22 серпня в історії

1485 - битва на Босвортському полі в Лестерширі (Англія) між армією короля Річарда III (6 тисяч) та військами претендента на престол Генріха Тюдора, графа Річмонда (5 тисяч).
Річард III вирішив сам очолити атаку на центр супротивника, вбити претендента на престол і тим самим вирішити результат бою.
Авантюрна атака почалася успішно - королю вдалося убити прапороносця Тюдора, але сам претендент уцілів. Натомість Річард загинув від рук солдатів із загону Стенлі, які починали бій на його боці. Залишки армії короля здалися на милість переможців.
Бій при Босворті був передостанньою битвою війни Червоної і Білої Троянд.
Тут загинув останній король із династії Плантагенетів. І це був останній випадок в історії, коли англійський король закінчив свої дні на полі бою

1531 - битва при Обертині: Польща перемогла втричі більше військо Молдавії

1651 - помер Єремія Вишневецький, польсько-український князь, великий магнат на українських землях. Староста перемишльський, канівський, гадяцький та ін., рейментар великий коронний; воєначальник часів визвольної війни 1648-1657 рр.
Один із керівників польської армії в битві під Берестечком проти козацько-татарського війська.
Помер невдовзі після перемоги в таборі під Паволоччю (або отруєний, або від епідемії)

1770 - англійський капітан Джеймс Кук під час своєї першої навколосвітньої експедиції висадився на східному узбережжі Австралії, яке назвав Новим Південним Уельсом, і оголосив його володінням британської корони

1795 - у Франції Конвент ухвалив "Конституцію ІІІ року", фактично ліквідувавши загальне виборче право (встановивши значний виборчий ценз) і передавши виконавчу владу Директорії

1812 - експедиція швейцарського археолога Жана Буркхардта виявила за 180 км від Аммана в Йорданії руїни стародавнього міста Петра

1849 - перше авіабомбардування: австрійці, що оточили Венецію, скинули з аеростатів запалювальні снаряди

1853 - лідер чеченців Шаміль оголосив священну війну проти Росії на Кавказі і виступив у похід із Ведена

1862 - народився Клод Дебюссі, французький композитор, піаніст, диригент, критик, засновник музичного імпресіонізму

1864 - представники 12 держав підписали в Женеві конвенцію про догляд за пораненими солдатами воюючих армій. Конвенція гарантувала недоторканність військових госпіталів та медичного персоналу. Як захисний знак було затверджено червоний хрест на білому тлі.
"Комітет п'яти" - ініціатор конвенції - став Міжнародним комітетом Червоного хреста

1902 - народилася Лені (Берта Єлена Амалія) Ріфеншталь, культова німецька кінорежисерка, фотограф

1904 - народився Ден Сяопін, китайський політичний і державний діяч, фактичний керівник КНР з 1976 до середини 1990-х рр.
Не будучи номінальним главою держави і компартії, Дядечко Ден (Ден-бо) став головним ініціатором політики "чотирьох модернізацій" і побудови "соціалізму з китайською специфікою", які призвели до бурхливого економічного зростання в Китайській Народній Республіці і досягнення одного з найвищих у світі темпів зростання економіки

Ден Сяопін - людина року за версією журналу "Тайм" у 1979 і 1986 рр.

1909 - у Реймсі почалося перше в світі авіашоу (з 22 по 29 серпня).
Для участі у змаганнях були заявлені 38 аеропланів, але злетіти змогли тільки 23 машини

1910 - підписано договір про приєднання Кореї до Японії

1918 - обмін грамотами про мир між Українською Державою й Туреччиною

1919 - у ході наступу на Київ українські війська оволоділи Житомиром та станцією Попільня

1919 - Директорія та уряд УНР ухвалили рішення про переговори з денікінцями щодо встановлення між двома арміями демаркаційної лінії. У зв'язку з цим штаб головного отамана УНР видав наказ частинам армії не вдаватися до ворожих акцій проти денікінців

1920 - народився Рей Бредбері, американський письменник-фантаст

1932 - компанія Бі-Бі-Сі почала експериментальне телемовлення

1941 - німецькі війська зайняли Черкаси і Дніпродзержинськ Дніпропетровської області

