В Україні покажуть фільм про Квітку Цісик

4 квітня телеканал "Інтер" проводить допрем'єрний показ документального фільму "Квітка. Голос у єдиному екземплярі".

Покази відбудуться у Києві, Львові, Одесі, Луганську, Івано-Франківську, Тернополі і Чернівцях.

Фільм присвячений пам'яті видатної особистості - всесвітньо відомої співачки українського походження Квітки Цісик. Саме 4 квітня 2013 року їй мало б виповнитися 60 років, але через хворобу вона передчасно пішла з життя.

Автори фільму "Квітка. Голос в єдиному екземплярі" спробують дослідити, у чому феномен цієї людини. Вони намагатимуться знайти відповідь на питання, чому протягом десятиліть пісні у виконанні Квітки Цісик справляють на людей гіпнотичне враження. 

Про Квітку Цісик у фільмі розкажуть її рідні та близькі (чоловік Ед Ракович, син Едді, родина зі Львова), люди, з якими вона працювала, її прихильники.

Телеглядачі матимуть змогу побачити єдине ексклюзивне відеоінтерв'ю Квітки Цісик українською мовою, яке у свій час вдалося записати директору оркестру Національної філармонії Олександру Горностаю. 

Автори сценарію: Леся Вакулюк та Наталя Ковальова
Режисер-постановник: Софія Чемерис 
Генеральний продюсер проекту: Ганна Безлюдна

Київ. Показ відбудеться у Червоному залі Будинку кіно 4 квітня о 18:30, за адресою: м.Київ, вул. Саксаганського, 6. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном:  (044) 287 52 25.

Одеса. Показ відбудеться у Артхаусному кінотеатрі U-cinema 4 квітня о 18:00, за адресою: м.Одеса, Французький бульвар, 33. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном: (0482) 33-95-10 

Львів. Показ відбудеться у Палаці Мистецтв 4 квітня о 19:00, за адресою: м. Львів, вул.Коперника, 17. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном:  (032) 261 44 91

Луганськ. Показ відбудеться у Луганському Національному університеті ім.Тараса Шевченко (головний корпус, малий актовий зал) 4 квітня о 16:00, за адресою: м.Луганськ, вул. Оборонна, 2. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном:  (0642) 58-04-47

Івано-Франківськ. Показ відбудеться за адресою Книгарня "Є" 4 квітня о 18:30, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 31. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном: (0342) 22 42 28

Тернопіль. Показ відбудеться в Українському домі "Перемога" 4 квітня о 18:00, за адресою: м. Тернопіль, бул. Тараса Шевченка, 27. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном: (0352) 25 24 02

Чернівці. Показ відбудеться у кінотеатрі "Чернівці" 4 квітня о 18:00, за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 10. Вхід на показ безкоштовний за запрошеннями. Деталі за телефоном: (0372) 52 73 37

У Львовві у пам'ять про Квітку Цісик також організовано благодійну акцію - збір коштів для придбання пересувного мамографа - медичного апарату для ранньої діагностики раку молочної залози, від якого пішла з життя співачка.

Премєрний телепоказ відбудеться 5 квітня о 00:00 на телеканалі "Інтер", повідомляє його прес-служба.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.