Національне військове меморіальне кладовище. Відповіді на поширені запитання

Добірка відповідей на поширені запитання, що хвилюють родичів загиблих воїнів та громадськість.

 
Яким буде Національне військове меморіальне кладовище?

Меморіальний комплекс включатиме сектори поховань з уніфікованими намогильними спорудами, релігійні будівлі, колумбарій, крематорій, а за кілька років — тут постане музейний комплекс, присвячений російсько-українській війні.

Особливістю Національного військового меморіального кладовища є його унікальне розміщення у лісовій зоні, а отже воно виконуватиме рекреаційну мету.

"Ми прагнемо, щоб НВМК стало символом світлої пам'яті, звитяги, героїзму і вдячності тисячам українців, які боролися за незалежність України. Подвиг кожного і кожної має бути пошанованим", — пояснює заступниця директора ДУ "НВМК" Світлана Строкач.

Чи будуть якісь привілеї, враховуючи звання та здобутки полеглих захисників і захисниць?

Жодних привілеїв не передбачено. Національне військове меморіальне кладовище про рівність незалежно від звання, нагород, віку тощо. Проте сам факт поховання на НВМК має бути почесним і привілейованим.

Куди звертатись родині (представникам) загиблих (померлих) військовослужбовців щодо поховання на НВМК?

Родині (уповноваженій особі) щодо похованням треба звернутися до державної установи "НВМК" в один із способів:

- телефонним дзвінком до адміністратора, який прийме заявку та зареєструє час і дату поховання; - самостійно залишивши заявку на офіційному сайті НВМК.

Важливо: обидва способи стануть доступні після введення в експлуатацію першої черги НВМК.

Хто не має права бути похованим на НВМК?

На Національному військовому меморіальному кладовищі не мають право бути похованими:

- ті військовослужбовці та ветерани, які на день смерті мали судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Також у Законі України "Про поховання та похоронну справу" зазначені ще дві категорії:

- особи, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вищі); - особи, які обіймали керівні посади у вищих органах державної влади і управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах державної влади і управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівники радянських органів державної безпеки всіх рівнів.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.