Майор Червоної армії, який перейшов у ряди УПА

У 2013-му, під час презентації книжки про Омеляна Польового, колишній вояк його загону Іван Джоджик ділився своїми спогадами про події вересня 1944-го, про командира "Остапа" та бої відділів УПА з НКВС. У цей же час ним велася мова про майора Червоної армії, який, за спогадом пана Івана, перебував при штабі загону ведучи роботу політрука. Тоді сприйняв цю інформацію не дуже серйозно, однак... З того часу минуло 10 років, пан Іван записав та видав свої спогади, а мені вдалося натрапити на сліди цього майора та ідентифікувати.

 

У 2013 році, під час презентації книжки про Омеляна Польового, колишній вояк його загону Іван Джоджик ділився своїми спогадами про події вересня 1944 року, про командира "Остапа" та бої відділів УПА з НКВС. У мене не було при собі диктофона, про що зараз шкодую, адже в цей же час ним велася мова про майора Червоної армії (далі – ЧА), який, за спогадом п. Івана, перебував при штабі загону ведучи роботу політрука. Тоді сприйняв цю інформацію не дуже серйозно, однак...

З того часу минуло 10 років, пан Іван записав та видав свої спогади, а мені вдалося натрапити на сліди цього майора та ідентифікувати. Його історія та вклад у боротьбу відділів УПА на Тернопільщині до кінця ще не з'ясовані, однак з метою подальших пошуків заслуговують на коротеньку згадку напередодні чергової річниці створення УПА.

Отже, із 8 по 14 серпня 1944 року з Кримського півострова на територію Тернопільської та Станиславівської (тепер – Івано-Франківської) областей у підпорядкування 4-го Українського фронту ЧА перекидали 318-у гірсько-стрілецьку новоросійську дивізію разом з іншими частинами 3-го гірсько-стрілецького корпусу.

Воєнна рада 4-го Українського фронту в директивах від 13 серпня (№ 00370) та від 15 серпня (№ 00485) 1944 р. зорієнтувала підпорядковані частини в політичній обстановці, яка була у їхньому власному тилу, а також вимагала "від командирів і начальників всіх рангів негайно приступити до ліквідації шпіонсько-бандитських оунівських груп і навести твердий державний порядок на звільненій території".

У документації згаданого корпусу зазначено: "У зв'язку з швидким просуванням військ 4 Українського фронту і недостатньою зачисткою місцевості від злочинних елементів звільненої території, в тилах осіло значне число організованих німцями контрреволюційних, націоналістичних, збройних формувань, які виконують накази німецького командування.

Ці шпіонсько-бандитські групи – "ОУН", "УПА", "УНРА", маючи ціль заважати відновленню Радянської влади у західних областях України, проводять знищення партійно-радянського активу, нападають і роззброюють малі військові підрозділи, вбивають окремих бійців і офіцерів. Знаходяться ці банди головним чином у лісових масивах".

Із уривчастих радянських звітів відомо, що підрозділи 318-ї дивізії у другій половині серпня 1944 року, під час передислокації до лінії фронту, залучалися до "прочісування місцевості в р[айо]ні зосередження з метою виловлювання і ліквідації бандитських груп". У одному із них йдеться:

"17.8.44 р. група квартир'єрів і розвідників, вислана на автомашині в Свистільники, в 20.00 піддалася нападу озброєної банди, в результаті чого були поранені помічники начальника штабу полку капітан Арестов і один червоноармієць і захоплені бандитами в полон інструктор політвідділу 318 С[трілецької] Н[оворосійської] Д[ивізії] майор Жеванов і уповноважений ОКР "СМЕРШ" лейтенант Конюшкин".

Натомість, у документах сотні УПА "Лісовики" занотовано: "17.8.44. біля 20 год. вечером приїхала в село Свистільники наша стежа в силі двох роїв. На місці довідалася стежа про присутність більшовиків в селі. Біля сільради зловлено двох більш[овицьких] старшин. Один з них українець – майор, другий москаль – лейтенант. Обидва здалися без бою.

Годину пізніше над'їхало авто з 10 червоноармійцями. По них відкрито вогонь. Цілковито знищено авто, вбито двох більшовиків, а один з них втік до сел[янської] хати та зі страху повісився. Помимо закликів, більшовики відстрілювалися і не хотіли піддатися. Наша стежа не маючи заміру продовжати бій в селі, пішла в напрямок табору, забираючи зі собою двох полонених старшин. По нашій стороні не було ніяких втрат".

