7 червня в історії

1099 - перший хрестовий похід: початок облоги Єрусалима

1493 - укладено Тордесільяський договір між Іспанією та Португалією про поділ сфер колоніальних захоплень у Західній півкулі. Третейським суддею в переговорах виступав Папа Римський Олександр VI.
Договір скасовано лише 1777 р.

1520 - у Кале зустрілися король Англії Генріх VIII і король Франції Франциск I, які влаштували тритижневий бенкет із десятьма тисячами придворних.
Цей бенкет на 10 років спустошив французьку скарбницю

1761 - російський учений Михайло Ломоносов виявив атмосферу планети Венера

1776 - Річард Лі з Вірджинії на засіданні конгресу вніс підтриману Джоном Адамсом резолюцію, яка стверджувала, що Сполучені Колонії є і по праву повинні бути вільними й незалежними Штатами; що вони повністю звільняються від вірності британській короні; що будь-який політичний зв'язок між ними та державою Велика Британія буде повністю розірвано.
Конгрес ще не готовий був ухвалити такий проект

1794 - народився Петро Чаадаєв, російський релігійний філософ, письменник і публіцист, громадський діяч

1832 - почалася епідемія холери у Квебеку, яка забрала життя майже 6000 канадців

1848 - народився Поль Гоген, французький живописець, графік, скульптор, постімпресіоніст

1883 - освячення Храму Христа Спасителя у Москві

1887 - народився Сидір Ковпак, український радянський партизанський керівник часів ІІ Світової війни, двічі Герой Радянського Союзу (1942, 1944).
Із 1947 р. - заст. голови президії Верховної Ради УРСР

Сидір Ковпак

1905 - норвезький парламент оголосив про розірвання Шведсько-Норвезької унії

1905 - японські війська захопили острів Сахалін

1916 - у ході Брусиловського прориву російські війська на чолі з генералом Денікіним узяли Луцьк

1916 - народився Петро Дужий, український письменник, публіцист і політик (член ОУН), референт пропаганди УПА, багаторічний політв'язень.

Петро Дужий

1917 - партія есерів у Росії розкололася на правих і лівих

1920 - уряд Української Народної Республіки переїхав із Вінниці у Жмеринку

1920 - народився Жорж Марше, лідер французьких комуністів у 1972-1994 рр., депутат Національних зборів

1926 - народився Анатолій Базилевич, український художник, ілюстратор "Енеїди" Котляревського та творів Шевченка. Народний художник України (1993).
Сьогодні - 85 років від дня його народження

1929 - відповідно до Латеранських угод, створено Державу Ватикан

1939 - Німеччина уклала пакти про ненапад із Латвією та Естонією

1939 - у США (після візиту до Канади) вперше прибуло англійське королівське подружжя - король Георг VI і королева Єлизавета

1942 - в окупованому Києві на Республіканському (нова назва - Український) стадіоні відбулося офіційне відкриття футбольного сезону. Грали команда "Старт" хлібозаводу №1 та українська команда "Рух". Перемогли колишні досвідчені динамівці з рахунком 7:2

1947 - засноване Всесоюзне товариство із поширення політичних і наукових знань (пізніше - товариство "Знання")

1948 - відставка президента Чехословаччини Едварда Бенеша та встановлення в країні комуністичного режиму

1962 - вступ Монголії до Ради економічної взаємодопомоги

1965 - корпорація "Соні" представила перший домашній відеомагнітофон - CV-2000 - вартістю $995

Реклама першого домашнього "відика"

1967 - ізраїльські війська в ході Шестиденної війни увійшли до Єрусалима і взяли під контроль Стіну Плачу

1971 - перші радянські космонавти прибули на орбітальну станцію "Салют"

1981 - операція "Опера" (або "Вавилон"): ВПС Ізраїлю завдали бомбового удару по іракському ядерному реактору в місті Осірак і знищили його.
Згідно з даними ізраїльської розвідки, реактор призначався для виробництва плутонію, і провести операцію потрібно було, поки реактор не буде заповнений ядерним паливом. Літо 1981 року було останнім терміном.
Безпрецедентна операція з ліквідації ядерного об'єкту на території іншої держави, що не має спільного кордону з Ізраїлем, була обґрунтована як "превентивний захід". Загинули десятеро військовослужбовців Іраку та один французький цивільний фахівець.
Сьогодні - 30-та річниця цієї події


Наліт ізраїльтян на Осірак. Відео

1990 - патріархом Московським і всієї Русі обраний Алексій II (Олексій Рідігер)

1990 - у Москві представники семи держав Варшавського договору вирішили переглянути характер і функції союзу, який із військового мав стати політичним.
Угорщина заявила про намір вийти з Організації Варшавського договору у 1991 р.

1991 - Верховна Рада України ухвалила рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки

1992 - президентом Азербайджану обраний лідер Народного фронту, тюркіст Абульфаз Ельчибей

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.