Пам'ятник Леніну в Росії виявився радіоактивним

Агентство з захисту населення повідомило, що пам'ятник Леніну, який стоїть у місті Калтан Кемеровської області РФ з 1962 року, має підвищений радіаційний фон.

Про це повідомляє Сиб.fm.

Радіоактивні хвилі поширювалися на метр і перевищували допустимий рівень радіації в 2,5-4 рази, повідомила міська влада Калтану.

За словами прес-секретаря адміністрації регіону, підвищений радіаційний фон біля пам'ятника Володимиру Леніну виявили в ході перевірки на радіоактивність міста. Раніше подібних досліджень в місті ніхто не проводив - і не знав про те, що пам'ятник "фонить".

Радіоактивним виявилося кам'яне облицювання постаменту - плити, на яких він був встановлений. Зрештою плити поміняли, а пам'ятник Леніну перенесли на десять метрів.

"Були дані рекомендації голові округу - усунути проблему. Або прибрати цей пам'ятник, або замінити облицювання, - повідомив чиновник. - Але оскільки це наша історія, прибирати пам'ятник ми не стали".

Зняти облицювання з постаменту виявилося неможливо, тому адміністрація вирішила збудувати новий постамент для пам'ятника і облицювати його керамогранітом. Рішення було погоджене з місцевою філією Комуністичної партії РФ.

...и Ленин великий нам путь облучил

"Постамент новий звели буквально в десяти метрах від старого і вже облицювали, - пояснив прес-секретар. - Ленін стоїть на новому місці".

Детальніше про долю радіоактивного постаменту - чи вивезли його з міста і куди? чи залишився він поруч із новим на старому місці? - сибірське видання не повідомляє.

Пам'ятник Леніну в Калтані відкрито в 1962 році. Фігура вождя була виготовлена ​​на Митищинському заводі художнього литва (Московська область), це ж підприємство організувало доставку гранітних плит з Алтайського краю Росії.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.