12 вересня в історії

1263 - унаслідок змови литовських князів великий князь Міндовг убитий разом із двома синами

1683 - Віденська битва: австрійсько-німецько-польські війська завдали нищівної поразки переважаючим силам турецької армії.
Визначну роль у перемозі зіграв польський король Ян Собеський, який надав у розпорядження імператора Леопольда I свою армію й особисто керував боєм.
Командувач турецького війська великий візир Кара Мустафа на батьківщині був оголошений головним винуватцем поразки і в грудні страчений за наказом султана

1748 - народився Олексій Розумовський, граф, російський державний діяч, другий міністр народної освіти Російської імперії.
Син останнього гетьмана України Кирила Розумовського

1789 - французький революціонер Марат випустив перший номер газети "Друг народу"

1875 - народився Олександр Кошиць, український диригент, композитор та етнограф.
Кошицева колискова "Ой ходить сон коло вікон" лягла в основу відомої пісні Джорджа Гершвіна "Summertime"

Олександр Кошиць, із початку
1920-х років - на еміграції

1897 - народилася Ірен Жоліо-Кюрі, французький фізик, лауреатка Нобелівської премії з хімії 1935 р. (спільно з чоловіком Фредеріком Жоліо).

1898 - відкриття Київського політехнічного інституту (31 серпня за ст. ст.).
Тоді в КПІ було чотири відділення: механічне (109 студентів), інженерне (101), сільського господарства (87), хімічне (63).
Заняття почалися в приміщенні, збудованому для комерційного училища (по вул. Воровського, 24), яке інститут узяв в оренду на рік

1913 - народився Джеймс (Джессі) Оуенс, американський легкоатлет, спринтер і стрибун.
Чотириразовий чемпіон Олімпіади 1936 р. в Берліні. На цих Олімпійських іграх у нацистській Німеччині темношкірий Оуенс спростував твердження Гітлера про зверхність білої раси

1919 - поет Габріеле д'Аннуціо на чолі озброєного загону італійських націоналістів захопив місто Фіуме (нині - хорватська Рієка).
На місто претендували Італія та Держава Словенців, Хорватів і Сербів. Д'Аннунціо проголосив себе диктатором (дуче) і вимагав від Риму анексувати Фіуме, однак Італія, навпаки, під тиском союзників пішла на морську блокаду Фіуме, аби змусити "легіонерів" здати місто.
Через рік - 8 вересня 1920 р. - д'Аннунціо проголосив незалежність країни під назвою Італійське регентство Карнаро (або ж Республіка Фіуме).
Дуче самопроголошеної незалежної держави оголосив Італії війну, але здав місто після бомбардування італійським флотом 30 грудня 1920 р.

1921 - радянська владу в Харкові оголосила державну монополію на продаж нафтопродуктів

1921 - народився Станіслав Лем, польський письменник-фантаст, уродженець Львова.
Сьогодні - 90 років від його народження

1933 - американській фізик угорського походження Лео Сілард запропонував ідею ланцюгової ядерної реакції

1934 - Латвія, Литва й Естонія утворили політичний союз.
Підписаний у Женеві договір увійшов в історію під назвою Балтійської Антанти

1941 - Сталін видав наказ про створення загороджувальних загонів для розстрілу військ, що відступають

1941 - старший лейтенант Катерина Зеленко, льотчиця 135-го ближньо-бомбардувального полку, на бомбардувальнику Су-2 протаранила і збила німецький винищувач Ме-109. Це єдиний випадок в історії авіації, коли повітряний таран здійснила жінка.
25-річна радянська льотчиця - уродженка с. Корощин на Рівненщині - була збита, коли намагалася посадити пошкоджений літак.
5 травня 1990 р. Катерина Зеленко була посмертно удостоєна звання Героя Радянського Союзу

Катерина Зеленко

1941 - у Ладижині Вінницької області нацистською окупаційною владою розстріляно 504 євреї

1942 - у Літині Вінницької області нацистською окупаційною владою розстріляно 580 євреїв

1942 - у Південній Атлантиці німецькі підводні човни торпедували англійський транспортний корабель "Лаконія", на якому перебувало 1800 полонених італійців.
Британський транспорт затонув, загинули 1649 осіб

1943 - радянські війська зайняли районні центри Лохвиця та Петрівка-Роменська Полтавської області, Велика Янісоль, Олександрівка та Старий Керменчик Сталінської області

1943 - операція "Дуб": група німецьких десантників на чолі з Отто Скорцені висадилася в гірському районі Італії Гран-Сассо їй атакувала готель, де перебував в ув'язненні дуче Беніто Муссоліні. Диктатор Італії був звільнений без єдиного пострілу і доставлений у Рим, а пізніше - в Берлін.

Звільнення. Скорцені й Муссоліні (в центрі) у Гран Сассо


Успіх цієї зухвалої операції приніс Отто Скорцені світову славу і "Лицарський хрест"

1974 - революційні повстанці скинули останнього імператора Ефіопії Хайле Селассіє I

1989 - у Москві першу демонстрацію провело чорносотенне товариство "Пам'ять"

1990 - міністри закордонних справ СРСР, США, Великої Британії, Франції, НДР і ФРН підписали угоду про остаточне врегулювання відносно Німеччини.
Договір припинив дію прав і відповідальності чотирьох країн щодо Берліна та Німеччини і пов'язаних із ними угод

1991 - Верховна Рада України ухвалила закон "Про правонаступництво України", відповідно до якого найвищим органом влади стала Верховної Ради України в депутатському складі Верховної Ради УРСР; до ухвалення нової Конституції зберігала чинність Конституція УРСР; кордони УРСР на момент прийняття Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.) визначалися як державні кордони України.
Україна підтверджувала свої зобов'язання за міжнародними договорами, укладеними УРСР до проголошення незалежності. Громадяни СРСР, які на момент проголошення незалежності України постійно проживали на території України, ставали громадянами України.
Також Верховна Рада України ухвалила постанову "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР", згідно з якою до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовувалися законодавчі акти СРСР, за умови, що вони не суперечили Конституції і законам України

1991 - у Києві на Майдані Незалежності почався демонтаж скульптурної композиції на честь Жовтневої революції з центральною фігурою Леніна. Натовп відбив літери на постаменті та обмалював образливими написами.
Надалі монумент закрили щитами, аби згодом розібрати. Зараз ніхто не знає, де поділи той демонтований пам'ятник

Демонтаж монументу на честь Жовтневої революції в Києві

1991 - у Донецьку відбувся установчий з'їзд Ліберальної партії України.
Організаторами ЛПУ стали промисловці і підприємці переважно східного регіону

1995 - в Україну прибула урядова делегація Держави Ізраїль на чолі з прем'єр-міністром Іцхаком Рабином.
Це був перший офіційний візит глави ізраїльського уряду в Україну

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.