21 березня в історії

630 - візантійський імператор Геракліус відбив у персів хрест Ісуса Христа і повернув його в Єрусалим

1556 - в Оксфорді спалили архієпископа Кентерберійського Томаса Кранмера - одного з батьків англійської Реформації, який переклав Біблію англійською мовою

1557 - між Швецією та Московською державою укладено перемир'я на 40 років. Російсько-шведський кордон відновлено по Орєховському рубежу, визначеному в 1323 р.

1768 - народився Жан Фур'є, французький математик

1801 - за договором з Іспанією Луїзіана в Північній Америці перейшла до Франції

1839 - народився Модест Мусоргський, російський композитор

1852 - проголошення Чорногорії князівством

1873 - народився Яків Гандзюк, генерал армії УНР, розстріляний більшовиками

1877 - народився Моріс Фарман, французький піонер авіації, творець першого у світі пасажирського літака

1883 - народився Володимир Антонов-Овсієнко, радянський партійний та державний діяч, дипломат, один із керівників штурму Зимового палацу.
У 1917 р. захопив із більшовицькими військами Харків, зробивши його столицею маріонеткового радянського уряду України.
У 1938 р. розстріляний як "троцькіст"

1889 - народився Олександр Вертинський, російський і український актор, співак, автор музики тексти багатьох популярних пісень


 

1895 - народився Леонід Утьосов (Лазар Вайсбейн), радянський співак, актор, керівник джазового оркестру.
Уродженець Одеси


1910 - в Одесі відбулися перші в Україні й Росії публічні польоти льотчика Михайла Єфимова з пасажирами на аероплані "Фарман-IV"

1918 - більшовицький уряд України евакуювався із Катеринослава до Таганрога

1919 - проголошена Угорська радянська республіка

1920 - народився Георг Отс, естонський оперний і естрадний співак, найвідоміший "містер Ікс" СРСР

1927 - у Києві вийшло перше число української "Літературної газети" (зараз - "Літературна Україна")

1929 - народився Юрій Мушкетик, український письменник.
Багаторічний голова Спілки письменників України

1937 - постанова РНК СРСР "Про вчені ступені і звання". Впроваджено ступені кандидата й доктора наук, звання асистента, доцента, професора

1944 - радянські війська зайняли Шаргород, Арбузинку та ін.

1946 - у Нью-Йорку відкрита тимчасова штаб-квартира ООН

1960 - у південно-африканському міст Шарпевілль біла поліція розстріляла демонстрацію темношкірих, які вимагали скасувати вимогу постійно носити при собі посвідчення особи; 56 убитих і 162 поранених

1961 - на сцені ліверпульського "The Cavern Club" відбувся перший виступ гурту "Бітлз", який грав на розігріві у групи "Bluegenes"

1961 - дала нафту перша свердловина у російському Західному Сибіру

1962 - першою живою істотою, що катапультувалася на надзвуковій швидкості (майже 1400 км/год), став бурий ведмідь у США; звір благополучно приземлився

1970 - недавній керівник Компартії Чехословаччини Александр Дубчек виключений із її лав

1975 - в Ефіопії скинули 3000-річну монархію

1986 - почалася двотижнева поїздка радянської школярки Каті Личової по США з "місією миру" - у відповідь на місію американки Саманти Сміт в СРСР.
Поїздка Личової широко висвітлювалася радянськими засобами масової інформації, і Катя стала досить популярною у Радянському Союзі, героїнею на авторкою книг.
(Для довідки. Невдовзі після поїздки Каті в СРСР склали приказку: "країною крутять Катя Личова, Алла Пугачова, Раїса Горбачова".
У 1990-х роках Личова працювала у Франції, у 2000-х - у російському бізнесі, директор із міжнародного розвитку російського "Об'єднаного авіабудівного консорціуму" тощо)

12-річна Катя Личова на піку слави

1990 - проголошена незалежність Намібії, яка 75 років перебувала під пануванням ПАР

1994 - уперше лауреатом "Оскара" став Стівен Спілберг - він отримав призи за кращий фільм ("Список Шиндлера") і як кращий режисер

1999 - після 478-годинної подорожі Бертран Пікар і Брайан Джонс стали першими людьми, що облетіли Землю на повітряній кулі

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.

Прожекти Лаврентія Берії. Уривок з книги Богдана Гориня "Під ковпаком окупантів"

Лаврєнтій Берія — великий фахівець з удосконалення концлагерів ГУЛАГу — після смерти Сталіна раптом із деспота перетворився на "ліберала", захисника несправедливо репресованих, покривджених. Таке перетворення жорстокого чекіста на ліберала не було випадковим: Берія був сповнений віри, що наблизився той час, коли саме він очолить велику державу СССР, тому вирішив змінити про себе громадську думку.