В рамках альтернативної Табачнику освіти видали диск про Карпатську Україну (ФОТО)

В Києві відбулася демонстрація мультимедійного диску "Карпатська Україна", який волонтери руху "Не будь байдужим!" роздадуть 100 тисячам десятикласників країни.

Диск, а також його методологічний супровід – брошура з коментарями для вчителів загальноосвітніх шкіл  -  стали стартом кампанії "Альтернативні уроки історії".

Антитабачниківські уроки історії

Найближчими місяцями школярам обіцяють візуально представити теми "Становлення Київської Русі" та "Конотопська битва".

 Фото: Віктор Крук і Олексій Горбачевський

Проект є третьою історичною кампанією небайдужих після "Мазепа. Made in Ukraine" (2008) та Всеукраїнського табору ім. мецената Є. Чикаленка (щорічно). Цього разу до фахових істориків долучилися Фагот з гурту "ТНМК" та Олександр Ярмола з гурту "Гайдамаки".

Перший примірник уже передали до однієї зі столичних гімназій. Протягом року планують ознайомити сто тисяч школярів з цим уроком.

 Фагот і Ярмола

Карпатська Україна була паростком Української держави, створеної на Закарпатті у березні 1939 р. Запеклі бої карпатських вояків проти союзниці Німеччини Угорщини стали першим у Центрально-Східній Європі збройним виступом проти агресивних планів фашистів.

Література і диск

Відповідний параграф у підручниках з історії України за часів незалежності, в кількох перевиданих варіантах посібника з історії України подавав заідеологізовану позицію стосовно Карпатської України і особливо її керівника – Августина Волошина. Автори С.В. Кульчицький, М.В. Коваль та Ю. О. Курносов залежно від поточної кон’юнктури позицінували президента Карпатської України то як "неоднозначну фігуру", то "багатогранного діяча", а пізніше – "визначного політичного діяча".

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.