Оголошено ІІІ конкурс наукових робіт "Історія, яка на об'єднує"

Оголошено ІІІ Всеукраїнський конкурс наукових і науково-популярних робіт "Історія, яка нас об'єднує".

Львівська обласна рада Львівська обласна державна адміністрація Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Департамент освіти і науки ЛОДА Офіційна сторінка Мистецький Фонд імені Короля Данила оголосили ІІІ Всеукраїнський конкурс наукових і науково-популярних робіт "Історія яка нас об'єднує".

Тематика цьогорічного конкурсу: "Україна в боротьбі за державність та незалежність. До 100-річчя Української революції 1917–1921, 75-річчя створення УПА, 25-річчя проголошення Незалежності України".

Мета цього конкурсу – сприяння молодим історикам, які прагнуть вивчати актуальні та малодосліджені сторінки української історії; заохочення суспільного обговорення та правдивого висвітлення подій минулого, консолідації українського суспільства і поглиблення знань з історії України.
Актуальні напрямки досліджень: історична антропологія, мікроісторія, національно-визвольні змагання.

Актуальні теми: "Людина у вирі ХХ століття", "Репресії та депортації у ХХ ст.", "Українська національна революція 1917–1921", "Український визвольний рух 1920х–1950х років", "Українсько-польські стосунки у ХХ ст.", "Історія українського війська", "Боротьба за ідею у ХХ ст", "Сучасна історія України", "Євромайдан", "Революція гідності", АТО, "Постаті української історії".

Учасниками конкурсу можуть бути студенти та аспіранти вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Реєстрація заявок для участі у Конкурсі здійснюється Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації з дня опублікування офіційного повідомлення.

Конкурс проводиться у два етапи. На першому етапі заявки на участь у Конкурсі розглядаються на відповідність за формальними ознаками

Конкурсна комісія приймає рішення щодо відповідності поданих матеріалів умовам Конкурсу та щодо реєстрації претендента як учасника Конкурсу, або відмови у реєстрації у випадку невідповідності матеріалів вимогам Конкурсу.

На другому етапі Конкурсна комісія проводить оцінювання заявок і визначає переможців. Список визначених переможців публікується на сайтах Львівської обласної державної адміністрації, обласної ради та "Історичної правди" в термін до 15.07.2017 року.

Після оголошення переможців Конкурсна комісія затверджує список наукових керівників із супроводу досліджень.

Щоб узяти участь у конкурсі, потрібно подати заявку до 30 червня 2017 року за адресою: 79008 м. Львів, вул. Винниченка,14, Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА (відділ мистецтв та розвитку культури) з позначкою "Конкурс", e-mail: storythatunites@gmail.com, uklviv@ukr.net 

Телефон для консультацій: (097) 973-97-83, (032) 261-22-27; Факс: (032) 261-25-93.

Останні дні і смерть Міхновського

Вранці 4 травня 1924 року 4-річний син Володимира Шемета – Ждан – вийшов у садок свого дому. Там дитина першою побачила, на старій яблуні, повішаним майже двометрове тіло гостя свого батька – Миколу Міхновського. Згодом Ждан розповість Роману Ковалю, що батько знайшов у кишені покійного записку: "Волію вмерти власною смертю!"

Останнє інтерв'ю мисткині Людмили Симикіної

Через мою майстерню пройшли всі дисиденти. Всім шилась свита. Я знала всі біографії. Я їх втішала, жаліла. Я знімала ту напругу психічного тиску, одягали новий одяг, знімали той, що вони мали, і вони відважно носили це. Я мріяла про іншу державу, про інший устрій. А одяг шився для цієї мрії. Ось сутність моя була в 1960-ті роки.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.