Перше міжнародне визнання України незалежною державою

Сьогодні 105 річниця підписання делегацією Української Народної Республіки мирного договору з країнами Четверного союзу у Бересті. Це був перший мирний договір часів Першої світової війни, з якою його передусім пов'язують. Перше міжнародне визнання України незалежною державою.Але була й інша причина, яка змусила Українську Центральну Раду відправити свою делегацію до Берестя - російська більшовицька агресія

 

Сьогодні 105 річниця підписання делегацією Української Народної Республіки мирного договору з країнами Четверного союзу у Бересті. Це був перший мирний договір часів Першої світової війни, з якою його передусім пов'язують. Перше міжнародне визнання України незалежною державою. Але була й інша причина, яка змусила Українську Центральну Раду відправити свою делегацію до Берестя - російська більшовицька агресія.

На 9 лютого російські війська захопили майже все Лівобережжя та бомбардували Київ. Українська влада змушена була залишити Київ на деякий час. Підписання Берестейського мирного договору не має однозначних оцінок. З одного боку, він допоміг витіснити російські війська за межі України, а уряду УНР повернутися до Києва.

Світло й тіні Брестського миру

У Берестейському мирному договорі підписаному більшовиками з Четверним союзом 3 березня 1918 р. була стаття, яка змушувала Совєтську Росію визнати УНР, провести з нею мирні переговори та встановити кордони. Попередній договір був підписаний у червні, а переговори велися протягом літа - початку осені 1918 р.

Але як тільки Німеччина і Австро-Угорщина світову війну програли, совєтський уряд Росії денонсував Берестейський мирний договір, одночасно заявивши, що не визнає Україну незалежною державою. На нашому кордоні з'явилось російське військове угрупування, а в Курську за наказом з Москви був створений Тимчасовий робітничо-селянський уряд України, який, звичайно, складався з більшовиків. Так почалася друга російсько-українська війна.

І ось тут українцям дався про себе знати союз з німцями та австрійцями. Країни Антанти, які перемогли у світовій війні, точніше їх політичні лідери не змогли пробачити українським політикам "зради" у Бересті. Намагання українських дипломатів нав'язати стосунки з Францією та Великобританією успіху не мали.

"Українське питання" фактично було винесено за межі Паризької мирної конференції, де активно обговорювалася лише проблема Східної Галичини (включати чи не включати і на яких умовах її до складу відновленої Польщі). Історики часто кажуть, що їх наука має справу лише з доконаними фактами, але завжди щось муляє і запитує, а щоб сталось, якби мир в Бересті не підписали.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.