Документ із першими враженнями Гагаріна про космічний політ продали на аукціоні

Перший документ про перший політ людини в космос продано в Нью-Йорку в четвер за 47,5 тис. доларів США.

На торги було виставлено кілька записів: титульний аркуш, опис космпонавтом Землі з космосу та фотографія Гагаріна в гермошоломі.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на аукціонний дім Sotheby's.

На першій сторінці англійською мовою за вихідними даними Центрального аероклубу ім. Чкалова зазначається: "Відомості, зареєстровані про перший космічний політ громадянином СРСР Юрієм Олексійовичем Гагаріним 12 квітня 1961 року на космічному кораблі "Восток".

Документ і фото Юрія Гагаріна, виставлені на торги. Фото: Sotheby's

Друга сторінка — лист гагаріна. "Я хочу описати свої короткі спостереження за час перебування в космосі. З висоти 175—327 кілометрів Землю було видно дуже добре. Її поверхня виглядала майже так само, як коли дивитися на неї з літака, що летить на великій висоті. Я ясно міг розрізнити гори, гирокі ріки, ліси, прибережні лінії та острови… У Землі дуже ясне й гарне блакитне сяйво", — писав Гагарін.

"Завдяки вичерпній підготовці я не відчвав дискомфорту від факторів космічного польоту. У дану мить я почуваюся добре", — писала перша людина, що побувала в космосі. Підпис: "Пілот-космонавт СРСР Ю. О. Гагарін, 15 квітня 1961 року".

Даний документ було підготовано для відправки в Міжнародну авіаційну федерацію, однак, зрештою, відправили іншу версію.

У Sotheby's документ назвали "пам’ятником доби зорі космосу", а опис вражень першого радянського космонавта Юрія гагаріна поставили в один ряд з "відкриттями й мандрами Колумба, Веспуччі й Магеллана".

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.