Немає причин називати в Україні вулицю іменем Ломоносова

Вулиця буде називатися іменем Юлії Здановської, української волонтерки та математикині з Харкова, яка загинула у березні цього року через вторгнення Росії, яке сталося в тому числі завдяки історичним ідеям Ломоносова

 
Юлія Здановська - українська математикиня. Загинула під час бомбардувань Харкова російськими агресорами. На її честь названа вулиця у Києві

Я радий, що вулицю Ломоносова, на якій я живу у Києві, також дерусифікували. Це важливо було зробити, і не просто через те, що він був росіянином.

Почнемо з того, що не було причин мати у столиці України вулицю Ломоносова.

Те, що він аж рік навчався у Києво-Могилянській Академії - не причина.

Те, що треба було мати вулицю через наукові досягнення Ломоносова - маніпуляція. Він справді був серйозним вченим, але далеко не найбільш видатним у добу Просвітництва, коли він власне жив.

Адже не іменами Ньютона, Дідро або Джона Локка названі вулиці у ще 17 українських містах. Більше того, Ломоносов зробив багато, щоб навпаки відвернути Російську імперію від Просвітництва, але про це трохи згодом.

Вулиця Ломоносова присутня у містах і містечках України не тому що він учений, а тому що він російський учений. Імперія використовувала його імʼя як маркер з певним підтекстом. Так вона робила з багатьма постатями, імена яких брала для маркування простору.

Вона перетворювала на імперські маркери навіть українських національних діячів: Богдан Хмельницький позначав "воззʼєднання" України і Росії, Тарас Шевченко – "класову боротьбу поневолених селян" і так далі.

Ломоносов символізував "суверенну" науку імперії (російської, совєцької), був її початком. У Києві на вулиці Ломоносова знаходились технічні факультети університету Шевченка.

Не випадково, бо "суверенна" совєцька технічна наука виростала не із західної традиції, а із Ломоносова, і це мало бути усім зрозуміло.

 
Ломоносов - один з ідеологів, стовпів та символів "русского міра"

Ломоносов здобув славу у Російській імперії саме на хвилі "антизахідництва". Як це постійно було в історії Росії, на зміну коротким "вікнам у Європу" завжди приходили довгі і темні періоди скрєпленія скрєп.

Після взаємодій з європейською цивілізацією у період Петра І та одразу після його смерті, у 1740-1750 роках імператриця Єлизавета почала створювати "патріотичну" версію всього, зокрема науки.

З імперської Академії наук почали вичавлювати іноземців, співпрацю з європейськими науковцями було обмежено. Натомість на передній план виходили такі люди як Ломоносов - таланти з російської глубінки, які могли з гімна і палок заснувати науку геологію.

Коли Ломоносов у Академії наук налагодив вітчизняну хімію, фізику, геологію, він узявся за історію. У 1749 році він очолив переслідування провідного історика Академії - німця Герхарда Міллера за те, що той виклав норманську теорію походження Русі.

Не могла ж бо Русь (назву якої от-от недавно приватизувала Росія) походити від шведів - основного регіонального конкурента Росії на той час.

Після хвилі булінгу Міллера перевели завідувати архівом, а Ломоносов у 1760 році власноруч написав "паріотичну" версію історії імперії, аналогів якій не було.

У ній він розвинув ту саму ідею "триєдиного народу", завдяки якій до України продовжуються вдиратися російські війська аж дотепер.

Після того Ломоносов написав ще й першу граматику російської літературної мови, фактично зібравши її з церковнословʼянської та московської розмовної.

Так зʼявилася не тільки загальноімперська історія, але і загальноімперська мова - обидві одразу почали на цю імперію насаджувати.

 

Після всього сказаного, не бачу причин мати в Україні вулицю Ломоносова. Радий, що її тепер немає в Києві і, сподіваюся, вона зникне з інших міст.

Моя вулиця буде називатися іменем Юлії Здановської, української волонтерки та математикині з Харкова, яка загинула у березні цього року через вторгнення Росії, яке сталося в тому числі завдяки історичним ідеям Ломоносова.






Дарця Веретюк : Національне Військове Меморіальне Кладовище. Як уніфікувати пам'ятні знаки?

Військові меморіальні комплекси - це не про нагромадження окремих пам'ятників і безпросвітну скорботу. Увесь комплекс є великим пам'ятником на знак шани і поваги до свідомого зрілого рішення чоловіків і жінок стати на захист країни і її територіальної цілісності. Це про їх подвиг, безвідносно віку, кольору шкіри, зросту, довжини волосся, релігійних вподобань, статків, професій та інших розрізнюючих ознак. Бо була одна на всіх ознака, котра всіх об'єднала — ідея свободи та незалежності.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.