19 лютого в історії

197 - римський імператор Септимій Север у кривавій битві, в якій брало участь до 150 тисяч чоловік, розбив біля міста Лугдун (сучасний Ліон) у Галлії армію намісника Британії Клода Альбіна.
По суті, це була битва за владу над Римською імперією. Альбін був колишнім союзником і співправителем Септимія. Основу військ імператора становили дунайські легіони, а війська Альбіна складалися з британських , галльських і іспанських загонів.
Після поразки Альбін утік до міста, де або наклав на себе руки, або був убитий своїми ж воїнами. Лугдун, що надав підтримку заколотникові, був розграбований армією імператора і спалений практично дотла

1473 - народився Миколай Коперник, польський астроном, який вчинив переворот у науці створенням геліоцентричної системи світу

Відновлене за знайденим черепом обличчя Коперника (ліворуч)
та найвідоміший мальований портрет (у молодості)

1674 - укладено Вестмінстерський мир, за яким Нідерланди передали Нью-Амстердам Англії. Пізніше місто було перейменоване у Нью-Йорк

1726 - у Росії засновано Верховну таємну раду

1793 - російська імператриця Катерина II видала указ, яким розірвала всі відносини з революційною Францією, зокрема заборонила ввезення до Росії відомостей, журналів та інших творів із Франції

1837 - через дев'ять днів після загибелі Олександра Пушкіна Михайло Лермонтов написав вірш "На смерть поета"

1846 - у місті Остін уряд Республіки Техас офіційно передав владу штатові Техас.
Завершення анексії незалежного Техасу Сполученими Штатами

1847 - лікар Федір Іноземцев уперше в Росії провів хірургічну операцію під ефірним наркозом

1855 - французский математик і астроном Урбен Левер'є склав першу карту погоди

1878 - американський винахідник Томас Едісон запатентував фонограф.
Перший зразок, який коштував усього 18 доларів, програв дитячу пісеньку "У Мері був баранець" ("Mary had a little lamb")

1881 - Канзас став першим штатом США, де було впроваджено "сухий закон"

1905 - у Баку почалися масові зіткнення між вірменами й азербайджанцями, в ході яких загинули сотні людей

1915 - військові кораблі Британії і Франції увійшли в Дарданелли й обстріляли турецькі форти. Так почалася Дарданельська операція Антанти в І Світовій війні, яка тривала майже 11 місяців. Метою Антанти було захоплення чорноморських проток Дарданелли і Босфор, а також Константинополя.
Початок операції провалився. Три броненосці (один французький і два англійські) були потоплені, ще чотири (по парі на кожного союзника) виведені з ладу, загинуло близько 2000 моряків.
Наприкінці серпня стало ясно, що Дарданельська операція зазнає невдачі. Евакуацію десантів Антанти з Галліполі було завершено на початку січня 1916 р. Операція закінчилася перемогою військ Османської та Німецької імперій.

Турецька батарея в Галліполі


Для Антанти поразка в Дарданелльській операції обернулося великими проблемами. Багато в чому завдяки успіху Туреччини та Німеччини Болгарія вступила у війну на їхньому боці. Британська імперія втратила загалом 490 тисяч осіб убитими, пораненими, зниклими без вісті й полоненими. При цьому лише з Австралії й Нової Зеландії загинуло й потрапило в полон понад 35 тисяч вояків.
Главою британського Адміралтейства тоді був Уїнстон Черчілль

1921 - в СРСР вийшов перший номер профспілкової газети "Труд"

1937 - у Дніпропетровську почався суд над членами  "контрреволюційної фашистської організації"  "Національний союз німців України"

1938 - завершила роботу перша у світі дрейфуюча науково-дослідна полярна станція  "Північний полюс-1" (СРСР).
Полярники Іван Папанін, Петро Ширшов, Євген Федоров і Ернст Кренкель провели на крижині 274 діб, почавши шлях із полярного району 21 травня 1937 р. Через дев'ять місяців дрейфу на південь їх винесло в Гренландське море - крижина пропливла більше 2000 км. Після того, як від крижини залишився уламок шириною близько 30 метрів. Експедицію було вирішено евакуювати на криголамами  "Таймир" і  "Мурман"

Намет на крижині першої
дрейфуючої експедиції

1940 - народився Сапармурат Ніязов, президент Туркменистану, який створив культ Туркменбаші (1990-2006)

1954 - ухвалено указ президії Верховної Ради СРСР про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу Радянської України

1955 - відкрито регулярне залізничне сполучення Москва-Берлін

1964 - на екрани Франції вийшов фільм режисера Жака Демі "Шербурзькі парасольки" із Катрін Деньов у головній ролі.
Музика, написана до фільму Мішелем Леграном, здобула популярність на всіх континентах

1978 - в аеропорту Ларнаки (Кіпр) єгипетські спецназівці провели операцію зі звільнення літака, захопленого палестинськими терористами. При цьому влада Кіпру, яка не дала санкції єгипетським командос, влаштувала бій з антитерористичним загоном єгиптян; у стрілянині 15 бійців із Єгипту загинуло.
Інцидент призвів до розриву зв'язків між Єгиптом і Кіпром

1986 - запущена радянська орбітальна станція "Мир" (працювала на орбіті до березня 2001 р.)

Станція "Мир"

1986 - впроваджено комерційну заборону на полювання на китів

1991 - Дмитро Добрий-Вечір, Ігор "Хірург" Лемешко та Олег "Льотчик" Козлов у Києві заснували рок-групу "Вій" (перша репетиція)

1992 - Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України.
Текст постанови, підписаної головою ВР Іваном Плющем:  "Затвердити тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України (кольорове та схематичне зображення герба додаються). Зображення Державного герба України поміщується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ з обов'язковим додержанням пропорцій зображення герба, затвердженого пунктом I цієї Постанови ".
Великий Герб України досі не затверджено

 

1993 - Джохар Дудаєв затвердив нову конституцію Чечні й оголосив про перенесення війни на територію Росії

1997 - у віці 92 років помер фактичний лідер КНР Ден Сяопін

1997 - на соборі Російської православної церкви "відлучені від церкви" колишній митрополит Київський Філарет, який із 1995 р. очолив Українську православну церкву - Київський патріархат, а також правозахисник і депутат Гліб Якунін

1999 - у США затриманий колишній прем'єр-міністр України, народний депутат Павло Лазаренко.
Після нетривалої відсидки у Швейцарії (де в грудні Лазаренко був обвинувачений у відмиванні брудних коштів і випущений під заставу 3 млн. доларів) американці арештували його в аеропорту Нью-Йорка за порушення візового режиму.
Перед цим, 17 лютого, Верховна Рада України дала згоду на притягнення Лазаренка до кримінальної відповідальності

2008 - хворий Фідель Кастро оголосив, що не погодиться знову обійняти пости голови Держради і верховного головнокомандувача при формуванні вищих органів державної влади Куби

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.