19 жовтня в історії

202 р. до н. е. - у битві біля Сами (нинішній Туніс) римські війська Сципіона остаточно розбили карфагенську і нумідійську армії Ганнібала, поклавши кінець ІІ Пунічній війні

439 - вандали під проводом короля Гейзеріха захопили Карфаген, оволодівши римською провінцією Африка

1097 - рада шести князів у Любечі (Чернігівська область).
Святополку Ізяславичу, як старшому, залишено Київ із Туровом і Пінськом та титул великого князя; Володимиру Мономаху віддані Переяславське князівство, Суздальсько-Ростовська земля, Смоленськ і Білоозеро; Олегу й Давида Святославичам - Чернігів та Сіверська земля, Рязань, Муром і Тмутаракань; Давидові Ігоровичу - Володимир-Волинський із Луцьком; Васильку Ростиславичу (з братом) - Теребовль, Червень, Перемишль.
Любецький з'їзд проголосив принцип успадкування князями земель своїх батьків. Це рішення констатувало наявність нового політичного ладу на Русі, основою якого стало велике феодальне землеволодіння.
Однак Любецький з'їзд не міг дати реальних гарантій виконання своїх постанов. Відразу ж після цієї ради Давид Ігорович за згодою Святополка осліпив Василька Ростиславича, що спричинило нові війни між князями

1154 - народився Всеволод Юрійович (у хрещенні Димитрій) Велике Гніздо, великий князь Володимирський у 1176-1212 рр., син Юрія Долгорукого

1453 - капітуляція англійців у Бордо. Кінець Столітньої війни між Англією й Францією

1466 - укладено Торунський мир, що завершив Тринадцятилітню війну між Тевтонським орденом і Польським королівством.
До Польщі відійшла західна частина володінь ордену, який визнав себе васалом польського короля, а новою столицею ордена після втрати Мальборка став Кенігсберг

1781 - англійці після тритижневих боїв здали американцям Йорктаун (Вірджинія). Остання битва Війни за незалежність США

1812 - французькі війська Наполеона Бонапарта залишили Москву.
Російський корпус під командуванням Петра Вітгенштейна відбив у французів Полоцьк, узявши в полон 4,5 тисячі солдатів супротивника

1813 - завершення Битви народів - найбільшої битви світової історії до І Світової війни.
Біля Лейпцига війська Шостої коаліції (Росія, Австрія, Пруссія, Швеція) розбили французьку армію Наполеона, яка діяла в союзі з поляками, саксонцями та ін.
Наполеон втратив 70-80 тисяч убитими, шоста коаліція - 54 тисячі, з них 22 тисячі - росіяни.
Відступ Наполеона у Францію

Лейпцигська битва

1862 - народився Огюст Люм'єр, французький кінематографіст і кінопромисловець.
Разом із братом Луї - один із родоначальників кіно, засновник французької кіноіндустрії й кінорежисури, більш організатор (натомість брат - винахідник)

1901 - бразилець Альберто Сантос-Дюмон на своєму 33-метровому дирижаблі облетів Ейфелеву вежу в Парижі, тим самим продемонструвавши керований політ на апараті, легшому за повітря, і здобувши перший приз у розмірі 100 тисяч франків

1911 - норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на чотирьох санях, запряжених 52 їздовими собаками, вирушив до Південного полюсу від Китової бухти у східній частині моря Росса.
Антарктична експедиція досягне мети своєї подорожі 14 грудня і наприкінці січня успішно повернеться на базу

1914 - перша битва біля Іпра (Бельгія) І Світової війни.
Війська союзників, у яких переважали досвідчені британські експедиційні сили, завдали суттєвих втрат німецькій армії. З боку Німеччини загинуло близько 20 тисяч вояків, з них значна частина - молодь і студенти ("різанина немовлят")

1918 - створена у Львові Українська національна рада на чолі з Євгеном Петрушевичем проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини. 
Невдовзі нове утворення отримає назву Західноукраїнська Народна Республіка

Петрушевич та члени його уряду, 1918р .

1918 - утворена Трудова комуна німців Поволжя, яка через п'ять років стала Автономною республікою німців Поволжя (ліквідована в 1941 р.)

