14 червня в історії

1638 - закінчилася дводенна Жовнинська битва - вирішальний бій повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти польсько-шляхетського війська під час повстання Острянина.
Перемога урядових військ Станіслава Потоцького і Яреми Вишневецького

1645 - парламентська армія "нового зразка" під керівництвом Томаса Ферфакса й Олівера Кромвеля розгромила сили англійського короля Карла I в битві при Нейзбі, вирішивши результат першої громадянської війни 1642-1646 рр. на користь парламенту

1736 - народився Шарль Кулон, французький фізик і військовий інженер, який експериментально встановив основний закон електростатики.
Сьогодні - 175-річчя від його народження

1775 - створена армія США

1777 - Другий континентальний конгрес прийняв зірково-смугастий прапор США (спочатку 13 зірок і 13 червоних та білих смуг)

Перший дизайн прапора США

1783 - на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу.
Згодом місто назвали названу Севастополем

1791 - Наполеон Бонапарт (майбутній імператор Франції) влаштувався на службу в 4-й артилерійський полк

1792 - у ході російсько-польської війни відбулася битва біля села Борушківці, нині у Любарському районі Житомирської області. Перемога росіян під проводом генерала Михайла Каховського

1800 - у битві біля Маренго (Північна Італія) перший консул Франції Наполеон Бонапарт розбив австрійську армію генерала Меласа

1807 - у битві біля Фрідланда (нині Правдинськ) у Східній Пруссії 80-тисячна армія Наполеона завдала поразки російським військам під керівництвом Леонтія Бенігсена, що нараховували 55 тисяч вояків. Втрати сторін склали відповідно 8 і 15 тисяч осіб. Французи зайняли Кенігсберг

1811 - народилася Гаррієт Бічер-Стоу, американська письменниця ("Хатина дядька Тома").
Сьогодні - 200-річчя від її народження

Гаррієт Бічер-Стоу



1834
- Ісаак Фішер із міста Спрінгфілд, штат Вермонт, запатентував наждачний папір

1846 - поселенці Сакраменто (Каліфорнія) проголосили незалежну від Мексики республіку.
Ця "революція Чорного Ведмедя" призвела до приєднання Каліфорнії до США

1891 - закладення Великої Сибірської залізниці

1856 - народився Димитр Благоєв, болгарський політик, засновник комуністичної партії Болгарії

1871 - народився Федір Токарєв, російський і радянський конструктор стрілецької зброї (пістолет ТТ і кулемет МТ)

1882 - народився Йон Антонеску, румунський державний і військовий діяч, маршал, прем'єр-міністр і профашистський диктатор Румунії (кондукеторул) у 1940-1944 рр.

1891 - народився Євген Коновалець, український військовий і політик.
Полковник Армії УНР, командант корпусу січових стрільців, командант Української військової організації, голова Організації українських націоналістів (з 1929 р.), один з організаторів українського війська.
Убитий радянським агентом у 1938 р. в Роттердамі.
Сьогодні - 120-та річниця від його народження

Євген Коновалець 

1898 - у Росії вперше законодавчо обмежений робочий день (11,5 години)

1900 - Гавайські острови оголошені територією США

1919 - більшовицькою кулею в потилицю вбитий Олександр Мурашко, визначний український художник, педагог і громадський діяч. Напад трапився на Лук'янівці неподалік дому митця

1919 - ухвалення Конституції Угорської радянської республіки I Всеугорським з'їздом рад

1928 - народився Ернесто Гевара де ла Серна (Че Гевара), революціонер (уродженець Аргентини), герой Латинської Америки.
Військовий ватажок під час бойових дій на Кубі, в Південній Америці та Африці, міністр промисловості та голова центробанку в кубинському уряді Фіделя Кастро.
Символ світового лівого руху

Команданте Че Гевара

1931 - у санаторії "Вінервальд" (м. Перніц, Австрія) помер, лікуючись після серцевого нападу, В'ячеслав Липинський - український історик, політик, громадський діяч, теоретик українського консерватизму, гетьманату, класократії.
Сьогодні - 80-ті роковини його смерті

1920 - засідання Ради народних міністрів УНР у Жмеринці, на якому вирішено евакуювати уряд до Проскурова, а центральні державні установи - до Старокостянтинова

1920 - у Харкові видана постанова Промбюро про націоналізацію млинів, крупорушок і макаронних фабрик України

1921 - політбюро ЦК КП(б)У прийняло постанову про кооперацію за російським зразком. Утворення Вукоопспілки

1940 - берлінське інформаційне бюро повідомило про взяття німецькими військами Парижа і Гавра та початок фронтального наступу на лінію Мажино

1941 - масові арешти і депортація радянською владою мешканців Латвії, Литви, Естонії

1944 - генерал Шарль Де Голль висадився в Нормандії, щоб очолити французькі військові підрозділи, які рухалися на Париж

1950 - по телебаченню Нью-Джерсі вперше показали народження людини

1951 - у Вашингтоні запущено перший американський комерційний комп'ютер - "UNIVAC 1"

1957 - ЦК КПРС оголосив громадський призов молоді на роботу на Донбасі

1963 - Китай відмовився визнавати за СРСР керівну роль у світовому комуністичному русі

1965 - Поль Маккартні написав пісню "Yesterday"

1970 - група "Blood, Sweat and Tears" почала турне Югославією, Румунією, Польщею.
Вперше західні рок-музиканти гастролювали за "залізною завісою"

1971 - в Лондоні відкрилося перше "Хард-рок кафе" (Hard Rock Cafe)

1972 - у фіналі чемпіонату Європи з футболу збірна ФРН виграла в команди СРСР з рахунком 3:0

1982 - аргентинські війська на Фолклендських островах капітулювали перед англійцями

1985 - Шенгенська угода: договір "Про скасування паспортного митного контролю між країнами Європейського Союзу" підписаний у селищі Шенген, Люксембург, п'ятьма з десяти членів ЄС (Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція, ФРН).
На даний момент у Шенгенську угоду входять 25 держав

Пам'ятний знак на честь підписання угоди в селищі Шенген

1988 - початок триденного святкування 1000-річчя хрещення Русі в Києві.
Урочистий акт і святковий концерт відбувався в театрі опери і балету ім. Т. Шевченка; урочиста літургія - у Володимирському соборі, Києво-Печерській лаврі; подячний молебень - біля пам'ятника князю Володимиру; урочисті богослужіння - в усіх церквах і монастирях

1992 - більшість населення Литви на референдумі проголосувало за виведення з республіки російських військ до кінця року

1993 - після смерті патріарха УАПЦ Мстислава місцеблюстителем Патріаршого престолу став архієпископ Львівський і Сокальський Володимир (Романюк) із возведенням у сан митрополита.
Патріархом Володимир стане у жовтні

1994 - у Люксембурзі президент Леонід Кравчук підписав угоду про партнерство та співробітництво між Україною і Європейським Союзом.
У документі висловлювалася підтримка ЄС незалежності і територіальної цілісності України. Угода передбачала надання її учасникам режиму найбільшого сприяння у торгівлі, зняття ЄС імпортних квот у торгівлі українськими товарами та можливість провести після 1998 р. переговори щодо вільної торгівлі між Україною і ЄС

1995 - загін чеченських бойовиків, очолюваний Шамілем Басаєвим, захопив понад 1600 заручників у лікарні міста Будьоновськ (Ставропольський край).
Загинула 151 людина, 181 - поранена

2008 - у Севастополі відкрито пам'ятник гетьманові Івану Конашевичу-Сагайдачному (з ініціативи МДА на тлі протестів депутатів міськради)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.