Що ми зробимо із вашими грошима?

За кілька днів завершується збір коштів, оголошений редакційним зверненням "Закритися, чи змінитися". На жаль, нам поки не вдалося методом краудфандінгу зібрати кошти, необхідні для існування протягом цілого року. Але ми не втрачаємо надії.

Ми зібрали питання, які найчастіше нам задавали наші читачі після публікації нашого звернення "Закритися, чи змінитися".

Чому мільйон?

Протягом семи років "Історична правда" існувала як волонтерський проект. Ми зрозуміли, що у такому вигляді він себе вичерпав. Ми маємо зробити його більш якісним, він має оперативніше і частіше оновлюватися. Тим більше, що ми не просто сайт, ми є середовищем, в якому народжуються дві телепрограми, книжки, публічні лекції та інші просвітницькі заходи.

Для цього необхідно більше журналістських, редакторських і менеджерських рук. Ми планували бюджет з розрахунку 4 редакторських ставок. Ми вивчили ринок праці в аналогічних медіа.

Середній розмір зарплат кваліфікованих редакторів, які працюють на стрічці новин, коливається від 6 000 до 8 000 гривень "після податків". І так – ми розуміємо – це порівняно мало із винагородою вантажників у столиці.

Редактор відділу, заступник головного редактора отримує винагороду в розмірі 12-15 тис. гривень. Головний редактор – більше 20 000.

Також ми б хотіли почати виплачувати нашим авторам гонорари. Усі 7 років існування більшість наших авторів надавали нам свої публікації, не вимагаючи жодної винагороди. Так далі не може продовжуватися з двох причин.

По-перше, кожна якісна робота має бути оплачена. Тільки якісні оригінальні публікації найкращих авторів варті часу наших читачів. Ми не хочемо, як багато інших інтернет-медіа, передруковувати публікацій інших, посилюючи їх фейковими заголовками. Це не наш метод.

По-друге, ми б хотіли мати найкращі матеріали саме на нашому сайті. Але останнім часом зацікавлення історією суттєво зросло, а значить зросла конкуренція різних видань за авторів. І ми не зможемо її виграти, якщо не будемо замовляти професійним історикам та іншим авторам сайту теми публікацій.

Отже гонорарний фонд для авторів, зарплатний фонд для редакторів та бухгалтера, адміністративні витрати – це разом і складає суму, яку ми потребуємо.

Місячний бюджет приблизно 60 тис. грн.

Один рік роботи колективу редакції - це понад 700 тис. грн. І це – не рахуючи необхідних інвестицій в оновлення зовнішнього вигляду сайту (ми не мінялись з моменту заснування у 2010 році), програмування та дизайн нових спецсторінок, купівля необхідного обладнання для роботи редакції.

 Співзасновники проекту: Олександр Зінченко, Вахтанг Кіпіані, Павло Солодько "і прімкнувший до них" Кирило Галушко (керівник проекту "Лікбез. Історичний фронт") у день третьої річниці заснування "Історичної правди"

Про наші успіхи, історію і задачі, які ми ставили п'ять місяців тому - читайте в редакційному зверненні "Історична правда": закритися чи змінитися?"

Тобто, 1 млн. – це велика, але необхідна для повноцінного розвитку масштабного просвітницького проекту сума.

Але.

У нас є ідея, яку ми піддивились в української діаспори.

У Сполучених Штатах та Канаді існує безліч громадських інституцій, які так само як і ми звертаються по підтримку до своїх прихильників. Деякі, які стратегічно мислять, формують фонди, так звані "ендаументи".

Суть їхнього функціонування полягає в наступному: організація, збираючи пожертви громадян і бізнесу, не витрачає ці гроші на свою поточну діяльність, а вкладає в депозити, цінні папери, нерухомість тощо, а існує лише на відсотки по них. В такий спосіб, можна планувати розвиток організації на роки вперед.

В Україні, на жаль, держава не створила умов для благодійності та фандрайзингу. Втім, ми намагаємося іти вперед і хочемо створити такий фонд розвитку "Історичної правди". Спочатку у вигляді кількох мультивалютних депозитних рахунків у державних банках.

Один мільйон, покладений у банк, даватиме щомісяця приблизно 10-12 тис. грн. відсотків. Це дві невеликі ставки для редакторів. При цьому "тіло" народного мільйона залишатиметься недоторканним. Його з’їдатиме хіба інфляція. Але на це "Історична правда" вплинути не може.

Ми не плануємо зупинятись. І будемо шукати добродіїв, які допоможуть нам зібрати більше, ніж один мільйон, який потрібен для рестарту амбітного проекту.

Чи ви не втечете з цими грошима?

Авжеж ні.

Гроші читачів "Історичної правди" зберігатимуться на рахунках у двох державних банках. Діяльність ГО "Історична правда" відбувається у рамках чинного законодавства.

Що зміниться вже ближчим часом?

Збільшиться кількість публікацій. Їх якість також буде вищою.

У 2017 році у рубриці "Коротко" з’являлося 57 публікацій на місяць в середньому. Ми хочемо, щоб з нового року кількість публікацій в цій рубриці була 120+.

У 2017 році з’являлося 10 публікацій на місяць в рубриках "Тексти", "Артефакти", "Книжки" та інших. У новому році ми хочемо збільшити кількість публікацій у цих рубриках до 24 на місяць.

