26 серпня в історії

56 до н. е. - вторгнення римських військ Юлія Цезаря в Британію

1071 - у битві біля Манцикерта турки-сельджуки на чолі з Алп-Арсланом розгромили візантійську армію імператора Романа IV Діогена і взяли його в полон

1346 - у битві біля Кресі на початку Столітньої війни 16-тисячна армія Едуарда III Англійського розбила 30-тисячне військо короля Франції Філіппа VI.
У цій битві армія Англії вперше застосувала вогнепальну зброю - гармати з круглими ядрами.
Наступні 90 років Англія панувала на континенті

1382 - татарський хан Тохтамиш захопив і спалив Москву

1496 - 6-тисячне шведське військо під орудую Стіна Стурена захопило російську фортецею Івангород, перебивши всіх взятих у полон її захисників

1542 - за Нюрнберзьким договором Лотарингія отримала незалежність від Німеччини

1648 - "День барикад" у Парижі.
Вони виросли в столиці Франції у відповідь на спробу кардинала Мазаріні десятьма днями раніше заарештувати лідерів парламентської опозиції Бланменіля і Брусселя. Протест народу проти регентки Анни Австрійської та уряду кардинала Мазаріні набув масового збройного характеру, чим негайно скористалися супротивники кардинала серед аристократії. Принц Конде, герцог Орлеанський, кардинал де Рец очолили рух, що отримав назву "фронда".
Королева і перший міністр були змушені тікати з Парижа разом із малолітнім Людовіком XIV, щоб зібрати королівські війська і почати облогу міста.
У країні почалася громадянська війна.
Королева-мати і юний Людовік XIV повернуться в Париж наприкінці 1652 р.

1657 - у Чигирині гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського

1676 - народився Роберт Уолпол, граф Орфорд, англійський лорд, лідер вігів, якого вважають першим прем'єр-міністром Великої Британії (у 1721-1742 рр.)

1728 - данський мореплавець на російській службі Вітус Берінг відкрив протоку між Азією та Америкою, що отримала назву Берінгова

1740 - народився Жозеф-Мішель Монгольф'є, француз, один із винахідників повітряної кулі, придатної для повітроплавання

1743 - народився Антуан Лавуазьє, французький вчений, основоположник сучасної хімії

1768 - початок першого навколосвітнього плавання англійського мореплавця Джеймса Кука

1789 - у Франції ухвалена Декларація прав людини і громадянина - документ, що заклав основи буржуазного права в Європі

1791 - американець Джон Фітч запатентував пароплав (ще за 20 років до Роберта Фултона)

1813 - остання перемога Наполеона.
У дводенній битві на річці Ельба біля Дрездена 165-тисячна армія французького імператора перемогла 227-тисячну Богемську армію антинаполеонівської коаліції (Пруссія, Австрія та Росія під командуванням австрійського фельдмаршала Карла Філіпа Шварценберга)

1880 - народився Гійом Аполлінер (Вільгельм Аполлінарій Вонж-Костровіцький), французький поет італійсько-польського походження

1883 - найсильніше виверження вулкану Кракатау в Індонезії покрило попелом площу понад 800 тис. кв. км і викликало цунамі, від якого на островах Ява і Суматра загинуло близько 36 тис. людей


1896
- із 26 по 30 серпня в містах Туреччини відбулася чергова різанина вірменів

1910 - народилася Мати Тереза Калькуттська (Агнес Бояджіу), католицька черниця албанського походження, засновниця доброчинних місій.
Лауреатка Нобелівської премії миру 1979 р. Зарахована Католицькою церквою до лику блаженних

Мати Тереза

1914 - народився Хуліо Кортасар, аргентинський письменник і поет

1914 - німецькі війська розгромили армію росіян у битві біля Танненберга (Мазурські озера, Східна Пруссія).
Протягом п'яти днів боїв два корпуси 2-ї російської армії зазнали втрат у вигляді 30 000 вбитих і поранених, 92 тисяч полонених

1918 - у радянській Росії націоналізовані театри

1919 - Київський губернський ЧК зробив заяву про те, що за допомогою організованого губчека інституту заручників комітет має намір покласти край діям контрреволюції.
Виступи проти радянської влади будуть каратися безпощадним розстрілом заручників, ішлося у відозві. Водночас повідомлялося, що вже відбувся перший розстріл 14 заручників із буржуазії першої категорії, яких страчено за розстріл комуністів білогвардійцями.
"Буржуазія заплатить за голову кожного комуніста десятьма своїми", - заявила ЧК

