30 серпня в історії

1721 - підписано Ніштадтський мир - "вічний, справжній, непорушний мир на землі" Росії зі Швецією, що завершив Північну війну

1739 - російські війська зайняли турецьку фортецю Хотин

1748 - народився Жак-Луї Давід, французький художник

1787 - французький король Людовік XVI розпустив парламент

1797 - народилася Мері Шеллі, англійська письменниця, авторка книги "Франкенштейн, або Сучасний Прометей"

1832 - у Петербурзі встановлена Олександрівська колона

1860 - народився Ісак Левітан, російський художник, передвижник

1870 - народився Лавр Корнілов, російський воєначальник, генерал від інфантерії, військовий розвідник, дипломат і мандрівник.
Один з організаторів і головнокомандувач добровольчої армії, провідник Білого руху на півдні Росії під час громадянської війни

1877 - французький винахідник-самоук Еміль Рено запатентував праксіноскоп - пристрій для мультиплікації

1871 - народився Ернест Резерфорд, британський фізик і хімік

1883 - народився Дмитро Донцов, український літературний критик, публіцист, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму.

Дмитро Донцов


Перший голова Союзу визволення України (1914). Директор Української телеграфічної агенції при уряді гетьмана Скоропадського. Організатор (разом із Липинським і Шеметом) Партію хліборобів-демократів.
У 1926 р. у Львові написав свою провідну роботу - "Націоналізм".
У 1939 р. емігрував за кордон. Від 1947 р. до самої смерті жив у Монреалі, викладав українську літературу в місцевому університеті

1901 - англійський інженер Г'юберт Бут запатентував пилосос

1906 - завершилася плавання норвезького дослідника Руаля Амундсена на судні "Йоа" через Північно-Західний морський прохід (через весь Канадський Арктичний архіпелаг)

1915 - німці взяли Брест-Литовськ, прорвавши потужну лінію оборону росіян

1918 - замах Фаїни Каплан (Фейги Ройтблат) на Володимира Леніна.
28-річна есерка стріляла й важко поранила російського більшовицького вождя трьома пострілами у Москві після його виступу на мітингу на заводі Міхельсона. Коли Каплан затримали і запитали, чому вона пішла на цей злочин, жінка відповіла, що подальше існування Леніна підривало віру людей в соціалізм.
Цього ж дня в Петрограді есер Леонід Каннегісер убив голову Петроградської ЧК Мойсея Урицького.
Каннегісер, офіцер і член єврейської громади Петрограда, помстився керівникові ЧК за терор, заявивши: "Я єврей. Я вбив вампіра-єврея, який крапля за краплею пив кров російського народу. Я прагнув показати російському народу, що для нас Урицький - не єврей. Він - відщепенець. Я вбив його в надії відновити добре ім'я російських євреїв".
Каннегісер намагався втекти на велосипеді, але був схоплений і розстріляний.
Відтак через кілька днів більшовики оголосили "червоний терор".
Фанні Каплан розстріляли 3 вересня. Її тіло облили гасом і спали в залізній бочці біля стін Кремля

1919 - загинув, перебуваючи в передових колах Богунського полку під Коростенем, Микола Щорс (Шор) - червоний командир, комдив часів громадянської війни в Україні.
До серпня 1919 р. Щорс командував 1-ю Українською радянською дивізією.
За деякими відомостями, Щорс був убитий - пострілом упритул у потилицю - за наказом вищого командування Червоної армії з політичних мотивів.
Його звели в ранг канонічних героїв громадянської війни (після виходу на екрани в 1939 р. кінофільму "Щорс")

1919 - завершилася евакуація радянських установ із Києва.
Вище керівництво УСРР відпливло пароплавом "Чехов" до Чернігова. Цього дня у місті ще вийшли радянські газети - " Известия ВУЦИК" та "Коммунист".
Наступного дня до Києва вступили об'єднані українські армії та денікінці

1922 - турецька армія під проводом Мустафи Кемаля звільнила місто Ізмір, окуповане грецьким військом. День перемоги в Туреччині

1922 - народився Павло Глазовий, український поет, гуморист і сатирик

1928 - Джавахарлал Неру виступив із вимогою незалежності Індії.  Створена Ліга незалежності Індії

