26 січня в історії

1244 - у хроніках вперше з'явилася назва поселення Берлін

1500 - перші європейці - іспанські конкістадори на чолі з Вісенте Яньєсою Пінсоном - прибули в Бразилію, відкривши гирло Амазонки

1531 - землетрус знищив 15 тисяч будинків у Лісабоні, загинуло 30 тисяч осіб

1564 - у ході Лівонської війни відбулася битва при Чашниках (містечко на річці Улла, зараз у Вітебській області Білорусі): литовці розгромили російське військо воєводи Петра Шуйського. Воєвода загинув, а залишки війська були змушені тікати

1582 - у селі Ківерова Гора, поблизу Запольського Яма (на південь від Пскова), між Росією і Річчю Посполитою підписаний Ям-Запольський мирний договір - перемир'я терміном на 10 років; один із дипломатичних актів, який завершив Лівонську війну 1558-1583 рр.

1763 - народився Жан-Батист Бернадот, маршал Франції, учасник революційних і наполеонівських воєн, згодом - король Швеції і Норвегії (під іменем Карл XIV Юхан)

1788 - у Ботані-бей (Ботанічну затоку) прибула експедиція під командуванням капітана Артура Філіпа, яка доставила перших англійських переселенців до Австралії. Це були 750 засланих та понад 300 військових та чиновників майбутньої колонії.
Тоді ж у Новому Південному Уельсі було засновано місто Сідней, назване так за іменем англійського міністра внутрішніх справ лорда Сідні. Нині ця подія відзначається як День Австралії в останній понеділок січня.
Спершу залучити в Австралію вільних переселенців не вдавалося, тому протягом півстоліття Австралія залишалася місцем каторжного заслання для кримінальних і політичних злочинців

Підняття командором Філіппом британського прапора в Новому Південному Уельсі

1802 - проголошено створення Італійської Республіки на чолі з Наполеоном

1804 - народився Ежен Сю, французький письменник ("Паризькі таємниці")

1827 - Перу оголосило про відокремлення від Колумбії

1841 - Велика Британія офіційно зайняла Гонконг, яким Китай пізніше офіційно поступився

1855 - П'ємонт послав військовий загін у Крим для бойових дій проти Росії

1861 - Луїзіана відокремилася від США

1875 - американець Джордж Грін запатентував першу бормашину, яка працювала від електричних батарей

1886 - німецький конструктор Карл Бенц отримав патент на триколісний автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння

1905 - у Південній Африці виявлено найбільший у світі алмаз "Куллінан" вагою 3106 каратів

1918 - народився Ніколає Чаушеску, діяч румунського та міжнародного комуністичного руху, авторитарний правитель Румунії у 1965-1989 рр., скинутий і страчений

Ніколає Чаушеску

1919 - махновці уклали договір про спільні дії з більшовиками

1924 - постановою 2-го з'їзду рад Петроград перейменований у Ленінград

1924 - наказом начальника Московського гарнізону засновано пост № 1 - почесна варта біля мавзолею Леніна

1934 - підписано пакт Гітлера-Пілсудського між фашистською Німеччиною та Польською Республікою

1934 - у Москві відкрився XVII з'їзд ВКП(б), який завершив роботу 10 лютого. На з'їзді була офіційно проголошена перемога генеральної лінії партії в побудові соціалізму, а сам він увійшов в історію під назвою "з'їзду переможців".
Мине менше десяти місяців - і почнеться новий етап боротьби з ворогами, шпигунами, шкідниками тощо, тож цей з'їзд уже в наші дні отримає назву "з'їзду розстріляних"

1939 - громадянська війна в Іспанії: війська генерала Франсіско Франко за підтримки Італії взяли Барселону

1943 - Совінформбюро передало повідомлення: "Наші війська в основному закінчили ліквідацію німецько-фашистських військ, оточених у районі Сталінграда"

1945 - радянські війська зайняли польське місто Освенцім. В'язнів концентраційних таборів "Аушвіц-Біркенау" звільнять наступного дня

1950 - Індія проголосила конституцію як республіка, до присяги приведений перший президент - Раджендра Прасада.
Національне свято Індії - День Республіки

1953 - у Брюсселі відбулася установча конференція Ради митного співробітництва.
Нині Всесвітня митна організація об'єднує 150 держав

1961 - народився Уейн Гретцьки, канадський хокеїст (частково українського походження), центральний нападаючий, найбільша зірка НХЛ.
Сьогодні його 50-річний ювілей

Уейн Гретцьки

Про українське походження їхньої родини батько знаменитого хокеїста Волтер Гретцьки написав у книзі мемуарів

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Японією

2000 - у московському Кремлі на засіданні Вищої державної ради Росії та Білорусії головою ради обраний Олександр Лукашенко, головою Ради міністрів Союзної держави Росії і Білорусі - перший віце-прем'єр РФ Михайло Касьянов, державним секретарем - Павло Бородін.
В. о. президента Росії Володимир Путін і президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко обмінялися ратифікаційними грамотами про створення Союзної держави

2001 - у Чорному морі затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія", на борту якого було 54 особи. 12 людей загинули, восьмеро зникли безвісти

2001 - у результаті землетрусу в Гуджараті, Індія, загинуло понад 20 тисяч людей

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.