АНОНС. “ТВОРЧІСТЬ СВОБОДИ: (р)еволюційна культура Майдану” – програма заходів

Інтерактивний виставковий простір “ТВОРЧІСТЬ СВОБОДИ: (р)еволюційна культура Майдану” запрошує на культурно-просвітні заходи 4–7 грудня.

Програма заходів:

4 грудня (четвер)
Початок о 18.00 год.

Презентація книги "Слово Майдану"

Бібліотека Майдану запрошує всіх на свою першу презентацію в рамках інтерактивного виставкового проекту "Творчість Свободи". Книга "Слово Майдану" є унікальним виданням зі ста оповідань учасників та очевидців тих зимових подій. Це спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямів і рухів Майдану, які автор - Олег Віноградов - особисто записав на диктофон у епіцентрі подій. Окрім зустрічі з паном Олегом, на вас чекатимуть щирі історії з уст самих героїв книги.

Вхід на презентацію – вільний.

5 грудня (п’ятниця)
Початок о 18.00 год.

Майстер-клас з розмальовування касок, а також розповіді про те, як цей вид мистецтва зародився і розвивався на Майдані від ініціаторів і колекціонерів цього барикадного хендмейду – представників Спілки художників Українського дому та Мистецької сотні Ігоря Левченка, Наталі Кадін-Фесенюк, Юрка "Пікассо".

7 грудня (неділя)
Початок о 17.00 год.

Презентація фільму "Чорний зошит Майдану"

Документальний альманах "Чорний зошит Майдану" знімався протягом чотирьох місяців студентами 2-го режисерського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. На Майдані вони не лише шукали своїх героїв, знімали їх, а й працювали волонтерами. Це історії про людей, для яких Майдан став невід’ємною частиною їхнього життя. Від танців і співів у грудні до перших пострілів у січні, від щастя та ейфорії до виснаження і втоми. Це історії про людей, які відстояли свою гідність і готові боротись далі, це розповіді, в яких емоції важливіші за слова. Революція очима студентів, які дивились і бачили, шукали і знаходили… Отже… 13 особистостей. 13 камер. 13 своєрідних поглядів на світ.

Слідкуйте за анонсами про події (можливі зміни) на: www.honchar.org.ua, www.facebook.com/honchar.museum, www.facebook.com/pages/Музей-Майдану

і приходьте у цей простір Свободи – це Ваш Культурний Майдан, творімо Майбутнє вже прямо тут і зараз…

МІСЦЕ: Музей Івана Гончара, вул. Лаврська, 19.
Тел. для довідок: (044) 288-92-68, (044) 360-90-77 / honchar_museum@ukr.net

 

 

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.