Поїзди "Укрзалізниці" сигналитимуть біля місця бою під Крутами. КАРТА

Локомотиви всіх потягів, які прямуватимуть повз меморіальний комплекс біля станції Крути (Борзнянський район Чернігівщини), будуть подавати звуковий сигнал.

Про це ІП повідомили в Українському інституті національної пам'яті.

"Сигнал буде нагадувати про юнаків, які тут у січні 1918-го року стримували наступ більшовицьких військ на Київ", - зазначили в УІНП.

З пропозицією вмикати сирену при проїзді місця бою під Крутами УІНП звернувся до ПАТ "Українська залізниця" в лютому 2016 року.

В УЗ підтримали звернення "для вшанування пам’яті загиблих у січні 1918 року Героїв Крут та всіх захисників України".

Переїзд, де буде подаватися звуковий сигнал, позначено червоною цяткою. МАПА КЛІКАБЕЛЬНА

"Всім причетним структурним підрозділам регіональної філії "Південно-Західна залізниця" ПАТ "Укрзалізниця" надана вказівка щодо постійного подання сповіщального сигналу свистками локомотивів, мотовагонного та спеціального рухомого складу, що прямують через станцію Крути при під’їзді до залізничного переїду, розташованого поблизу с. Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області", - повідомили в "Укрзалізниці".

Інше за темами БІЙ ПІД КРУТАМИ та ЗАЛІЗНИЦЯ

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.