1941 - у місті Дубно Ровенської обл. розстріляно 575 місцевих євреїв

1944 - війська 3-го Українського фронту прорвали оборону противника на південь від міста Бендери і в ході наступу оволоділи 150 населеними пунктами, в тому числі районними центрами Ізмаїльської області Манзир, Тарутине тощо, районними центрами Молдавської РСР Каушани, Чімішлія, Волонтирівка.
У Румунії війська 2-го Українського фронту оволоділи містами Ясси, Тиргу-Фрумос, Унгень, а також зайняли понад 200 інших населених пунктів

1945 - радянські війська на Далекому Сході захопили Порт-Артур та порт Дальній (Далянь)

1945 - президія Верховної Ради УРСР ратифікувала статут Організації Об'єднаних Націй, підписаний у Сан-Франциско 26 червня 1945 р.

1948 - у Польщі оголошено початок колективізації

1968 - Папа Римський Павло VI прибув до столиці Колумбії - Боготи, почавши перший візит глави католицької церкви до Латинської Америки

1972 - Родезія виключена зі складу Міжнародного олімпійського комітету за політику расизму

1976 - апарат автоматичної станції "Луна-24" здійснив на території Радянського Союзу. На Землю з Місяця доставлено зразки місячного ґрунту, взяті з глибини 2 метрів. Експеримент, що почався 9 серпня, дав можливість дослідити структуру місячного ґрунту, який не змінився протягом 4,5-5 мільярдів років

1988 - президія Верховної Ради СРСР припинила повторне присвоєння звань Героя Радянського Союзу і Героя соціалістичної праці.
За період з 1934 р. звання Героя Радянського Союзу двічі були удостоєні 154 особи, тричі - троє (льотчики Іван Кожедуб і Олександр Покришкін, маршал Семен Будьонний), а дві людини - по чотири рази (Георгій Жуков та Леонід Брежнєв).
Звання Героя соцпраці двічі отримали близько 200 осіб, тричі - 16

1989 - казахська мова оголошена державною в Казахстані

1990 - Народна палата НДР ухвалила рішення про приєднання до ФРН 3 жовтня 1990 р.

1990 - почала мовлення незалежна радіостанція "Ехо Москви" (на апаратурі журфаку МДУ)

1991 - поразка ГКЧП.
Президент СРСР Михайло Горбачов повернувся з Фороса до Москви разом із Руцьким та Силаєвим на літаку Ту-134. Члени ГКЧП були заарештовані (глава МВС СРСР Борис Пуго, не чекаючи арешту, застрелився; так само вчинила його дружина Валентина, котра помре через три дні).
У Москві оголошено траур за трьома людьми, загиблими напередодні під колесами бронетехніки (Іллею Кричевським, Дмитром Комаром, Володимиром Усовим).
На Краснопресненській набережній Москви відбувся масовий мітинг, у ході якого маніфестанти винесли величезне полотнище російського триколора. На мітингу президент РРФСР Борис Єльцин оголосив, що ухвалено рішення зробити біло-синьо-червоний новим державним прапором Росії.

1991 - у Києві відбулося засідання президії Верховної Ради УРСР. Президія ухвалила скликати 24 серпня позачергову сесію ВР УРСР. Створено групу на чолі з Іваном Плющем для підготовки документів сесії (вона проголосить незалежність)

1991 - колегія МВС УРСР прийняла рішення про департизацію органів внутрішніх справ України

1992 - почесну відзнаку Президента України під першим номером одержав відомий письменник і громадський діяч Олесь Гончар

1992 - під час урочистого засідання Верховної Ради в Києві президент УНР в екзилі Микола Плав'юк передав грамоту Державного центру УНР президентові України Леонідові Кравчуку із взаємоузгодженим твердженням, що Українська незалежна держава, проголошена 24 серпня 1991 р., є правонаступницею Української Народної Республіки

1996 - президент України Леонід Кучма видав указ "Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій"

2006 - авіакатастрофа російського літака Ту-154 компанії "Пулковські авіалінії" (рейс Анапа - Санкт-Петербург) під селищем Суха Балка в районі міста Дзержинськ Донецької області.  
Загинули всі 170 осіб, що перебували на борту

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.