Сподіваємося, що пропорційно зросте аудиторія сайту – з близько 2 млн хостів у 2017 до 5 мільйонів у 2018 році.

 

Коли почнуться зміни?

Ми вже сформували новий склад редакції і готуємося до перезавантаження проекту. Вже з 1 лютого 2018 року наші читачі побачать зміни на сайті проекту. 

Але ж ви не зібрали мільйон?

Дійсно, наразі зібраних коштів недостатньо для того, щоб сайт працював протягом цілого року. Але на кілька місяців зібраних коштів вистачить. Ми не втрачаємо надії знайти додаткові кошти в інший спосіб.

Ми провели переговори і ближчим часом повідомимо про фінансування нового спецпроекту на нашому сайті. Також ми продовжуємо переговори із середнім і великим бізнесом, щоб отримати додаткову підтримку.

Чи реклама на сайті приносить якісь додаткові гроші?

Ми є Громадською організацією, яка згідно чинного законодавства не має права вести комерційну діяльність. Оператором контекстної реклами виступає "Українська правда", яка навзамін надає нам хостінг та технічну підтримку.

Який характер взаємин між "Історичною правдою" та "Українською правдою"?

Наші редакції діють незалежно: "Історична правда" не узгоджує свою редакційну політику із "Українською правдою", так само як  УП не узгоджує свою редакційну політику з нами.

УП не фінансує ІП.

Водночас ми ефективно взаємодіємо із аудиторією "Української правди", дякуючи можливості розміщувати найцікавіші матеріали про українську історію на головній сторінці одного із найстарших та найбільших за аудиторією інтернет-проектів України. 

Як контролюватимуться видатки?

Ближчим часом ми оголосимо склад Наглядової ради. Ми запросили до неї відомих істориків, літераторів та інтелектуалів, чия репутація не викликає сумнівів.

Наглядова рада не тільки допомагатиме контролюватиме публічні гроші. Ми сподіваємося, що Наглядова рада стане також нашим постійним і ефективним дорадником в питаннях формування редакційного портфеля, визначення тематичних пріоритетів, дотримання етичних і наукових стандартів публікацій.

Ми інформуватимемо Наглядову раду щоквартально про поточні витрати. Також наглядова рада заслуховуватиме і затверджуватиме річний звіт, який буде опублікований. Усі прибутки і видатки мають бути прозорими.

До 22 січня 2018 року – дня завершення нашої акції – ми не витрачатимемо жодної гривні. Протягом наступних 30 днів ми плануємо оприлюднити звіт по результатах нашого збору коштів.

Ми дякуємо кожному, хто любить українську історію до глибини власної кишені!

Ви ще можете допомогти "Історичній правді".

Реквізити ГО "IСТОРИЧНА ПРАВДА":

Для пожертв у гривнях:

ЄДРПОУ/ДРФО 39857368 
ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 320649) 
рахунок № 26001052651971 
валюта — українська гривня. Призначення: статутна діяльність ГО.

Можливо Вам буде зручніше переказати пожертву на картку "ПриватБанку" 5168 7556 1748 3793 (отримувач — головний редактор проекту Кіпіані Вахтанг Теймуразович), кошти з цієї картки також використовуються на фінансування діяльності "Історичної правди".

Для пожертв у доларах США:

Найменування компанії/company Name: IСТОРИЧНА ПРАВДА ГО

Рахунок компанії в банку/The bank account of the company: 26000052652807

Найменування банку/Name of the bank: PJSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT Code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X

Адреса компанії/Company address: UA 01001 м. Київ вул. Олександра Кошиця б.10/21 кв. 380

IBAN Code: UA243206490000026000052652807

Рахунок у банку-корреспондента/Account in the correspondent bank: 001-1-000080

SWIFT Code банку-корреспондента / SWIFT-code of the correspondent bank: CHASUS33

Банк-корреспондент/correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York ,USA

АБО

Рахунок у банку-корреспондента/Account in the correspondent bank: 890-0085-754

SWIFT Code банку-корреспондента/SWIFT-code of the correspondent bank: IRVT US 3N

Банк-корреспондент/correspondent bank: The Bank of New York Mellon, New York, USA

Віталій Скальський: 28 березня — Міжнародний день історика?

Інтернетом шириться інформація про відзначення 28 березня Міжнародного дня історика. Проте… В Україні ніхто і ніколи не встановлював дня історика. ООН теж такого дня не встановлювала.

Євген Чикаленко: Центральна Рада та більшовицька навала

Євген Чикаленко про окупацію Києва більшовиками на початку 1918 року.

Ярина Ключковська: "Україна без нього була б інакшою". Пам'яті Ігоря Юхновського

Вічна пам'ять Ігореві Рафаїловичу Юхновському. Людині, яка залишила глибочезний слід у житті кожного з нас, навіть тих, хто про це не здогадується. Бо Україна без нього була б точно інакшою.

Юрій Юзич: Бойові командири Армії УНР з Куп’янська

Щонайменше троє уродженців Куп’янська більше 100 років тому воювали за Україну старшинами в складі Запорозького корпусу Петра Болбочана. Усі троє мали первинне офіцерське звання, але командували сотнями запорожців.