1930 - народився Уоррен Баффет, американський підприємець, один із найвідоміших інвесторів, один із найбагатших бізнесменів наших днів (на початку 2008 р. був найбагатшим - його статки оцінювали в 62 млрд. доларів)

1933 - утворена авіакомпанія "Air France"

1935 - VII конгрес Комінтерну в Москві ухвалив тактику "єдиного фронту" - об'єднання із соціал-демократами в боротьбі з фашизмом

1940 - "Віденський арбітраж": гарантія Німеччиною та Італією кордонів Румунії.
Під тиском Німеччини Румунія передала Північну Трансильванію в управління Угорщини

1941 - німецька 11-а армія форсувала Дніпро і захопила плацдарм в районі Каховки.
На півночі України під натиском німців радянські війська залишили районний центр Ріпки Чернігівської області

1941 - у Бендерах підписано німецько-румунський договір, згідно з яким створена Трансністрія.
Ця територія між Південним Бугом і Дністром, що включає частини Вінницької, Одеської, Миколаївської областей України і лівобережну частину Молдови, - перейшла під юрисдикцію та управління  Румунії

1941 - у Львові проголосив про початок своєї діяльності Український Червоний Хрест, організований під протекторатом митрополита Андрея Шептицького.
Основними завданнями УЧХ стали: організація допомоги українським пораненим і полоненим, збір пожертв для цієї мети, організації докладного реєстру пропалих без вісти українців, організація по селах та повітах місцевих відділень УЧХ

1941 - у Житомирі за нез'ясованих обставин загинули лідери ОУН (м) Омелян Сеник та Микола Сціборський.
Мельниківці звинувачували у вбивстві діячів ОУН Степана Бандери. За іншими даними, це була робота НКВС

1941 - у Славуті Кам'янець-Подільської області вбито 911 євреїв, у Минківцях - 2200

1942 - у Долині Станіславської області розстріляно близько 3000 євреїв

1943 - радянські війська Центрального фронту зайняли місто Глухів Сумської області

1944 - канадські війська звільнили від німців Руан (Франція)

1944 - американське командування передало управління Парижем французькій владі генерала Шарля де Голля

1944 - радянські війська захопили нафтові вишки в Плоєшті (Румунія), позбавивши німців важливого джерела нафти

1954 - Франція відкинула Паризький договір про Європейський оборонний союз, що призвело до розпаду цього об'єднання

1966 - на Південному узбережжі Криму поблизу Блакитної затоки споруджено радіотелескоп Кримської астрофізичної обсерваторії АН СРСР, один із найдосконаліших у світі

1980 - у Польщі робітникам надано право об'єднання у незалежні профспілки

1981 - внаслідок теракту (вибуху), влаштованого іранською моджахедською опозицією в урядовій резиденції в Тегерані, загинули президент Раджаї і прем'єр-міністр Бахонар

1986 - на чемпіонаті Європи в Штутгарті український атлет Юрій Сєдих установив не побитий донині світовий рекорд у метанні молота - 86 м 74 см  

1990 - ухвалена декларація про державний суверенітет Республіки Татарстан

1991 - президія Верховної Ради України на підставі висновків тимчасової комісії з перевірки діяльності посадових осіб, органів влади, управлінь, об'єднань і організацій у зв'язку з державним переворотом 19-21 серпня (голова - Юрій Гайсинський) заборонила діяльність Компартії України.
Перед тим - із 26 серпня - діяв указ про тимчасове припинення діяльності КПУ

1991 - указом президії Верховної Ради України підприємства, установи та організації союзного підпорядкування передано у власність республіки.
Президія Верховної Ради України ухвалила указ "Про захист іноземних інвестицій".
У підпорядкування України переведені прикордонні та внутрішні війська, що дислокувались на її території.
Створено Повноважне представництво України в Російській РФСР (м. Москва) на чолі з народним депутатом України Володимиром Крижанівським

1991 - Верховна Рада Азербайджану ухвалила рішення про відновлення державної незалежності Азербайджанської Республіки на основі акта 1918 р.

1991 - оголошено про деполітизацію КДБ СРСР

1996 - президент України Леонід Кучма своїм указом створив Раду національної безпеки і оборони України та організував її апарат. Секретарем РНБО призначено Володимира Горбуліна.
Перед цим з 11 жовня 1991 р. діяла малопомітна Рада оборони України

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.