайту Gazeta.ua

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.