5 серпня в історії

371 р. до н. е. - у битвіі біля Левктрів (Беотія) фіванські війська розбили спартанців, після чого Спарта втратила гегемонію у Греції. Спартанський цар Клеомброт загинув у бою

1305 - у Глазго англійці взяли в полон лідера шотландського повстання Вільяма Воллеса

1420 - чеські таборити висунули свою програму ("12 празьких статей"), що вимагала знищення розкошів, морального зла, скасування іконопоклоніння

1699 - на рейді Таганрога (Азовське море) почався перший огляд-парад і перші маневри російського флоту

1772 - перший поділ Речі Посполитої між Росією, Пруссією й Австрією.
Відповідно до документа, підписаного в Петербурзі, Росія заволоділа частиною Прибалтики (Лівонія , Задвінське герцогство), яка перебувала під владою Польщі, Білорусією до Двіни, Друті й Дніпра, включаючи райони Вітебська, Полоцька і Мстиславля. Під владу російської корони перейшли території площею 92 тис. кв. км із населенням 1 млн. 300 тис. осіб.

Алегорична картина першого поділу Польщі (малюнок Nicolas Noël Le Mire, 1773)


До Австрії відійшли Затор і Освенцим, частина Малої Польщі, що включає південну частину Краківського і Сандомирського воєводств, а також частини Бєльського воєводства і вся Галичина (Червона Русь) без міста Краків. Австрійські придбання склали 83 тис. кв. км і 2 млн. 600 тис. населення. Столицею нової австрійської провінції, названої Королівством Галичини і Лодомерії, призначено місто Львів.
Пруссія отримала Ермланд (Вармію) і Королівську Пруссію до річки Нотеч, території герцогства Померанія без міста Гданськ (Данциг), воєводства Поморське, Мальборське (Марієнбург) і Хелмінське без міста Торн (Торунь), а також деякі райони у Великій Польщі. Прусські придбання склали 36 тис. кв. км і 580 тис. жителів

1789 - після хвилі селянських повстань по всій Франції Установчі збори прийняли рішення про скасування кріпацтва; скасування судових повноважень поміщиків; про скасування виняткового права полювання для феодалів; про доступ усіх громадян у цивільні й військові установи та ін.

1844 - народився Ілля Рєпін, російський художник-передвижник українського походження, уродженець Чугуєва на Харківщині.
Автор картини "Запорожці пишуть листа турецькому султану". Учасник викуплення Тараса Шевченка із кріпацтва, автор його портрету та ілюстрацій до творів Кобзаря

Ілля Рєпін 

1850 - народився Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), французький письменник

1861 - в армії США скасовані тілесні покарання

1866 - народився Володимир Леонтович, український громадсько-політичний діяч, політик, письменник і меценат, за фахом - правник.
Один із видавців (разом із В. Симиренком та Є. Чикаленком) першої щоденної української газети "Громадська думка", згодом - "Рада". У 1917 р.- один із засновників Центральної Ради, в період гетьманату - міністр земельних справ у кабінеті Лизогуба

1886 - у США вийшла перша газета українською мовою "Америка"

1891 - випущені перші дорожні чеки ("American Express")

1893 - народилася Віра Холодна (дівоче прізвище Левченко), російська зірка німого кіно українського походження, уродженка Полтави.
Інша ймовірна дата народження - 9 серпня

1899 - народився Борис Антоненко-Давидович, український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець ("Як ми говоримо").
Довголiтнiй в'язень радянських таборiв

1903 - народився Борис Гмиря, український оперний і камерний співак (бас)

1914 - у Клівленді (США) встановили перші у світі електричні світлофори

1918 - затвердження гетьманом Павлом Скоропадським постанови про організацію громадських робіт з метою надання місць праці безробітним

1922 - у Харкові Раднарком УСРР затвердив статут Державного видавництва Української СРР

1924 - у Туреччині заборонено багатоженство

1924 - із майстерні Балтійського суднобудівного заводу вийшов перший радянський тепловоз (автор проекту - Яків Гаккель)

1930 - народився Ніл Армстронг, американський астронавт, який першим із людей ступив на поверхню Місяця

1937 - символічний день початку "Великого терору" в Сандормосі (урочище під Медвеж'єгорськом у Карелії) - масового, планового знищення НКВС СРСР "колишніх куркулів, кримінальників та ін. антирадянських елементів".
По всій країні було наказано заарештувати 259 450 осіб, із них 72 950 розстріляти. Для України ці цифри становили, відповідно, 28 100 і 6 800.
Цього дня в Сандормосі загинув Лесь Курбас - визначний український театральний діяч, режисер

На місці розстрілів

1939 - під час бою на Халхін-Голі радянський льотчик Михайло Ююкін вперше в історії спрямував палаючий літак на наземну ціль противника

1940 - Верховна Рада СРСР схвалила включення Латвійської РСР до складу Радянського Союзу (формально анексія відбулася на прохання Сейму Латвії)

1941 - ІІ Світова війна: початок оборони Одеси

1941 - командування німецької 17-ї армії видало наказ про арешт українських політичних агітаторів, які рухалися разом із німецькими військами на Східну Україну. У наказі підкреслювалося, що в першу чергу "це стосується мандрівних пропагандистів "групи Бандери"

1941 - чернігівський обком КП(б)У сформував обласний партизанський загін у складі 186 осіб. Начальником обласного штабу партизанського руху і командиром загону затверджений секретар підпільного обласного комітету КП(б)У Олексій Федоров

1941 - рейхсміністр окупованих східних областей Альфред Розенберг видав наказ про введення обов'язкової трудової повинності, якій підлягають "всі жителі східних областей віком від 18 до 45 років відповідно до їх працездатності"

1944 - війська 1-го Українського фронту форсували річку Стрий і зайняли районний центр Дрогобицької області місто Стрий.
Ставка Верховного головнокомандуючого знову утворила 4-й Український фронт для ведення бойових дій у Карпатах

1948 - московський армієць Григорій Федотов став першим футболістом, який забив сто м'ячів у чемпіонатах СРСР

1960 - проголошено незалежну державу Верхня Вольта (вихід із Французького співтовариства). У 1984 р. країна перейменується в Буркіна-Фасо

1962 - знайдена мертвою Мерилін Монро (Норма Джин Мортенсен (Бейкер)), американська акторка, модель, співачка, поп-ідол післявоєнного періоду; коханка президента Джона Кеннеді.
За різними версіями, вона померла від передозування наркотиків, неправильного поєднання медикаментів, унаслідок самогубства або була вбита

1962 - лідер Африканського національного конгресу Нельсон Мандела опинився у в'язниці, де провів 28 років.
Упродовж цього часу він став символом боротьби чорношкірого населення Південно-Африканської Республіки проти расистського режиму апартеїду. Після виходу на волю Манделу оберуть президентом країни

1964 - в'єтнамська війна: авіація США вперше бомбардувала Північний В'єтнам (операція "Пронизуюча стріла")

1965 - початок другого воєнного конфлікту між Індією й Пакистаном

1967 - вийшов перший альбом групи "Пінк флойд" - "The Piper at the Gates of Dawn"

1977 - колективу Київського метрополітену рішенням Ради міністрів УРСР присвоєно ім'я В. Леніна.
Щодня метрополітен обслуговував 630 тис. пасажирів

1980 - Бельгію розділено на три автономні провінції за мовним принципом

1989 - на парламентських виборах у Нікарагуа перемогу й більшість здобув лівий Сандіністський фронт

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.