1920 - у Тарнуві Рада народних міністрів УНР ухвалила законопроект про встановлення нових зразків поштових марок УНР і випуск їх в обіг у кількості 100 мільйонів штук

1920 - декретом ВЦВК і Раднаркому РРФСР утворена Киргизька Автономна Радянська Соціалістична Республіка, до якої тоді входили переважна частина нинішнього Казахстану, частини Киргизстану, Узбекистану, Туркменістану, Оренбурзької області та Алтаю.
Столиця тоді була в Оренбурзі, але в 1925 р. Оренбурзька область виведена зі складу Киргизької АРСР, надалі відділена Каракалпакія. Столиця переносилася у Кзил-Орду, а в 1927 р. - в Алма-Ату.
Назва з 1925 р. - Казахська АРСР, з 1936 р. - Казахська РСР (союзна республіка), нині незалежний Казахстан

1920 - прийнята 19-та поправка до Конституції США, що дала жінкам право голосувати на виборах

1937 - народився Геннадій Янаєв, радянський політичний діяч, секретар ЦК КПРС, із грудня 1990-го до вересня 1991 р. - віце-президент СРСР.
У серпні 1991 р. - керівник ГКЧП, призначений путчистами в. о. президента СРСР

1939 - у Римі почався ІІ Великий збір Українських націоналістів

1939 - Гітлер висунув Польщі ультиматум з вимогою передати Німеччині Данціг (Гданськ)

1939 - югославський уряд надав автономію Хорватії (угода Цветковича - Мачека)

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Новгород-Сіверський і Понорниця Чернігівської області

1941 - у Фокшанах (Румунія) роззброєно український батальйон "Роланд", який німецьке військове керівництво усунуло від участі в бойових операціях на території України з "політичних причин"

1941 - у Кам'янці-Подільському команда СС і поліції впродовж 26-29 серпня розстріляла 23 600 євреїв

1942 - у Станіславові розстріляно близько 1000 євреїв і повішено 50 осіб.
У "гебиті" Костопіль Рівненської області розстріляно 6300 осіб, у Рокитному - близько 400 євреїв

1944 - війська 3-го Українського фронту оволоділи містом Ізмаїл, районними центрами Ізмаїльської області Рені й Болград

1957 - агентство ТАРС повідомило про успішне випробування радянської міжконтинентальної балістичної ракети

1972 - у Мюнхені відкрилися XX літні Олімпійські ігри

1978 - Папою Римським обраний венеціанський кардинал Альбіно Лючані, який першим із пап узяв собі подвійне ім'я - Іван Павло I.
Його понтифікат тривав лише 33 дні, а несподівана смерть Папи привернула увагу до його особистих якостей - простоти, демократизму та ін.

1978 - льотчик з НДР Зігмунд Йєн став першим німецьким космонавтом на борту радянського корабля «Союз-31»

1991 - п'ятий день після серпневого путчу в СРСР: почалася позачергова сесія парламенту Радянського Союзу. Призупинено діяльність КПРС на всій території країни. Арештований колишній голова Верховної Ради СРСР Анатолій Лук'янов.
Із балкона своєї квартири викинувся керуючий справами ЦК КПРС Микола Кручина

1991 - президія Верховної Ради УРСР ухвалила рішення про тимчасове припинення діяльності Компартії України.
Верховна Рада України ухвалила постанови про визнання державної незалежності Прибалтійських республік - Литви, Латвії та Естонії

1991 - розпорядженням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів на території області анульовано державну символіку та гімн УРСР. Натомість вказано використовувати державний гімн "Ще не вмерла Україна", герб - тризуб і прапор - синьо-жовтий.
У наказі зазначалось: "Протягом тижня ліквідувати на території області оформлення, наглядну агітацію та символи комуністично-імперіалістичного та мілітаристського характеру. Гарантувати збереження пам'ятників та пам'ятних знаків полеглим у війнах воїнам".
Розпорядження було обов'язкове для всіх юридичних та фізичних осіб на території Львівської області

1992 - президент України Леонід Кравчук видав указ "Про утворення Прикарпатського університету" (на базі Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника)

1995 - в Івано-Франківську відкрито пам'ятник Іванові Франку

2008 - після російсько-грузинської війни президент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.