У історії сотні "Лісовики" відзначено, що цю операцію провів рій під командуванням "Гора" (Михайло Гаран) та вказано, що майор "займав пост дивізійного політрука. Він на слідстві зізнав, що [наступного] дня перед полуднем буде переходити большевицька колона дорогою зі Сільця на Слов'ятин Підгаєцького р-ну. На підставі повижщих даних було рішено зробити засідку в лісі недалеко с. Слов'ятин".

Наслідком цих свідчень, підтверджених розвідкою УПА, стала успішна операція повстанців 18 серпня 1944 р. Відділи УПА – дві чоти з сотні "Холодноярці", одна чота з "Лісовиків" та ще одна чота із "Сірих Вовків" організували вдалу засідку на лісовій дорозі між селами Сільце Божиківське (зараз с. Квіткове)-Слов'ятин, в яку потрапив перший батальйон 1331-го стрілецького полку вищезгаданої дивізії (про деталі цього бою та його наслідки варто обговорити у окремому огляді, що можливо у майбутньому спробуємо зреалізувати у більш ширшому форматі).

Таким чином, інструктор політвідділу 318-ї гірсько-стрілецької новоросійської дивізії майор Жеванов опинився у полоні УПА. В подальшому, завдяки картотеці політпрацівників ЧА вдалося з'ясувати: Іван Живанов народився 1919 року у с. Глинськ Ново-Георгіївського р-ну Харківської області. Закінчив Одеський педагогічний інститут у 1938 році, а вже у 1939-го – мобілізований у ЧА.

Під час німецько-радянської війни за службу отримав 4 ордени (у 1943 р. – Вітчизняної війни ІІ ст., Червоного прапора, Червоної зірки; у 1944 р. – Вітчизняної війни І ст.) та звання майора, яке присвоєно 14 березня 1944 року. У цій ж картотеці зазначено, що він не потрапив у полон, а пропав безвісти 17 серпня 1944 року, при цьому місяць серпень – "08" переправлено на липень "07".

Подальша доля майора Живанова достеменно невідома. Опиратися на розповідь повстанця Івана Джоджика складно, враховуючи, що з плином років деталі його історії змінювалися. Так до прикладу, у 1990-х рр. він розповідав: "Під кінець серпня 1944 року відділи наші добрались до сіл: Слав'ятин, Свистільники, Тростянець, Мечищів, Молохів. На цих теренах вже діяли каральні загони НКВС. Перше знайомство зробила сотня "Холодноярці" – командир "Крук". У засідці сотня розгромила батальйон НКВС, взявши в полон його командира – майора. Після цього НКВС разом із фронтовими з'єднаннями почали широкий наступ на ці ліси 5-10 вересня. Бої точились з перемінним успіхом".

 
Іван Джоджик
livehistory.org.ua

В опублікованих спогадах з 2013 року читаємо: "У вересні того ж таки 1944 року розвідка ОУН–УПА повідомила, що на прочистку лісів Підгаєччини з Тернополя виїхав батальйон військ НКВС у кількості приблизно 600 солдатів. Маршрут енкаведистів проходив попри село Сільце. Сотня "Холодноярці" під командуванням "Крука", організувавши вдалу засідку, вщент розгромила ворожий батальйон. А самого майора, українця – керівника червоного підрозділу повстанці взяли в полон.

Його двох помічників-росіян ліквідували. Майорові дали коня, зброю забрали, у супроводі вершника від відділу він вільно перебував з нами. Під час боїв з військами НКВД він виходив на передову лінію і підтримував наші ряди: "Ребята, ви сильні духом, не бійтесь, ми їх побідим". Потім пішла чутка, що йому організували курінь (тобто 3 сотні), і відправили в східні регіони для ведення пропаганди".

Тим паче, що у обох варіантах про перебування майора при штабі загону к-ра "Остапа" не розповідалося.

Однак, у історії сотні "Рубачі", у частині де йдеться про бій загону УПА "Остапа" 24 вересня 1944 року під Лопушною на Почаївщині, занотовано також діяльність цього майора, зокрема зазначено, що він "добровольно перейшов на нашу сторону з розбитого більшовицького батальйону, [розбитого] сотнею "Лісовики"".

Здавалося б, буденна історія військового часу, полонений аби зберегти своє життя розповів усе що знав, тай по всьому. Але ж ні. Таки перейшов у ряди УПА на Тернопільщині. Кому відома будь-яка інформація про життя i діяльність майора Живанова прошу відгукнутися.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.