19 липня в історії

711 - битва між вестготами й армією Омейядів при Гвадалете (Кадіс, Іспанія) завершилася повною перемогою арабів. Король вестготів Родеріх загинув на початку бою.
Наслідком битви стало падіння держави вестготів, завоювання арабами Піренейського півострова і наступні майже 800 років Реконкісти.
Сьогодні - 1300-та річниця цієї події

1096 - у битві з половцями під Переяславом великий князь Святополк II розгромив орду хана Тугора

1270 - у татарській Орді через відмову зректися православної віри стратили рязанського князя Романа Олеговича, якого згодом канонізувала Руська православна церква

1485 - італійський майстер Антон Фрязін заклав на Москві-ріці найстарішу з веж Московського кремля - Тайницьку

1650 - турецький посол Осман-ага в Чигирині уклав військовий союз із Богданом Хмельницьким

1695 - у Великій Британії в популярному збірнику "Як поліпшити господарство і торгівлю" опубліковано перші шлюбні оголошення - від джентльмена 30 років і молодого чоловіка 25 років

1790 - під час російсько-турецької війни 1787-1791 рр. в Керченському морському бою російська ескадра Федора Ушакова (10 лінійних кораблів і шість фрегатів) під проводом контр-адмірала розгромила турецький флот (10 лінійних кораблів і 8 фрегатів) капудан-паші Хусейна.
Зірвано турецький план висадки десанту в Криму

1799 - у Єгипті неподалік містечка Розетта (нині Рашид, поруч з Александрією) знайдено Розеттський камінь, завдяки якому французький історик-лінгвіст Жан-Франсуа Шампольйон зміг розшифрувати давньоєгипетську мову

Розеттський камінь. Текст, висічений 196 р. до н.е., є подячним написом єгипетських жерців Птолемею V Єпіфану

1814 - народився Семюел Кольт, американський конструктор і промисловець, засновник фірми стрілецької зброї.
Винахідник револьвера свого імені

1822 - французький учений Жозеф Нісефор Ньєпс зробив першу у світі фотографію

1834 - народився Едгар Дега (Ілер-Жермен де Га), французький живописець, графік і скульптор, один із головних представників імпресіонізму

1862 - заарештовано й поміщено до Петропавловської фортеці російського письменника Миколу Чернишевського

1870 - Святий Престол проголосив догмат про папську непомильність.
Це було визначено I Ватиканським собором у квітні 553 голосами проти двох. Догмат визначає, що коли Папа проголошує "ex catedra", тобто як глава католицької церкви, вчення, що стосується віри або моралі, це вчення є безпомилковим

1870 - почалася франко-прусська війна

1876 - народився Володимир Чехівський, український політичний і громадський діяч, прем'єр-міністр УНР (1919). Один із фундаторів УАПЦ.
Під час прем'єрства Чехівського, 22 січня 1919 р., було проголошено Злуку УНР і ЗУНР.
У 1929 р. заарештуваний "як член бюро Спілки визволення України". Вирок "страта" замінений на 10-річне ув'язнення. У 1936 р. термін подовжений ще на 20 років, без права на листування. У листопаді 1937 р. розстріляний за вироком "трійки" УНКВС.
Сьогодні - 135-та річниця від його народження

Володимир Чехівський

1877 - під час російсько-турецької війни передові ряди російських військ зайняли Шипку - стратегічний перевал у Болгарії, в Центральних Балканах.
Героїчна оборона перевалу російськими і болгарськими вояками тривала до січня наступного року, коли російські війська перейшли у наступ

1886 - у Люксембурзі свій останній концерт дав Ференц Ліст.
Через два дні він застудився в Байройті (Німеччина), застуда, перейшла в запалення легень, і невдовзі видатний композитор помер

1893 - народився Володимир Маяковський, російський радянський поет, визначний футурист, драматург, графік, редактор

Володимир Маяковський

1898 - народився Герберт Маркузе, німецький філософ і соціолог, ідеолог лівих екстремістів Заходу

1900 - відкрилося Паризьке метро

1903 - закінчилася перша велогонка "Тур де Франс". Переміг сажотрус Моріс Лорен

1918 - гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалену Радою міністрів постанову про відновлення дії закону Російської імперії від 2 грудня 1905 р. про покарання за участь у деяких страйках, зокрема на підприємствах, які мали громадське або державне значення, а також у державних установах.
Цей акт було прийнято на тлі загального страйку залізничників, який тривав третій день.
В Одесі посилилися хвилювання страйкарів, які вимагали звільнення заарештованих австро-угорським командуванням делегатів їхньої змішаної узгоджувальної комісії та задоволення висунутих вимог не лише в Одесі, а й на інших залізницях України.
Ширилися виступи і серед інших професій - на водогоні, серед працівників пошти, телеграфу тощо

