31 жовтня в історії

1424 - народився Владислав III Варненчик, король польський у 1434-1444 рр., король угорський у 1440-1444 рр.
Загинув у бою з турецьким військом султана Мурада ІІ біля Варни

1517 - чернець ордену августинців, професор філософії й теології університету у Віттенберзі Мартін Лютер оприлюднив 95 тез проти індульгенцій і прибив текст із тезами до дверей собору у Віттенберзі.
Тим самим було покладено початок Реформації в Європі

1632 - народився Ян Вермеєр (Вермер) Делфтський, голландський художник

1803 - у віці 111 років у засланні на Соловках помер Петро Калнишевський, останній кошовій отаман Запорозької Січі

1854 - народився Отто Свердруп, норвезький полярний дослідник, мореплавець, друг і соратник Фрітьофа Нансена, капітан легендарного корабля "Фрам"

1864 - Невада стала 36-м штатом США

1870 - Росія заявила, що надалі не вважає себе пов'язаною Паризьким мирним договором, який забороняв їй тримати військовий флот у Чорному морі

1876 - руйнівний циклон в Індії спричинив понад 200 тисяч людських жертв

1887 - народився Чан Кайші, військовий і політичний діяч Китаю, лідер Гоміньдану, з 1928 р. - глава уряду Китайської Республіки і Тайваню (перший президент у 1949-1975 рр.), генералісимус.
Хрещений протестант-методист

Чан Кайші

1888 - шотландський винахідник Джон Данлоп запатентував пневматичні шини для велосипеда

1892 - англійський письменник Артур Конан Дойль опублікував книгу "Пригоди Шерлока Холмса"

1894 - у Франції за звинуваченням у шпигунстві на користь німців заарештований капітан головного штабу єврей Альфред Дрейфус.

Початок скандальної "справи Дрейфуса"

1918 - у Львові стало відомо про приїзд до міста Польської ліквідаційної комісії, створеної за три дні до того у Кракові. Комісія мала перебрати від австрійського намісника владу над Галичиною і включити її до складу Польщі.

УНРада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та на Буковині. Проте австрійський намісник Галичини генерал К. Гуйн відповів категоричною відмовою. Відтак на вечірньому засіданні Українського головного військового комісаріату вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом

1922 - "чорні сорочки" під проводом Беніто Муссоліні ввійшли в Рим і пройшли урочистим маршем перед королівським палацом.
Завершення фашистської революції в Італії. Король Віктор Еммануїл III призначив Муссоліні главою уряду

Беніто Муссоліні в колоні переможного фашистського маршу

1922 - народився Нородом Сіанук, король Камбоджі у 1941-1955 рр. і 1993-2004 рр., десятиразовий прем'єр-міністр країни.
Зрікся престолу в 2004 р. задля єдності країни

1941 - американські ВМС втратили перший військовий корабель у ході ІІ Світової війни - біля Рейк'явіка німецький підводний човен затопив конвойне судно "Ребен Джеймс"

1941 - завершено національний меморіал США на горі Рашмор, що представляє висічені в гірському граніті голови чотирьох президентів США - Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Авраама Лінкольна і Теодора Рузвельта.
Композиція з головами заввишки 18 метрів втілює, відповідно, народження, філософію, об'єднання та експансію нації.
Робота тривала 14 років, причому тільки шість з половиною років проект безпосередньо втілювався в життя - решта часу йшла на очікування відповідної погоди та пошук фінансування. Закінчував роботу син скульптора Гатсона Борглема Джеймс (батько помер за вісім місяців до кінця робіт)

Меморіал на горі Рашмор у Південній Дакоті

1951 - у Лондоні з'явилися перші пішохідні переходи типу "зебра"

1956 - американський контр-адмірал Джордж Дуфек став першою людиною, яка здійснила посадку на літаку на Південному полюсі Землі

1961 - тіло Йосипа Сталіна винесено з мавзолею Леніна на Червоній площі в Москві за рішенням ХХІІ з'їзду КПРС

1965 - у Люксембурзі на кладовищі Боннвуа відкрито й освячено пам'ятник на могилі Андрія Мельника

1983 - рішенням Генеральної Асамблеї ООН Українську РСР обрано непостійним членом Ради Безпеки ООН строком на два роки, починаючи з 1 січня 1984 р.

1984 - прем'єр-міністр Індії Індіра Ганді розстріляна своїми сикхськими охоронцями - Беантом і Сатвантом Сингхами. Того вечора вона не вдягла бронежилет, бо хотіла краще виглядати під час телеінтерв'ю англійському письменнику й актору Пітеру Устінову.
Теракт спричинив розправи над сикхами по всій країні

1992 - Папа Римський Іван Павло II заявив, що римська католицька церква помилилася, проклявши Галілео Галілея, котрий стверджував, що Земля не є центром Всесвіту

1994 - президент України Леонід Кучма призначив Віктора Пинзеника першим віце-прем'єр-міністром з питань економічної реформи, Євгена Марчука - першим віце-прем'єр-міністром - головою Координаційного комітету при президенті по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю, Петра Саблука - першим віце-прем'єр-міністром з питань агропромислового комплексу

1995 - Верховна Рада ухвалила закон України про приєднання до Статуту Ради Європи

1995 - Україна завершила виконання умов договору про звичайні озброєння, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62

1999 - перший тур президентських виборів в Україні.
У другий тур пройшли чинний президент Леонід Кучма (36,49% ) і комуніст Петро Симоненко (28,03%).
Соціаліст Олександр Мороз набрав 11,29%, Наталія Вітренко (ПСПУ) - 10,97%, Євген Марчук - 8,13% (він перед другим туром стане на бік Кучми), Юрій Костенко - 2,17%, Геннадій Удовенко (Рух) - 1,22%, решта - менше відсотка

Популярний у 1999 р. плакат роботи Ігоря Подольчака, який втілював образ "демократа" Кучми на противагу "носієві червоної загрози" Симоненку

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.