У Києві вшанували Івана Павла ІІ. ФОТО

Нещодавно перейменовану на честь Івана Павла ІІ вулицю прикрасили муралом.

В урочистостях взяли участь апостольський нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Гуджеротті, Посол Польщі в Україні Ян Пєкло, народні депутати України Мустафа Джемілєв та Микола Княжицький, учасники Українсько-польського форуму партнерства, представники громадських організацій столиці та місцевого самоврядування.  

 Урочисте відкриття муралу на вулиці Іоанна Павла ІІ. Фото: Яцек Жур

"Відкриття цього муралу свідчить про постійне вираження дружби та пам'яті людини, яка підтримувала Україну, свободу та мир. Українці і поляки мають подолати історичні непорозуміння, які ще живі в обох суспільствах, і будувати свої відносини на дружбі і взаємоповазі", - передає слова посла Польщі в Україні Яна Пєкла Укрінформ.

 Директор Центру досліджень Східної Європи Ян Маліцький та ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Фото: Яцек Жур

Вулиця була перейменована на честь Івана Павла ІІ в рамках кампанії з декомунізації. Раніше вона сала назву на честь Патріса Лумумби, а перед тим – Новотверська.

Напередодні відкриття стіни будівлі з муралом були обмальовані непристойними написами антипольського змісту. Поліція зафіксувала акт вандалізму. Після чого комунальні служби швидко усунули непристойні написи.  

Перед відкриттям муралу Єпископ-ординарній Віталій Кривицький та блаженніший Святослав Шевчук відправили Месу в костелі св. Миколая у Києві.

 Єпископ-ординарній Віталій Кривицький та блаженніший Святослав Шевчук під час Меси в костелі св. Миколая у Києві. Фото: Яцек Жур

Нагадуємо,  Іван Павло ІІ — 264-й Папа Римський. Римо-католицький польський єпископ, Святий Католицької Церкви, канонізований у 2014 році. Поет і поліглот, філософ. Своєю моральною поставою спричинився до падіння комунізму. Відвідав Київ та Львів із візитом у червні 2001 року. 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.