Спецпроект

Мюнхенський музей вперше приймає виставку Rolls-Royce. ФОТО

У мюнхенському музеї BMW відбулося офіційне відкриття першої в його історії виставки, присвяченої компанії Rolls-Royce Motor Cars.

Про це пише autocentre.ua.

Ця виставка під назвою "Прагнення до досконалості" знаменує 10-річний ювілей відродження марки Rolls-Royce. Її відкриття збігається і з іншого дуже важливою для легендарного бренду датою - 150-річчям від дня народження сера Генрі Ройса.

Організована в хронологічному порядку експозиція в яскравих деталях розкриває історію провідного світового виробника автомобілів класу "ультралюкс" - від зустрічі засновників компанії сера Генрі Ройса та Чарльза Стюарта Роллса в 1904 р. до наших днів.

Експонат виставки

Під експозицію відведено понад 1000 м2. Серед експонатів виставки - 15 справжніх автомобілів Rolls-Royce, створених у період з 1907 по 2012 р. Один з них - знаменитий Rolls-Royce 10EX, який побачив світ у 1926 р. Цей автомобіль став епохальною подією у світовій історії експериментальних автомобілів. Його конструктором і пілотом-випробувачем був сам сер Генрі Ройс.

Поруч з історичними автомобілями розташувалися стенди та вітрини, присвячені таким темам, як дизайн і збірка кузова, ручна обробка, ексклюзивне персоналізоване оформлення, інженерні рішення і рекламні матеріали. Відвідувачі зможуть також вивчити метаморфози культових елементів фірмового стилю - легендарній статуетки Spirit of Ecstacy, що прикрашає капот автомобілів Rolls-Royce, і грат радіатора Pantheon.

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.