24 лютого в історії

1463 - народився Джованні Піко Делла Мірандола, італійський гуманіст і філософ

1525 - у битві при Павії іспанці розбили армію короля Франції Франциска I, який змушений був відмовитися від зазіхань на Італію

1582 - Папа Римський Григорій XIII видав буллу "Inter gravissimas" ("Серед найважливіших") - про наступну реформу календаря

1744 - народився Федір Ушаков, російський флотоводець

1807 - Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано його права, рівні правам київських митрополитів

1815 - захоплений натовп на острові Ельба доніс Наполеона на руках до вітрильника "Кароліна", аби монарх повернувся у Францію.
Про втечу ув'язненого імператора на острові знали всі, крім полковника Кемпбелла, відповідального за його утримання на засланні, - полковник був зайнятий із прекрасною графинею Мімачі

1848 - третій день Лютневої революції у Франції: після вуличних демонстрацій і робітничого повстання повалено монархію. "Король-громадянин" Луї-Филіпп I підписав зречення на користь свого внука, графа Паризького, але було вже пізно.  Утворено тимчасовий уряд. Республіка буде проголошена наступного дня

1887 - уперше встановлено телефонний зв'язок між містами - Парижем і Брюсселем

1899 - народився Михайло Громов, радянський льотчик, учасник рекордних перельотів, Герой Радянського Союзу №8

1912 - уперше використана авіація для розвідки ворожих позицій (італійцями у війні з турками в Африці)

1917 - народилася Тетяна Яблонська, українська художниця

1918 - у Таллінні проголошена Естонська демократична республіка

1919 - народився Петро Федун (псевдо - Полтава), український вояк і публіцист.
Із 1946 р. - керівник головного осередку пропаганди й інформації при проводі ОУН, керівник бюро інформації УГВР, ідеолог УПА, із 1950 р. - заступник головного командира УПА та генсека УГВР.
Організатор української пропаганди на окупованих більшовиками й німцями територіях; автор праці "Хто такі бандерівці та за що вони борються" (1950).
Загинув у бою

Петро Федун

1919 - уряди України і Польщі підписали угоду про перемир'я

1920 - перший виступ у Мюнхені активістів Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії. Дата утворення НСДАП

1938 - в Арлінгтоні з'явився в продажу перший виріб із нейлону - зубна щітка

1942 - почало мовлення радіо "Голос Америки" (німецькою мовою)

1945 - єгипетський прем'єр Махер Ахмед-паша убитий у парламенті

1946 - Хуан Перон обраний президентом Аргентини

1970 - у США засновано Національне громадське радіо

1973 - в СРСР уперше вийшла в ефір науково-популярна телепрограма "Очевидне - неймовірне" з ведучим Сергієм Капіцею

1982 - у Лондоні відбулася перша церемонія нагородження лауреатів Британської звукозаписувальної промисловості (нині - The Brit Awards)

1989 - іранський аятолла Хомейні оголосив винагороду $3 млн. тому, хто вб'є автора "Сатанинських віршів" Салмана Рушді

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.