29 жовтня в історії

1863 - у Женеві (Швейцарія) засновано Міжнародний комітет Червоного Хреста

1880 - народився Абрам Йоффе, радянський фізик, піонер дослідження напівпровідників, засновник наукової школи, академік

1888 - Катастрофа царського поїзда під селом Борки (Зміїївський район Харківської області): 21 людина загинула, 47 поранено, але при цьому зовсім не постраждали російський імператор Олександр ІІІ та його родина включно зі спадкоємцем Миколою ІІ, що було сприйнято в країні як "чудесне спасіння".
На місці катастрофи згодом спорудили храм

На місці аварії

1889 - народився Нестор Махно, український діяч анархістського руху, ватажок селянської повстанської армії часів громадянської війни. (Інша дата народження, взята з церковних книг, - 26 жовтня 1888 р.)

1889 - помер Микола Чернишевський, російський філософ-утопіст, революціонер, письменник

1898 - у Росії спущено на воду перший у світі криголам «Єрмак»

1908 - першим олімпійським чемпіоном із Росії став Микола Панін-Коломєнкін, який виграв на літніх іграх у Лондоні змагання з фігурного катання на льоду

1918 - гетьман Павло Скоропадський видав грамоту до українського народу з приводу першого півріччя існування гетьманської Української держави.

У документі підкреслювалося, що від квітня було видано понад 400 законодавчих актів «в ім'я впорядкування економічного і політичного життя України»

1918 - дата створення комсомолу: на I Всеросійському з'їзді спілок робочої та селянської молоді утворено Російський комуністичний союз молоді (РКСМ).
У 1924 р. він став Ленінським, а з 1926 р. - Всесоюзним

1923 - Туреччина проголошена республікою.
Її першим президентом став Мустафа Кемаль, який прийняв ім'я Ататюрк («батько турків»)

1924 - місто Урга перейменоване в Улан-Батор і проголошене столицею Монголії

1924 - у Києві заарештовано групу осіб - поляків і червоних офіцерів українців і росіян з дореволюційним військовим стажем, звинувачених у шпигунстві на користь Польщі.
ДПУ повідомила, що заарештовані належали до великої шпигунської організації на чолі з колишнім секретарем польської оптаційної делегації С. Павловським (на той час - співробітник польського генерального консульства у Харкові)

1929 - народився Євген Примаков, радянський і російський державний діяч; журналіст, економіст та історик, академік, член президії РАН.
Директор Служби зовнішньої розвідки РФ у 1991-1996 рр., міністр закордонних справ Росії в 1996-1999 рр., глава російського уряду в 1998-1999 рр.

1929 - день біржового краху Уолл-Стріт - «чорний вівторок»: після тимчасового затишшя завалилася Нью-Йоркська фондова біржа. Світова економічна криза стала незворотною

Бонні Паркер і Клайд Барроу убивали банкірів і грабували банки. Але через кризу банкіри стали настільки ненависними, що пересічні громадяни захоплювалися Бонні і Клайдом. Фото зроблене між 1932 і 1934 рр.

1933 - в Іспанії створена націонал-синдикалістська партія «Фаланга» (фактично - фашистська; згодом - правляча і єдина)

1938 - в Барселоні відбувся прощальний парад інтербригад

1939 - у Львові відбулася 200-тисячна демонстрація, учасники якої привітали рішення Народних зборів Західної України про приєднання до СРСР

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Липці, Старий Салтів, Чугуїв Харківської області

1943 - радянські війська здобули районні центри Велика Білозерка та Іванівка Запорізької області, Черняхів Житомирської області та Сквира Київської областей

1944 - радянські війська оволоділи містом і великим залізничним вузлом Чоп (тоді - територія Чехословаччини)

1945 - у Нью-Йорку вперше надійшли у продаж кулькові ручки (через 57 років після видачі відповідного патенту)

1947 - компанії «Дженерал елетрік» вдалося викликати перший штучний дощ, розсіявши в хмарах над містечком Конкорд (штат Нью-Гемпшир) сухий лід

1955 - після загадкового вибуху, причина якого досі залишається невідомою, в Севастопольській бухті затонув лінкор «Новоросійськ». Загинули 604 людини (за іншими даними - 657). Врятувати вдалося тільки дев'ятьох моряків

"Новоросійськ" піднімають з дна Севастопольської бухти

1956 - Ізраїль напав на Єгипет.
Через кілька днів у збройний конфлікт вступили Франція і Велика Британія. Лише осуд їхніх дій і загроза прямого втручання Радянського Союзу запобігли спробі захоплення Суецького каналу

1957 - «за втрату партійної скромності» зі складу ЦК КПРС виведений маршал Георгій Жуков

1958 - Борис Пастернак відправив Шведській королівській академії телеграму про добровільну відмову від Нобелівської премії

1961 - донецький (тоді ще сталінський) "Шахтар" уперше виграв Кубок СРСР.
У фінальному матчі на Весикій спортивній арені ім. Леніна в Москві за присутності 100 тисяч глядачів "гірники" перемогли московське "Торпедо" - 3:1.
Голи: Родін (1 хв.), Ананченко (65, 70 хв.) - у "Шахтаря", Метревелі (45) - у "Торпедо".
Головним тренером донеччан був Олег Ошенков. У наступні два роки він ще двічі виводив "Шахтар" у фінал Кубка СРСР і один раз - вигравав.
Загалом "гірники" здобували Кубок Союзу чотири рази (1961, 1962, 1980, 1983), уславившись саме як "кубкова" команда - прямолінійна, але вольова

1964 - союз Танганьїки і Занзібару взяв нову назву - Об'єднана Республіка Танзанія

1992 - Верховна Рада прийняла постанову "Про Червону книгу України"

1992 - почався перший візит президента України Леоніда Кравчука до Китаю

1998 - США запустили в космос найстаршого астронавта - Джона Гленна, якому на той момент виповнилося 77 років і 103 дні. У 1962 р. Гленн став і першим американським астронавтом

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.