Спецпроект

ЛЬВІВСЬКА МІСЬКРАДА ВИСТУПИЛА НА ЗАХИСТ БАНДЕРИ

Львівська міська рада заявляє, що головнокомандувач УПА Роман Шухевич і лідер ОУН Степан Бандера є героями України незалежно від рішення "україноненависників".

Про це "Історичну Правду" повідомила прес-служба Львівської міської організації ВО "Свобода".

"Примітивна судова тяганина з позбавленням звань Героя України Бандери і Шухевича свідчать про повну відсутність державницької орієнтації у правлячої в Україну партії. Гуманітарна сфера повністю віддана комуністам і проросійськи налаштованим колам, що веде до розколу України на два табори", - йдеться в прийнятому в понеділок заяві Львівської міськради.

На думку депутатів, Україна "є єдиною державою, де гонінню піддаються ті постаті, які боролися за її незалежність - І. Мазепа, С. Петлюра, С. Бандера, Р. Шухевич та інші. Натомість прославляються Катерина ІІ, В. Ленін, Й. Сталін та інші поневолювачі народу". 

Львівська міська рада констатує, що такими діями повністю дискредитуються урядові нагороди і звання.

"Почесні громадяни Львова та інших міст України Степан Бандера і Роман Шухевич не потребують звання від комуністів і україноненависників. Звання героїв їм присвоїв український народ так само, як і тисячам інших патріотів, які віддали своє життя за свободу України", - упевнені депутати.

Крім того, Львівська міськрада вимагає від президента України Віктора Януковича "припинити переписування історії і знущатися над пам'яттю українських героїв".

Звернення підписали 72 депутатів з 90.

Нагадаємо, 2 серпня Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність присвоєння Бандері та Шухевичу звання Героя України.

Наступного дня в.о. міністра юстиції Інна Ємельянова заявила, що це рішення ВАСУ може бути оскаржене у Верховному Суді.

Тепер в Україні залишилося 252 особи, яким присвоєно звання Героя України.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.