У ГРЕЦІЇ ЗБИРАЮТЬСЯ ВІДНОВИТИ КОЛОСА РОДОСЬКОГО

У Греції збираються відновити статую Колоса Родоського, знищену землетрусом дві тисячі років тому.

Про це повідомляє The Times.

Новий Колос в порту міста Родос на однойменному острові буде уп'ятеро більше оригіналу.

Його створення обійдеться в 250 млн євро.

Проект. Але незважаючи на популярну легенду, насправді "оригінальний" Колос стояв з одного боку гавані.

За задумом авторів проекту, 135-метрова споруда сприятиме піднесенню грецького національного духу в часи тяжкої економічної кризи.

Крім того, туристичний об'єкт може принести до 35 млн євро щорічного доходу: всередині статуї розташуються музеї, розважальні комплекси, магазини і бібліотека.

 

Для порівняння, висота монументу "Батьківщина-Мати" у Києві - 62 метри (102 м разом із постаментом).

Колос Родоський - одне з Семи чудес Античних часів. Найвища на той час [майже 32 метри] статуя давньогрецького бога Сонця Геліоса була створена скульптором Харесом орієнтовно в 303 році до н.е.

Родосці замовили статую на кошти, отримані від продажу військових трофеїв після того, як Родос вдало відбив напад ворогів в одній із війн часів поділу імперії Олександра Македонського його полководцями.

Колос був зібраний із бронзових деталей з залізними кріпленнями. Також скульптор застовував мармур і камінь. Приблизно через 60 років Колос був зруйнований землетрусом - не витримали кріплення в колінах.

Частини бронзового тіла бога Сонця протягом сторіч покоїлися на землі, народжуючи різні легенди. Так, в одній з них розказувалося, що судна, що прямували в гавань, пропливали поміж ніг гіганта. Насправді скульптура була розташована з одного боку гавані.

У 977 році арабський намісник, який правив на острові, продав частини статуї, що збереглися. Для їхнього перевезення знадобилося 900 верблюдів. Статуя назавжди зникла в плавильних печах.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.