Вандалізм у Гуті Пеняцькій. Реакція в Україні та Польщі

Знищення меморіалу викликало обурення як в Україні, так і в Польщі. "Історична правда" зібрала коментарі українських і польських дипломатів, посадовців, політиків та громадських об’єднань.

Провокацією назвав підрив пам’ятника в Гуті Пеняцькій Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Рішуче засуджую акт вандалізму на польському меморіалі. Такими провокаціями нас посварити не вдасться. А злочинці мають бути покарані", – написав Клімкін у "Твіттері".

Таку ж думку висловив і Посол України в Польщі Андрій Дещиця на своїй сторінці"Не піддаваймося на провокації", – закликав Дещиця.

Раніше вандалізм у Гуті Пеняцькій засудив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. Він назвав це провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських стосунків, що вигідно третій стороні.

Відреагували на подію й українські парламентарі.

Співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Оксана Юринець та Микола Княжицький склали лист-звернення до Голови польсько-української парламентської групи Сейму та Сенату Республіки Польща Міхала Дворчика з приводу подій у Гуті Пеняцькій на Львівщині

"Ми, співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща, засуджуємо пошкодження пам’ятника полякам, які в лютому 1944 р. були вбиті в селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині. Розцінюємо цей варварський акт як провокацію, метою якої є зрив розвитку добросусідських відносин між нашими державами і народами", – зазначається у зверненні, повідомляє Еспресо.TV.

"Ми  не сумніваємося, що авторами цієї провокації є "третя сторона", яка від десятиліть намагається посварити українців і поляків. Саме ця "третя сторона" у 2015–2016 рр. здійснила акцію знищення 14 українських пам’ятників і могил на території Польщі", – наголосили депутати.

"Для замовників і виконавців знищення пам’ятника в Гуті Пеняцькій немає нічого святого: свою акцію вони провели вночі або зранку 9 січня, тобто під час свят Різдва Христового, яке східні християни відзначають за юліанським календарем. І саме у цей день інформація про цю подію з’явилася в російських соцмережах, а згодом на російських сайтах", – підкреслили автори звернення.

Вказуючи на організаторів нищення могил і пам’ятників на українсько-польському прикордонні співголови Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща також склали запит до голови СБУ Василя Грицака з тим, щоб забезпечити  максимум зусиль для виявлення та покарання виконавців варварських актів.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка був конкретнішим у своїх висловлюваннях. Він прямо назвав російською цю провокацією, яка, на його думку, має на меті погіршення польсько-українських стосунків, передає офіційний сайт Бродівської РДА

Синютка запевнив польську сторону, що поліція вжиє всіх можливих заходів, аби знайти вандалів-провокаторів і суворо їх покарати.

Знищений меморіал полякам, загиблим під час нацистської каральної акції в Гуті Пеняцькій у лютому 1944 року. Фото: kuriergalicyjski.com

Представники місцевої влади натомість думають на тим, як відновити меморіал.

Перший заступник голови Бродівської РДА Володимир Адамець зазначив: "Нам у найстисліші терміни треба відновити пам’ятник – спільно з представниками польської сторони, спільно з нашими ГО треба думати, як його відновити".

Перший заступник Бродівського міського голови Роман Сподарик, сповістив, що з огляду на ті добрі відносини, які склалися у бродівчан з польською стороною, Бродівська міська рада готова допомогти у відновленні пам’ятного хреста у Гуті Пеняцькій.

Такої ж думки дотримується й голова Бродівської районної ради Євген Швед.

"Будемо старатися зараз – районна влада, міська, використовуватимемо й інші, у т. ч. із залученням польської сторони, можливості щодо відновлення пам’ятника – маємо ще півтора місяці до Дня вшанування жертв Гути Пеняцькоїї, щоб зруйноване відновити. Але, крім заходів із відновлення, мусимо розробити заходи щодо запобігання подібних випадків у майбутньому", – зазначив у коментарі ІА ZIK Євген Швед..

Сам Швед та інші присутні вже відчистили пам’ятник від фарби та написів. Відновити його обіцяють до 28 лютого, коли відбуватимуться щорічні пропам’ятні заходи.

За словами заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка, на черговому засіданні сесії облради однозначно буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента.

"Спільно із польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника. Чи вдасться це зробити до 28 лютого – дня, коли сюди вшанувати жертв традиційно з’їжджається громада, не впевнений. Разом із тим, маємо звернути увагу і на українські монументи, зруйновані на території Польщі. А такі факти, на жаль, також є. Ми проаналізували, що почерк такий же як на нашій, так і на польській стороні", – цитує Володимира Гірняка ZAXID.NET.

На переконання Гірняка, вандалізм у Гуті Пеняцькій організували сили, які зацікавлені в погіршенні взаємин між Україною та Польщею. Він також наголосив, що версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці, не витримує жодної критики.

"Те, що видно тут, на місці, що вчинено вандалами, зробити кувалдою однозначно неможливо. Все більше вказує на вибух. І це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння", – зазначив 11 січня Володимир Гірняк під час поїздки на місце злочину.

Реакція польських дипломатичних кіл була подібною до реакції їх українських колег.

Міністерство закордонних справ Польщі видало декларацію, у якій вимагає негайного розслідування справи, виявлення виконавців та їх покарання.

10 січня відповідну ноту склало польське посольство в Києві. Польські дипломати зауважили, що атаки та інциденти такого роду повинні бути  пояснені та покарані, оскільки вони становлять загрозу для польсько-українських стосунків.

Консульство Республіки Польща у Львові надіслало свого представника до складу оперативної групи з розслідування інциденту з польським пам’ятником.