1918 - народився Олександр Галич (Гінзбург), радянський російський поет, кіносценарист, драматург, автор і виконавець власних пісень.
За іншими даними, народився 20 жовтня

1926 - народився Богдан Гаврилишин, український економіст та громадський діяч.
Іноземний член НАНУ, доктор філософії й економіки Женевського університету, засновник Міжнародного інституту менеджменту в Києві (1990). Радник багатьох українських політичних лідерів. Один із провідних діячів "Пласту"

Сьогодні Богдану Гаврилишину 85

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Добропілля, Красногорівка, Олександрівка Сталінської області; Миропілля Сумської області; Валки і Нова Водолага Харківської області

1942 - у Дунаївцях Хмельницької області розстріляно близько 2000 євреїв

1943 - на північ від Києва радянські війська продовжували вести бої з розширення плацдарму на правому березі Дніпра, оволодівши опорним пунктом німців - містом Вишгород.
Також радянська армія взяла районний центр і залізничний вузол П'ятихатки Дніпропетровської області

1943 - у Лондоні підписана третя угода між урядами Великої Британії, США, Канади та СРСР про постачання до СРСР зброї, обладнання і продовольства

1943 - учені університету Рутгерс (штат Нью-Джерсі, США) на чолі Зельманом Ваксманом виділили стрептоміцин - перший антибіотик для лікування туберкульозу.
Виходець з України Ваксман згодом отримає за це Нобелівську премію

1947 - 19-21 жовтня - операція МДБ СРСР з масового вивезення західних українців до Сибіру (депортовано близько 150 тисяч осіб)

1950 - під час корейської війни сили ООН, основу яких складали американці, зайняли Пхеньян, столицю Півночі.
Невдовзі на допомогу корейським комуністам прийдуть китайські добровольці і радянські льотчики, і через півтора місяці Пхеньян, а слідом за ним і Сеул знову опиняться в руках північної сторони

1956 - СРСР і Японія ухвалили спільну декларацію, яка припиняла стан війни, відновлювала дипломатичні відносини між двома країнами, а також фіксувала згоду СРСР на передачу Японії після укладення мирного договору островів Курильського пасма Хабомаї й Шикотан (утім договір про це так і не був підписаний)

1961 - у Карлсруе (Західна Німеччина) суд виніс вирок агентові КДБ Богдану Сташинському, вбивці українських націоналістичних діячів Лева Ребета й Степана Бандери.
Відповідальними за організацію замахів визнано уряд СРСР i ЦК КПРС. Сташинський засуджений до восьми років тюрми.
Уже після чотирьох років ув'язнення завдяки співпраці з американськими спецслужбами його звільнили.

Убивця Бандери і Ребета може бути ще живий

За офіційними даними, Сташинський переїхав на помешкання до Південної Африки, хоча ця версія викликає сумніви. Подальша доля Сташинського та його дружини невідома - припускають, що він міг оселитися у США чи будь-якій іншій західній країні

1964 - літак Іл-18 авіакомпанії "Аерофлот" розбився при заході на посадку в аеропорт Белграда, Югославія.
Загинуло 23 людини - екіпаж та радянська військова делегація, що летіла на святкування 20-річчя визволення Белграда від німецько-фашистських загарбників. Серед загиблих - Сергій Бірюзов, маршал, Герой Радянського Союзу, начальник генерального штабу ЗС СРСР, перший заступник міністра оборони

1983 - путчисти розстріляли прем'єр-міністра Гренади Моріса Бішопа, що невдовзі призвело до вторгнення на Гренаду американських військ

1984 - у Польщі виявлено тіло закатованого католицького священика, популярного в народі душпастиря "Солідарності" Єжи Попелушка.
Його викрадення й убивство здійснили агенти комуністичної польської держбезпеки

1988 - у Північній Ірландії набула чинності заборона на надання радіо- й телеефіру діячам Шинн Фейн (заборона діяла до 1994 р.)

1990 - Верховна рада СРСР схвалила "Основні напрями стабілізації народного господарства і переходу до ринкової економіки"

1993 - постановою Верховної Ради затверджено Воєнну доктрину України як складову частину концепцiї нацiональної безпеки.
Також ВР ухвалила постанову "Про День Збройних сил України" - свято, яке відзначається щорічно 6 грудня

1995 - Комітет мiнiстрiв Ради Європи одностайно ухвалив резолюцію про запрошення України стати 37-м членом РЄ та приєднатися до її статуту

2002 - жителі Ірландії на референдумі схвалили прийняття до Євросоюзу 10 країн.
Таким чином, жодна з держав Євросоюзу не скористалася правом вето на розширення ЄС

2003 - Мати Тереза беатифікована Папою Римським Іваном Павлом ІІ

2005 - колишній іракський лідер Саддам Хусейн постав перед судом у Багдаді

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.