Спецпроект

Музей жахів в Лондоні виставив свою колекцію на продаж

31 січня London Dungeon - знаменитий театральний атракціон британської столиці, існуючий 38 років, - закрився у зв'язку з переїздом. Оновлений London Dungeon відкриє двері 1 березня в будівлі Каунті-хол, в двох кроках від колеса огляду.

Про це пишуть "Ведомости".

Ще в січні туристів, що опинилися поруч із Лондонським мостом, зустрічали зомбі, вбивці та повії. Вони запрошували відвідати London Dungeon і познайомитися там з найтемнішими сюжетами історії міста за останню тисячу років. 

В експозицію входили не тільки предмети, що викликають страх, такі як середньовічні знаряддя тортур, але і театралізовані історії у відповідних декораціях. Так, історія Джека Різника розгорталася в пабі Ten Bells - копії того самого, куди згідно з легендою часто заглядали Джек і його жертви. Злодійства перукаря Суїні Тодда відбувалися у цирульні, яка була точною "реплікою" тієї, що знаходилася за адресою Фліт-стріт, 186 (де тепер розташований звичайний кіоск). У виставах були задіяні також легендарні лондонські привиди, жертви чуми та інші порушники спокою і закону.

Коли прийшов час переїжджати і оновлювати колекцію, директор Бен Світ вирішив не передавати експонати для кінозйомок і продавати не колекціонерам, а фанам - тим, хто насправді прив'язаний до London Dungeon і його спадщини.

3 лютого на одному з блошиних ринків London Dungeon влаштував розпродаж експонатів. Тут можна було купити людські кінцівки, скелети, кістки, очні яблука, клубки павутиння, знаряддя тортур, мітлу, злу ляльку, пластмасовий гарбуз і щура, майстерно вирізаний трон з драконами та інші речі, які ідеально підійдуть якщо не для домашнього інтер'єру, то для святкування Хеллоуїна.

На подив працівників London Dungeon, шанувальники розкупили експонати всього за 20 хвилин і велика частина тих, хто прийшов змогла лише отримати безкоштовні паперові наклейки з логотипом музею. Найменші експонати, наприклад, значки, продавалися за 20 пенсів, а найдорожчий екземпляр - дерев'яні колодки для тортур з фірмовим написом - пішов за 200 фунтів. Скелети пішли за 50 фунтів, а за стакани і пляшки з пабу Ten Bells - від 5 до 30 фунтів. Всі виручені кошти підуть на благодійність. 

В оновленому London Dungeon з'являться нові герої. "Наприклад, Гай Фокс з його ідеєю підірвати будинок парламенту, або кровожерливий монарх Генріх VIII", - розповіла старший менеджер по роботі з клієнтами London Dungeon Клаудія Паркер. - "Ми розробили сучасні сценарії та декорації. З нами співпрацювали костюмери, зайняті в роботі над фільмами "Пірати Карибського моря" і "Гра престолів", макіяж для акторів розробили фахівці MAC Cosmetics. Ми також будемо використовувати нові технології 3D та підготуємо дві нових вистави-поїздки, де вам доведеться не просто сидіти в паровозику, а брати участь у цих заходах, веселитися і боятися. Ми задіємо всі п'ять почуттів наших відвідувачів".

Паркер підкреслила, що при цьому музей залишається "все тим же легендарним London Dungeon; і як і раніше нас надихає ідея про те, що страшне можна зробити смішним".

Квитки в новий музей вже продаються на сайті: дорослим - £ 18,45, дітям старше 10 - £ 14,40. На місці дорослий квиток обійдеться в £ 26, дитячий (старше 10) - £ 19,20. Кількість місць обмежена, рекомендується купувати квитки заздалегідь.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.