"Зробимо все, щоби показати, що польсько-українські стосунки є добрими й жодні спроби вандалізму чи саботажу не вплинуть на нашу діяльність", – запевнив Генеральний консул Республіки Польща у Львові Веслав Мазур.

Консул Республіки Польща у Львові, перший радник консульства Мар’ян Орліковський 10 січня відвідав пошкоджений меморіал у Гуті Пеняцькій.

"Безперечно це провокація. Мені тяжко говорити. Не розумію того, хто, в який спосіб і навіщо вчинив це. Тим займуться відповідні служби. Натомість можу висловити справді велике задоволення від присутності тут стількох осіб, особливо зі Львівської ОДА, що свідчить про те, що це всіх схвилювало", – підсумував Орліковський.

Радник глави МЗС Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський вважає, що за пошкодженням польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій на Львівщині стоїть Москва.

"Свій інтерес [у скоєнні такого злочину. – ІП] і проблеми з виконанням провокації однозначно вказують на те, що джерелом цього всього є Москва. Підтвердженням цього є також факт, що першими про цю подію поінформували російські ЗМІ", – заявив Журавський вел Граєвський у коментарі агенції Укрінформ.

Експерт звернув увагу, що відео, розміщене в YouТube, підписано українською мовою з росіянізмами. Він нагадав, що впродовж 2015–2016 років при знищенні українських пам’ятників у Польщі вандали так само залишали там польські написи з помилками.

Пшемислав Журавський вел Граєвський. Фото: Укрінформ

Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську та українську мови.

Журавський вел Граєвський не вірить, що до знищення польського пам’ятника причетні українці.

"Інцидент стався 8 січня – у другий день Різдва в Україні. Це ще більше підкреслює нереальність того, що українець, галичанин, у день великого свята піде нищити пам’ятник. У психологічному сенсі це виглядає гротескно", – підкреслив радник глави польського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій є свідченням того, що "триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким загрожує Росія".

Журавський вел Граєвський наголосив, що на цей інцидент обидві сторони повинні відреагувати солідарно, наголошуючи, що поляки й українці не дозволять себе посварити.

"Тут потрібною буде не просто декларація [з боку влади країн. – ІП] для заспокоєння власного сумління, а початок дій щодо ефективного впливу як на польську, так і на українську громадську думку, пояснюючи громадянам обох країн реальну ситуацію, ламаючи цим цілі російських провокацій [посварити народи. – ІП]", – наголосив радник глави МЗС Польщі.  

Навіть відома польська дослідниця Ева Семашко, яка дотримується переконання, що українські повстанці вчинили геноцид поляків у часи Другої світової війни, заявила, що до руйнування меморіалу в Гуті Пеняцькій причетні російські провокатори.

Ева Семашко

"Усі знаки на небі й на землі вказують на російські "лапки". Сьогодні вранці я слухала радіо "Внет", на якому Павел Боболович говорив, що відеозапис тої події з’явився на You Tube з підписом, що це зробив "Правий сектор". Натомість "Правий сектор" відхрестився від того. Що цікаво, у згаданому підпису, що вказує на Правий сектор, була орфографічна помилка, якої українець не зробив би. Помилка вказувала на зв’язок із російською мовою. Більше того, я довідалася, що перша інформація про знищення пам’ятника з’явилася на російському урядовому порталі", – сказала Семашко в інтерв’ю польському виданню "Wpolityce".

Екс-лідер "Правого сектору", а нині командувач "Української добровольчої армії" Дмитро Ярош назвав руйнування пам’ятника "гидкою провокацію російських спецслужб".

Він закликав усіх жити сьогоденням і майбутнім "спираючись не на ненависть і шовінізм, а на спільні християнські цінності, спільну, часто героїчну історію (протиставлення османській навалі, походи на Москву, битви з ордами Будьонного і Тухачевського, спільні бої підрозділів Української Повстанської Армії та Армії Крайової проти більшовиків тощо)".

"Вважаю Польщу стратегічним союзником України і наші дві держави – основою майбутнього Балто-Чорноморського союзу", – підсумував Ярош на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Як провокацію, мета якої – "викликати чергову хвилю антиукраїнських настроїв у Польщі й тим самим перешкодити розвитку добросусідських відносин між нашими народами й державами", засудило акт вандалізму Об’єднання українців у Польщі.

На переконання авторів заяви, момент останньої провокації вибрано не випадково саме зараз, коли в Польщу прибувають солдати США, а Польська Республіка активно підтримує боротьбу із захисту своїх кордонів, а також Європи й України.

Об’єднання українців у Польщі "вітає негайні дії з боку слідчих органів та органів державної влади України, спрямовані на те, щоб знайти винуватців злочину. Ми сподіваємося, що ці дії будуть успішними", – йдеться у заяві організації.

ОУП висловило підтримку польській громаді в Україні, яка постраждала внаслідок руйнування пам’ятника, а також закликало польські ЗМІ й суспільство не піддаватися на такі провокації.

Нагадаємо, в ніч із 8 на 9 січня невідомі зруйнували пам'ятник польським жертвам нацизму на місці колишнього села Гута Пеняцька в Бродівському районі Львівської області. Руїни було розмальовано синьо-жовтою та червоно-чорною фарбою, а також нацистською символікою. 

Повідомлення та відозаписи про акт вандалізму з'явилися спершу на російських інформаційних ресурсах навіть до того, як про нього дізналися місцеві мешканці. 

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кожексу України. Санкція статті передбачає покарання – від 5 до 8 років позбавлення волі.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.