Відкриють браму Заборовського (та інші заходи до 1000-ліття Софії Київської)

До уваги громадськості представлено план заходів з нагоди 1000-річчя Софії Київської, які відбудуться 19-24 вересня 2011 року.

План заходів "Історичній Правді" надала прес-служба Міністерства культури України.


21 вересня

 

11.00-12.30

(актова зала Софійської Трапезної)

Презентація фільму "Софія Київська: перше тисячоліття" (студія "Глас")

13.00-14.30

(Будинок Митрополита)

Відкриття виставки "Пам'ятки українського мистецтва XV-XIXст." з фондів НКПІКЗ

 

15.00

(Будинок митрополита)

Церемонія передачі ікони XV ст. "Розп'яття  з пристоячими", вмкраденої 27 січня 1984 року з Львівського музею українського мистецтва та поверненої в Україну.

16.00

Відкриття після реставрації пам'ятки XVIII ст. - Брами Заборовського


22 вересня

 

11.00-11.30

(нартекс Софійського собору)

вхід по запрошеннях

Урочисте відкриття пам`ятної дошки "Софії Київський - 1000 років"

11.30 - 12.00  

(центральна нава Софійського собору)

вхід по запрошеннях

Презентація пам`ятної монети "Софії Київський - 1000 років", випущеної Національним банком  України

16.00

(мансарда Будинку митрополита) вхід по запрошеннях

Презентація виставкового проекту "Софії Київський - 1000 років" (автор - народний художник України Мирослав Откович)


23 вересня

 

12.00 - 13.00

(Софійський собор, 2-й поверх)

Прес-конференція за участю Міністра культури Михайла Кулиняка, Посла США в Україні, Генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Неллі Куковальскої, присвячена отриманню заповідником "Софія Київська" гранту від Американського посольского фонду зі збереження культурної спадщини)

24 вересня

 

11.30-12.00

Урочистості в Софійському соборі за участі Президента України В.Ф.Януковича

12.00

Урочистості на Софійській площі

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.