11 листопада в історії

1111 - якщо не рахувати період до Р.Х., то цей день був єдиним в історії, коли дата записувалася однією цифрою: 11.11.1111

1417 - у Констанці завершився церковний Собор тривалістю три роки, який поклав кінець Великої схизми (коли на папському престолі перебувало одночасно до трьох пап).
Один із понтифіків - Григорій XII - задовольнився кардинальским титулом; другий - Іван XXIII - втік із собору, був арештований і повалений, а третього - Бенедикта XIII - довелося відставляти заочно.
Новим Папою обрали представника римської знаті Оддо Колонну, який узяв собі ім'я Мартін V.
Цікаво, що на початку Собору він був звичайним мирянином і пройшов усі церковні ієрархічні щаблі за час проведення форуму

1480 - завершення стояння руських і монголо-татарських військ на річці Угрі. Ахметхан дав наказ відступати, про те саме розпорядився й Іван III.
Закінчення періоду двохсотрічного монголо-татарського ярма

1493 - народився Парацельс (Філіп фон Гогенгейм), визначний європейський лікар німецького походження, фармаколог, алхімік, окультист, педагог.
Інша ймовірна дата - 17 грудня

1673 - друга битва під Хотином: 30-тисячні польсько-литовські війська на чолі з гетьманом Яном Собеським розбили 40-тисячну армію Османської імперії. Від загибелі й полону врятувалися тільки кілька тисяч турків.
Ця перемога принесла Собеському польську корону

1702 - козацькі загони Семена Палія взяли Білу Церкву, відбивши місто в поляків

1790 - в Англію з Китаю вперше завезли хризантеми

1811 - місто Картахена стало першим у Новій Гранаді (Колумбії), яке проголосило незалежність від Іспанії. Заодно там скасували й інквізицію

1821 - народився Федір Достоєвський, російський письменник

Федір Достоєвський (1821-1881).

1830 - Бельгія вийшла зі складу Нідерландського королівства, проголосивши незалежність.
Визнана вона буде через дев'ять років

1837 - відкрилася перша в Росії залізниця загального користування. Вона зв'язала Санкт-Петербург із Царським Селом і мала довжину 27 км.
Керував «вогнедишною машиною» головний будівник дороги інженер Франц Герстнер - чех за національністю, якому влітку 1835 р. вдалося отримати дозвіл на створення акціонерного товариства для будівництва залізниці

1843 - у Росії засновані державні ощадні каси

1869 - народився Віктор Еммануїл III, передостанній король Італії із Савойської династії, третій король Італії нового часу (1900-1946 рр.).
Зрікся престолу на користь сина Умберто, який правив лише місяць

1880 - в Ірландії фермери почали кампанію проти відставного капітана Чарльза Бойкота, агента одного з лендлордів.
Після неврожайного попереднього року фермерів, котрі не мали можливості внести орендну плату, почали виселити з їхніх ділянок. а ініціативою Чарльза Парнеля розгорнулася агітація проти виселень, було кинуто заклик уникати будь-яких контактів з ініціаторами виселень.
Капітан Бойкот став першою жертвою цієї кампанії, впав у бідність, а його ім'я стало прозивним і ввійшло в усі мови для позначення подібних акцій протесту

1917 - український полк, сформований із делегатів III Всеукраїнського військового з'їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві

1917 - на засіданні Петроградського ревкому вперше в революційній Росії ужито термін «ворог народу»

1918 - завершилася І Світова війна.
Німецька делегація о 5.12 ранку в залізничному вагоні маршала Фоша (Франція) підписала умови капітуляції.
Через шість годин капітуляція набула чинності. Прогримів артилерійський салют зі 101 пострілу - останні залпи війни

Делегати після підписання миру в Комп'єнському лісі.

Малюнки лейтенанта, який під час Першої світової командував танком, дивіться у розділі "Блогосфера"

1918 - румунські війська захопили Чернівці.
Територія Північної Буковини (сучасна Чернівецька область) передана до складу Румунії, якій належала до 28.06.1940

1918 - у Польщі регентська рада передала всю військову владу Юзефу Пілсудському, призначивши його тимчасовим начальником держави.
Країна, що доти була поділена між Росією, Німеччиною й Австрією, повернула собі незалежність (державне свято Польської Республіки)

1919 - народився Юхим Березін (Штепсель), український і радянський артист розмовного жанру, гуморист, учасник дуету з Тарапунькою

1920 - після жорстоких боїв частини Червоної армії оволоділи Перекопом, відкривши дорогу в глибину Кримського півострова.
Головну роль у розгромі врангелівців відіграли частини повстанської армії Нестора Махна

1922 - народився Курт Воннегут, американський письменник

1925 - вийшла перша платівка Луї Армстронга

1925 - американський фізик Роберт Міллікен оголосив про відкриття космічних променів

1935 - на хімічному заводі в Горлівці стався вибух, що послужило приводом для судового процесу над «саботажниками»

1940 - у США випущені перші автомобілі марки «Джип»

American Bantam Reconnaissance Car (1940).

1943 - радянські війська зайняли місто Житомир та райцентр Іванків Київської області

1945 - Національний фронт маршала Тіто переміг на виборах у Югославії

1945 - народився Даніель Ортега, президент Нікарагуа у 1985-1990 та з 2006 р.

1960 - керівник албанських комуністів Енвер Ходжа залишив нараду комуністичних і робітничих партій, що проходила в Москві.
Принципові розбіжності в поглядах на сталінську епоху спричинили період ворожнечі у відносинах Албанії й СРСР

1965 - уряд білої меншості на чолі з Ієном Смітом проголосив незалежність Південної Родезії (зараз - Зімбабве) від Великої Британії

1973 - представники Ізраїлю та Єгипту на 101-му кілометрі дороги Каїр-Суец підписали договір про припинення вогню

1975 - Португалія оголосила про надання незалежності Анголі. Нова держава стала йменуватися Народна Республіка Ангола

1978 - Міністерство освіти УРСР видало директиву: «Удосконалювати вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки» (посилення русифікації)

1987 - картина Ван Гога «Іриси» продана за рекордну в той час ціну - 53,6 мільйона доларів. Покупець - Білл Гейтс

1993 - війська Едуарда Шеварнадзе взяли останній оплот прихильників президента Грузії Звіада Гамсахурдіа - місто Зугдіді

1994 - американський мільярдер Білл Гейтс на аукціоні в Нью-Йорку заплатив 30,8 млн. доларів за рукопис Леонардо да Вінчі (рекордна ціна для рукописів)

2000 - у тунелі в Австрійських Альпах біля курорту Капрун загинули 159 осіб, врятуватися вдалося лише 12 гірськолижникам із Німеччини.
Причиною трагедії стала пожежа в поїзді-фунікулері

2004 - помер Ясір Арафат, лідер палестинського визвольного руху; голова Палестинської автономії

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".