На Одещині з'явиться пам'ятник на честь Зимового походу Армії УНР. Ви можете цьому посприяти

На Одещині планують установити пам'ятний знак "Землякам – учасникам Першого Зимового походу Армії УНР". Для початку робіт бракує частини коштів.

Ще 30 березня 2017 р. Благодійний фонд "Героїка" одержав у міської ради дозвіл на встановлення пам’ятного знаку на перетині вулиць Суворова та Одеської в м. Ананьїв Одеської області. 

Монумент являтиме собою збільшену копію ордену Армії УНР Залізний Хрест "За Зимовий похід і бої", яким відзначали учасників Першого Зимового походу. Під командуванням генерал-поручника Михайла Омеляновича-Павленка українські війська йшли з боями по тилах білих та червоних військ у період з 6 грудня 1919 року по 6 травня 1920 року.

Ескіз пам’ятного знаку "Землякам – учасникам Першого Зимового походу Армії УНР"

"Залізний Хрест" буде встановлено на постаменті з бутового каменю, що з чотирьох боків обрамлений гранітними дошками з іменами козаків та старшин Армії УНР (всього 52 особи) та написом-присвятою: "Землякам – учасникам Першого Зимового походу Армії УНР".

На постаменті стоятиме колона, на доричному капітелі якої розмістять збільшену копію ордену.

Поряд із пам’ятним знаком стоятиме й 8-метрову щогла з державним прапором та інформаційний стенд про історію Першого Зимового походу і долі ананьївців, які взяли в ньому участь.

 

Запроектований пам’ятний знак буде першим таким у місті та околиці, який стосується вшанування Перших Визвольних змагань.

Для реалізації проекту потрібно близько 90 000 грн. Більшу частину суми вже зібарли. Залишилося тільки 20 тис. грн.

Закликаємо наших читачів долучитися до спорудження пам'ятника!

Реквізити для перерахунку коштів:

ПриватБанк: 4149 4393 9261 8991 (Цюпка Наталя Романівна)
————————————————
Найменування юр. особи: Благодійна організація "Благодійний фонд "Героїка"
Код ЄДРПОУ: 38697076
Валюта рахунку: UAH
№ рахунку: 26005602566300
Назва банку: Публічне акціонерне товариство "УкрСиббанк"
МФО (код банку): 351005
Призначення платежу: Благодійний внесок
————————————————
PayPal: heroic.spirit@gmail.com

З усіх питань пишіть на адресу Благодійного фонду "Героїка": heroic.spirit@gmail.com.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.