1918 - у РРФСР опублікована й набула чинності перша радянська конституція, що закріпила диктатуру пролетаріату

1920 - у Росії створена надзвичайна комісія з ліквідації неписьменності

1924 - вийшло перше число газети "Красный спорт" (згодом - "Советский спорт")

1924 - на з'їзді в Харкові організовано Всеукраїнську спілку мисливства і рибальства

1936 - лідерка іспанських комуністів Долорес Ібаррурі у промові на радіо вперше проголосила гасло "Но пасаран!" ("Вони не пройдуть!")

1941 - Йосип Сталін призначений наркомом оборони СРСР.
Під натиском німців радянські війська залишили міста Вінниця, Могилів-Подільський; районні центри Яришів Вінницької області; Рені Ізмаїльської області; Жашків і Гребінки Київської області

1944 - радянські війська оволоділи районними центрами Львівської обл. містами Заболотці, Сокаль, Мости Великі і зайняли понад 100 інших населених пунктів

1945 - у московській Бутирській в'язниці помер Августин Волошин, український політичний, культурний, релігійний діяч, греко-католицький священик.
У 1938 р. - прем'єр-міністр автономного уряду Карпатської України, у 1939 р. - президент цієї держави. У травні 1945 р. заарештований радянськими спецслужбами в Празі

1949 - Лаос отримав незалежність від Франції

1952 - президент Фінляндії Юхо Паасіківі відкрив у Гельсінкі XV Олімпійські гри.
У цій Олімпіаді вперше взяли участь спортсмени СРСР, які посіли друге загальнокомандне місце після збірнох США

1974 - у Іспанії генералісимус Франко у зв'язку з погіршенням здоров'я передав владу принцу Хуана Карлосу

1979 - після втечі нікарагуанського диктатора Сомоси до Манагуа вступили колони сандіністів. День сандіністської революції

1980 - у Москві генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв відкрив XXII Олімпійські ігри, в яких узяли участь спортсмени лише 80 країн.
Більшість капіталістичних держав бойкотували ігри в країні, яка вела війну в Афганістані.
З іншого боку, в олімпійську сім'ю повернулися 24 держав Африканського континенту, які бойкотували попередню Олімпіаду в Монреалі.
Загальний залік виграла збірна СРСР - 195 медалей (80 золотих, 69 срібних, 46 бронзових). У НДР - 126 (47-37-42), у Болгарії - 41 (8-16-17)

 

1989 - страйк на Донбасі, що підтримав виступ робітників Кузбасу.
На цей день припинили роботу 67 шахт і шахтоуправлінь Донбасу, а також кілька шахтобудівних управлінь. Загальна кількість гірників, які залишили роботу, перевищила 222 тис. осіб. Із 24 збагачувальних фабрик області 18 стояли під загрозою зупинки.
Недоотримання від страйку щодня обходилися в 40 млн. рублів

1989 - польський парламент обрав Войцеха Ярузельського президентом країни

1991 - президент РФ Борис Єльцин видав указ про "департизацію" всіх цих державних органів Росії

1994 - на урочистому засіданні Верховної Ради новообраний президент України Леонід Кучма склав присягу на вірність українському народові.

Кучма перший із президентів присягнув на Пересопницькому Євангелії


Офіційна церемонія вступу на пост була завершена в Маріїнському палаці, де Кучма і його попередник Леонід Кравчук обійшли стрій почесної варти та провели розмову віч-на-віч.
Того ж дня президент Леонід Кучма, голова Верховної Ради Олександр Мороз та прем'єр-міністр Віталій Масол підписали спільну заяву, у якій задекларували необхідність узгодженої діяльності всіх гілок влади як важливої умови злагоди у суспільстві та подолання кризових явищ в економіці

1996 - в Атланті почалися XXVI Олімпійські гри - ювілейні (сторіччя Олімпіад) і перші літні для незалежної України.
В Олімпіаді взяло участь 197 країн (рекорд).


Загальний залік виграла збірна США - 101 медаль (44 золоті, 32 срібні, 25 бронзових). У Росії - 63 (26-21-16), у Німеччини - 65 (20-18-27). Збірна України посіла високе дев'яте місце - 23 нагороди (9-2-12)

2005 - президент України Віктор Ющенко підписав указ про ліквідацію Державтоінспекції МВС („аби не ховалися в кущах").
Але ДАІ так і не було ліквідовано

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.