27 жовтня в історії

1492 - Христофор Колумб відкрив Кубу

1659 - у Переяславі в полі за містом відкрилася рада, тут же для "охорони" стояли московські війська Трубецького, Шереметєва, Долгорукого тощо.
Гетьман України Юрій Хмельницький, не витримавши тиску, погодився з вимогами царських воєначальників-дипломатів, підписавши нову Переяславську угоду, ще принизливішу для України порівняно з підписаною Богданом Хмельницьким у 1654-му

Юрій Хмельницький

1782 - народився Нікколо Паганіні, італійський скрипаль-віртуоз, композитор

1806 - Наполеон зайняв Берлін

1858 - народився Теодор Рузвельт, 26-й президент США (1901-1909), республіканець,

Наймолодший президент в історії США

1901 - французькі злодії, які пограбували магазин у Парижі, вперше застосували автомобіль для втечі з місця злочину

1916 - журнал Variety вперше використав слово "джаз", розповідаючи про музичні колективи Чикаго

1919 - війська Нестора Махна захопили Катеринослав (Дніпропетровськ)

1937 - у Києві розстріляли поета Майка Йогансена - за обвинуваченням у створенні "антирадянської націоналістичної організації, яка ставила своєю метою повалення Радянської влади методами терору і збройного повстання"

1938 - фірма "Дюпон" оголосила про створення нового синтетичного матеріалу, який отримав назву "нейлон"

1962 - Карибська криза: над Кубою збитий радянською зенітною ракетою розвідувальний літак U-2 ВВС США, його пілот майор Рудольф Андерсон загинув. Інший U-2 був майже перехоплений над Сибіром - керівник штабу ВВС США генерал Лемей знехтував наказ президента США Джона Кеннеді припинити всі польоти над радянською територією.

Хрущов заявив про згоду СРСР прибрати наступальну зброю з Куби за умови, що США приберуть свої ракети з Туреччини, і Кеннеді погодився

1971 - Республіка Конго стала називатися Заїром

1979 - Сент-Вінсент і Гренадіни здобули незалежність від Великої Британії

1982 - під час ірано-іракської війни пілот іракського вертольота Мі-24 збив на зустрічному курсі літак супротивника F-4 Phantom II.

Це перший і єдиний в практиці повітряних боїв подібний випадок

1982 - Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд

1991 - Джохар Дудаєв обраний президентом Чеченської республіки Ічкерія

1998 - соціал-демократ Герхард Шредер обраний на посаду федерального канцлера ФРН

1999 - група озброєних людей увірвалася у вірменський парламент (Національні збори) і відкрила вогонь. Загинув прем'єр-міністр Вазген Саркісян, спікер парламенту Карен Демірчян, ще шість міністрів і депутатів.
Терористів очолював 33-річний Наїрі Унанян, який називав себе журналістом

2004 - Верховний Суд України розглянув скаргу кандидата в президенти Віктора Ющенка на постанову ЦВК від 24 жовтня і задовольнив її, скасувавши постанову Центрвиборчкому про створення в Росії 41 додаткової дільниці для участі у виборах президента України.

Таким чином було суттєво урізано можливості для фальсифікацій голосування за кордоном.
Підставою для такого вердикту ВСУ став той факт, що, за законом, ЦВК могла прийняти рішення про створення додаткових виборчих дільниць не пізніше ніж за 7 днів до дня виборів - тобто до 24-ї години 23 жовтня. Центрвиборчком ухвалив рішення про створення додаткових дільниць лише вранці 24 жовтня

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.