Спецпроект

100 днів "Історичної правди"

Політ нормальний. Маємо понад 830 тисяч хостів за цей час. Будьте з нами і далі. Пропонуйте теми. Надсилайте дописи, артефакти недавнього минулого. Розкажіть про нас друзям, френдам, знайомим у соціальних мережах і блогах.

Так, сто днів тому ми з'явилися в українському інтернет-просторі. І, з огляду на час, що минув, хочеться сказати кілька слів, доречних нашому маленькому першому "ювілею".

Американська демократія за часів президента Франкліна Рузвельта - а за нею й інший світ - підхопили традицію давати політикам рівно сто днів для того, щоб ті проінвентаризували отриману владу, повернули собі нормальне дихання після виснажливої політичної кампанії і взялися за виконання покладеної на них народом відповідальності.

Нам - легше, ніж політикам, оскільки нас ніхто не уповноважував, ми самі на себе поклали шмат роботи й відповідальність за її виконання.

Розділяю радість першого ювілею з колегами та друзями з "Української правди", а також із редактором ІП Павлом Солодьком, ведучим рубрики "Календар" Дмитром [info]ledilid Лиховієм і постійним автором Олександром [info]a-zinchenko Зінченком, без яких сайт не відбувся б.

Само собою - дякуємо нашим численним уже авторам, публікації яких викликають інтерес, часто змушують сперечатись, але й стають відкриттям окремих тем, імен і явищ.

П'ятірка найбільш коментованих відвідувачами публікацій наразі виглядає так:

1. Катерина Липа "Митра і шабля. Як Сагайдачний врятував православну церкву" - 394 коментарі  

2. Ігор Голод "Фальсифікаціям - ні. Про трипільську культуру та "арійство" - 343

3.     Джон-Пол Химка: "Розуміння минулого - важливіше за бандер і шухевичів" - 322

4.     Роман Горбик "Український Партизанський Антиколоніалізм" - 319

5.     Разом із національною пам'яттю Янукович ліквідував і музей УНР - 276

Отже, 100 днів - політ нормальний.

Маємо понад 830 тисяч хостів за цей час. Середньоденна відвідуваність - 8300, середньоденна за останній тиждень - 9800, середньоденна за останній місяць - 11630. Глибина перегляду - рівно 3.

GoogleAnalytics ми прикрутили не відразу, але тенденція зрозуміла й тут:


 

Цікавим є географічний розподіл відвідувачів. Українці, звісно, передують - майже 85% всіх заходів.

Кияни - це 47% "наших", відтак - Львів (14%), Харків (6,8%), Дніпропетровськ (4,3%), Донецьк (3,2%), Одеса, Івано-Франківськ, Тернопіль, Запоріжжя. Надзвичайно приємно, що нас дуже активно читають у Білій Церкві, Кременчуці, Калуші, Бережанах, Краматорську, Умані, Інкермані, Стрию, Нетішині та інших містах і містечках країни.

Далі - інтернет-користувачі зі Сполучених Штатів - їх у загальній структурі відвідування сайту 3,88%, з Канади - 1,79%. Росіян - відносно небагато - 1,59%, припускаємо - через мовний бар'єр. А також через відносно невелике проникнення інтернету. За переписами українців у Російській Федерації близько 5 млн., не рахуючи заробітчан, отже, більше, ніж у США щонайменше в 2-3 рази, а тут бачимо ситуацію навпаки.

Думка вбік. Іноді хочеться гукнути до українських патріотів, особливо тих, які найгучніше волають про захист національних інтересів і рвуть на собі сорочки, - хлопці, агов, а слабо допомогти перекласти тексти про УПА, Голодомор, інші малознані, а тому й погано зрозумілі в Росії теми, російською.

Щоб систематично просвіщати мільйони громадян Росії, які позбавлені можливості знати про нові трактування історичних подій бодай ХХ століття.

Далі - хости з Німеччини, Польщі, Великої Британії, Франції, Італії, Чехії. Це країни, де українців чимало. І з останньої, "четвертої", і з попередніх хвиль еміграції. Але і тут є пряма залежність між рівнем демократії, поширенням інтернету. Приміром, у Казахстані українців не менше мільйона, а в Чехії - 50 тисяч. Але серед наших читачів других в 10 разів більше, ніж перших. Парадокс?!

Загалом гуглівський лічильник нарахував заходи на "Історичну правду" з 162 країн і територій. Навіть з таких екзотичних як Аруба, Сурінам, Фарерські острови, Східний Тимор, Чад, Непал, Барбадос (до речі, на синьо-жовтому прапорі цієї країни є тризуб!) тощо.

У нас є багато планів на цей рік - рік 20-ліття Незалежності. Будьте з нами.

Пропонуйте теми. Надсилайте дописи, артефакти недавнього минулого. Як це зробити, написано тут.

Розкажіть про нас друзям, френдам, знайомим у соціальних мережах (ось наша сторіночка на Фейсбуці, до речі) і блогах. Давайте і далі разом шукати історичну правду.

Теми

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.