10 лютого в історії

754 - у передмісті Константинополя - Ієрії - відкрився Ієрійський Собор церковних ієрархів на чолі з митрополитом Феодосієм (іконоборчий), скликаний імператором Константином V.
Собор піддав забороні ікони і поклоніння мощам

1258 - монгольське військо захопило Багдад. Правляча династія Аббасидів була повалена, місто розграбоване, халіфат на століття втратив свій вплив

1635 - засновано Французьку академію - провідне наукове товариство Франції, що спеціалізується в царині французької мови та літератури

1763 - укладено Паризький мирний договір між Великою Британією і Португалією, з одного боку, і Францією та Іспанією - з другого. Тим самим було покладено край т. зв. Семирічній війні (1756-1763).
Британія отримала Канаду, що раніше належала Франції, Східну Луїзіану, а також іспанський острів Менорка та низку островів Вест-Індії. Західна Луїзіана перейшла до Іспанії, від якої Британія отримала Флориду. Велика частина французьких володінь в Індії також перейшла до англійців. У свою чергу, Велика Британія повернула Іспанії Кубу, а Франції - Мартініку і деякі інші захоплені в неї території.
Договір знаменував собою кінець колоніального панування Франції і перетворення Британії на найбільшу колоніальну державу

1773 - народився Василь Каразін, український і російський учений, просвітянин, громадський діяч, винахідник.
Засновник першого у Східній Україні університету - Харківського (1805), ініціатор створення міністерства народної освіти Росії.
Він зробив численні відкриття в галузі органічної і неорганічної хімії, першим запропонував створення мережі метеорологічних станцій по всій державі. З ініціативи Каразіна було засновано Філотехнічне товариство (1811) для поширення досягнень науки, техніки та розвитку промисловості в Україні.

Василь Каразін


Автор ліберальних проектів реформування державного устрою і народного господарства. Був прихильником перебудови державного устрою Росії на засадах конституційної монархії.
У 1820-1821 рр. за критику існуючого суспільного ладу був ув'язнений у Шліссельбурзькій фортеці. Після звільнення жив під наглядом поліції у своєму маєтку

1810 - урочисте відкриття Одеського оперного театру. Цього дня російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха "Нове сімейство" і водевіль "Утішена вдова"

1814 - битва при Шампобері, неподалік Реймса. Розгром Наполеоном російського корпусу під командуванням Олсуф'єва в перший день так званої Шестиденної війни на території Франції

1837 - після агонії, спричиненої пораненням на дуелі, помер Олександр Пушкін, видатний російський поет і прозаїк

1840 - королева Великої Британії Вікторія вийшла заміж за Альберта, герцога Саксен-Кобург-Готського. Альберт став принцом-консортом.
У них народилося чотири сини і п'ять дочок, і Альберт стане родоначальником нині правлячої у Британії Віндзорської династії

Вікторія і Альберт у весільних строях

1890 - народився Борис Пастернак, російський поет і письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1958 р.

1898 - народився Бертольт Брехт, німецький письменник, поет, драматург

1902 - народився Волтер Браттейн, американський фізик, один із винахідників транзистора, нобелівський лауреат

1903 - народився Матвій Блантер, радянський композитор, автор пісень "Катюша", "В лесу прифронтовом", "В городском саду играет...", "Летят перелетные птицы" та ін.

1906 - на верфі в у Портсмуті спущено на воду британський броненосець "Дредноут" ("Безстрашний") - найкращий військовий корабель свого часу

Цей британський лінкор зробив революцію у військово-морській справі і став родоначальником названого на його честь класу кораблів

1907 - народився Василь Ремесло, визначний український радянський селекціонер

1911 - народився Мстислав Келдиш, радянський математик та механік, теоретик космонавтики, організатор науки. Академік, президент Академії наук СРСР у 1961-1975 рр.
Сьогодні - його 100-річний ювілей

1918 - Лев Троцький самовільно заявив про припинення війни Росії з Німеччиною без підписання мирного договору

1919 - у газеті "Совєтская страна" опубліковано Декларацію імажиністів - нової російської літературної течії на чолі з Єсеніним, Марієнгофом та ін.

1922 - у США відбулася перша у світі радіотрансляція повного симфонічного концерту

1931 - новою столицею Індії стало місто Нью-Делі

1937 - створено Державний ансамбль танцю СРСР під керівництвом Ігоря Моїсеєва

1942 - у США вручено перший "золотий диск": від компанії грамзапису "Віктор" - Гленну Міллеру за знамениту композицію "Chattanooga Choo Choo"

1945 - радянський підводний човен С-13 під командуванням Олександра Маринеско потопив німецький транспорт "Генерал фон Штойбен" з особовим складом танкової дивізії.
Кількома днями раніше в ході того ж бойового походу Маринеско пустив на дно лайнер "Вільгельм Густлов".
Цього ж дня на суходолі почалася Східно-Померанська наступальна операція  Радянської армії

1947 - у Парижі підписано мирні договори між державами-переможцями у Другій світовій війні та колишніми союзниками гітлерівської  Німеччини (набули чинності 15 вересня  1947 р.)

1962 - на мосту Глінікер-Брюкке в Берліні відбувся обмін полковника Абеля (радянського розвідника Вільяма Фішера) на американського льотчика-шпигуна Френсіса Пауерса, збитого раніше над територією СРСР

1988 - у Києві створено рок-гурт "Кому вниз"

1989 - Рон Браун, обраний головою Національного комітету Демократичної партії, став першим негром - провідником однієї з двох головних партій США

1995 - під час випробувального польоту біля Києва дослідний стратегічний військово-транспортний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі, зіткнувся в повітрі з літаком супроводу Ан-72. Екіпаж Ана 70-го загинув. Пілотам Ан-72 вдалося посадити пошкоджену машину.
Катастрофа, однак, не зупинила програму, але затримала випробування на два роки

2004 - зниклий 5 лютого кандидат у президенти Росії Іван Рибкін сплив у Києві

2005 - МЗС КНДР уперше відкрито заявило про створення країною ядерної зброї

2006 - у Турині відбулася урочиста церемонія відкриття XX Зимових Олімпійських ігор

2009 - на орбіті Землі відбулося перше зіткнення непошкоджених штучних супутників за всю історію космонавтики.
На висоті 789 км над Сибіром зіткнулися й були повністю зруйновані "Космос-2251", що належав Космічним військам Росії, важив 1 тонну, був виведений на орбіту в 1993 р. і функціонував до 1995 р., та 600-кілограмовий американський "Iridium-33" - сателіт оператора супутникового телефонного зв'язку. У результаті зіткнення утворилося близько 600 уламків

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.