11 квітня в історії

1079 - за наказом польського короля стратили краківського єпископа Станісласа, який згодом буде канонізований і стане святим покровителем Польщі

1241 - король Бела IV Угорський ущент розбитий ханом Батиєм

1713 - укладенням Утрехтського миру завершилася війна за спадок іспанської корони між Францією з одного боку та Великою Британією, Нідерландами, Савойєю, Португалією та Прусією - з іншого. За цим договором Велика Британія отримала Гібралтар

1755 - народився Джеймс Паркінсон, англійський лікар

1857 - цар Олександр ІІ затвердив комплект державних гербів Росії - великий, малий, середній (загалом 110 малюнків) - із двоголовим орлом

Великий державний герб Росії, 1857 р.

1868 - у Японії скасовано державний інститут сьогунів

1893 - народився Лев Задов (Зіньковський), український і російський вояк-анархіст.
Начальник розвідки армії Нестора Махна, пізніше - працівник радянських спецорганів (розстріляний за обвинуваченнями у службових злочинах)

1894 - народився Еміль Кіо (Гіршфельд-Ренард), радянський артист цирку, знаменитий ілюзіоніст

1899 - Іспанія передала Пуерто-Ріко Сполученим Штатам

1909 - засновано місто, яке за рік назвуть Тель-Авівом

1921 - Айова стала першим штатом США, де запроваджено акциз на цигарки

1929 - метеорологи констатували міцну скутість річок Харківщини кригою. Таке явище спостерігалося вперше за останні 30 років. Натомість на Дніпропетровщині тривала велика повінь: у Павлограді знесено понад 200 будинків, з'явилися людські жертви

1944 - радянські війська взяли Керч, Джанкой та ін. населені пункти в Криму.
Німецькі війська зайняли райцентри Бучач і Коропець (Тернопільська обл.)

1945 - звільнення в'язнів німецького концентраційного табору Бухенвальд (перед приходом американських військ в'язні повстали й визволили себе самі)

1945 - у Москві підписано радянсько-югославський договір дружбу, взаємну допомогу й повоєнне співробітництво терміном на 20 років.
СРСР денонсує його вже в 1949 р. через погіршення відносин із Йосипом Броз Тіто

1945 - радянська влада заарештувала митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого і низку греко-католицьких владик.
Згодом Сліпого обвинуватили у "ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами" та засудили до восьми років ув'язнення

1948 - відбудована після війни мартенівська піч заводу "Запоріжсталь" видала першу плавку

1950 - секретар Львівського обкому КП(б)У Іван Грушецький направив секретарю ЦК КП(б)У Леоніду Мельникову доповідну записку про ситуацію у Львові після переселення українців із Польщі та поляків зі Львова.
Відзначено, що населення міста "засмічене" оунівським елементом і бандпомічниками із корінних жителів та українців, прибулих з Польщі (близько 12 тис. осіб).
За період із 1948 р. органами Міністерства державної безпеки у Львові виявлено і ліквідовано 29 антирадянських націоналістичних організацій і груп (арештовано 1108 осіб), виселено 522 сім'ї та одинаків (1238 осіб); внаслідок слабкості паспортного режиму і відсутності режимної приміської зони у місті переховувалися особи, які становили суспільну небезпеку.
Радянський керівник на Львівщині з метою встановлення суворого паспортного режиму прохав дозволити провести у Львові перепрописку всього населення, установити для Львова режимну зону в радіусі 2025 км і паспортизувати все населення, яке мешкало в межах даної зони

1953 - у США почався перший конгрес українських студентів Америки.
На конгресі засновано Центральний союз українських студентських товариств Америки (ЦеСУС)

1960 - Рада міністрів УРСР ухвалила постанову "Про створення в Києві державного літературно-меморіального музею Лесі Українки"

1963 - головою Верховної Ради УРСР обрано Олександра Корнійчука

1963 - на екрани СРСР вийшла кінокомедія Олексія Мішурина та Миколи Літуса "Королева бензоколонки" (Київської кіностудії ім. Довженка) з Надією Румянцевою у головній ролі.

Фільм, що стане дуже популярним, знімали на справжній автозаправці, що нині частково збереглася в місті Пирятин на трасі Київ-Харків

1979 - в автомобільній катастрофі на Київщині загинув Леонід Биков, український радянський актор і кінорежисер

1982 - статтею "Рагу з синьої птиці" в газеті "Комсомольская правда" почато кампанію цькування групи "Машина часу"

1984 - Костянтин Черненко обраний головою президії Верховної Ради СРСР

1985 - помер Енвер Ходжа, албанський диктатор

2006 - президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив, що його країна успішно збагатила уран

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.