Спецпроект

Сьогодні - день закінчення Другої світової (ФОТО)

2 вересня світ відзначає 66-ту річницю закінчення Другої світової війни - найбільший в історії людства збройний конфлікт завершився підписанням капітуляції Японії. Від СРСР підпис у цьому історичному документі поставив українець - генерал Дерев'янко.

Друга світова війна завершилася повністю і остаточно, коли 2 вересня 1945 року в 9:04 на борту американського лінкора "Міссурі" в Токійській затоці міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу, начальник Генштабу генерал Йосідзіро Умедзу, верховний головнокомандувач союзних військ генерал армії США Дуглас Макартур, радянський генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко, адмірал флоту Великобританії Брюс Фрейзер та представники інших союзних держав від імені своїх урядів підписали Акт про беззастережну капітуляцію Японії.

Японія повністю прийняла умови Потсдамської декларації (документ, яким союзники в 1945 році остаточно вирішили облаштування післявоєнної Європи - ІП), нагадують "Коментарі".

Представники японської сторони на борту лінкора "Міссурі" перед підписанням акту капітуляції

Відповідно до акту військові дії з боку Японії припинялися негайно, всі японські збройні сили беззастережно капітулювали (хоча окремі японські підрозділи в Тихоокеанському регіоні ще якийсь час воювали, а легендарний лейтенант Хіро Онода успішно партизанив на Філіппінах до 1974 року); зброя, військове та цивільне майно зберігалося.

 Генерал Макартур читає промову перед тим, як союзники поставлять свої підписи. Ліворуч у чорному однострою - Кузьма Дерев'янко

Японському уряду і генштабу наказувалося негайно звільнити союзних військовополонених та інтернованих цивільних осіб.

Всі японські цивільні, військові і морські офіційні особи зобов'язувалися коритися й виконувати вказівки та накази Верховного командування союзних держав. Йому ж підпорядковувалася влада імператора і уряду Японії з управління державою.

Підписи союзників

Напередодні 8 серпня у війну з Японією вступив СРСР, а 6 і 9 серпня США скинули атомні бомби на японські міста Хіросіма і Нагасакі.

1945: перша атомна бомба - її підірвав українець (ВІДЕО)

Тобто насправді День Перемоги варто були би святкувати саме сьогодні - адже де-факто Друга Світова закінчилася саме 2 вересня. Багато наших земляків іще встигли повоювати на Східному фронті.

Символічний момент: від імені Радянського Союзу найбільшу в історії людства війну завершив українець - генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко - одноліток Шухевича, який прожив пригодницьку біографію. Тож нам є чим пишатися і в цьому миротворчому аспекті :)

Кузьма Дерев'янко (праворуч) на борту "Міссурі"

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939, коли гітлерівські війська вторглися до Польщі. У війні, жертвами якої стали близько 50 млн чоловік, взяли участь 62 держави.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.