Курінному командиру УПА з Полтавщини встановили меморіальну дошку на малій батькіщині. ФОТО

У с. Березова Лука Гадяцького району Полтавської області встановили меморіальну дошку на честь курінного командира УПА майора Миколи Савченка (Петра Миколенка), який діяв під псевдо "Байда".

Про це повідомляє сайт Українського інституту національної пам'яті. Дошку встановили до 95 річниці від дня народження старшини УПА коштом Спілки українських політв’язнів і репресованих у Польщі.

 

Пам’ятний знак Миколі Савченку встановили на будівлі сільської школи минулих вихідних. Участь у відкритті меморіального знаку взяли також жителі села, гості з району та інших областей. 

"Якщо ми хочемо жити у сучасній, заможній та розвиненій Україні – то повинні пам’ятати, що підвалиною такої держави є ідея любові до батьківщини. Бездержавні народи дороговказом у своїй боротьбі завжди обирали патріотизм і жертовність. Єврейський народ не їхав до пустелі за високими пенсіями та соціальними гарантіями, а був керований ідеалами здобуття власної батьківщини. Якщо хочемо досягнути успіху – понад усе повинні шанувати своїх борців за незалежність, тих, хто цілковито присвятив себе Україні!" – зазначив у своєму виступі на відкритті дошки представник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Справа - представник УІНП Павло Подобєд 

На відкритті також зачитали лист доньки Миколи Савченка пані Марії, яка мешкає  в м. Нью-Йорку, США. Вона подякувала за повернення пам’яті про її батька на його батьківщині й обіцяла весною відвідати Березову Луку.

Також Спілка українських політв'язнів і репресованих у Польщі подарувала школі у Березовій Луці комп'ютерну техніку.

Довідка:

Микола Лаврінович Савченко народився 20 лютого 1921 року. Випускник керамічного технікуму в Миргороді. Служив у Червоній армії, отримав звання лейтенанта. Під час німецько-радянської війни потрапив до німецького полону, служив у допоміжних німецьких частинах, звідки дезертирував.

З кінця 1943 року зголосився до  УПА, призначений командиром підрозділу військової округи ВО-5 "Маківка"  на Дрогобиччині. У серпні 1944-го очолив сотню "Східняки", в якій служили колишні червоноармійці, уродженці центральних та східних областей України. 

15 вересня 1944 року сотня "Байди" ввійшла до Лемківського загону ВО-6 "Сян", який підпорядковувався тимчасовій спеціальній військовій окрузі УПА-Захід-Карпати, що існувала протягом двох місяців (серпень-вересень 1944) на території, ще зайнятій німцями.

Після зміни лінії фронту залишився в Лемківському курені, впродовж жовтня-листопада рейдував по теперішній Івано-Франківщині та Дрогобиччині. У січні 1945 року сотня перейшла згідно з наказом головного військового штабу УПА на північно-східну Тернопільщину.

У лютому 1946  року "Байда" був призначений командиром Перемиського куреня. Від весни цього року він діяв зі своїми сотнями на Перемищині й був підвищений у званні до хорунжого. У серпні 1947 року відділ УПА під керівництвом "Байди" здійснив успішний рейд на Захід.

1948 року Старшинські Збори обрали Савченка командиром частин, що рейдували на Захід. Згодом призначений заступником шефа Місії УПА за кордоном.

Емігрував до США у 1950 році, де закінчив студії механічного інженерства, працював за фахом. У громадському житті в еміграції часто використовував ще один повстанський псевдонім – Петро Миколенко, аби не постраждала родина в Україні.

Під цим ім’ям був одним із організаторів Об'єднання колишніх вояків УПА в США, обирався кілька разів його головою. Заснував видавничий комітет "Літопис УПА". Помер 1 січня 1979 року в Детройті (штат Мічиган, США).

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.