Уряд США розсекретив майже три тисячі документів про вбивство Кеннеді

Уряд Сполучених Штатів розсекретив 2800 документів щодо вбивства президента Джона Ф. Кеннеді в 1963 році.

Про це повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Чинний президент Дональд Трамп заявив, що громадськість заслуговує на те, що бути "повністю поінформованою" про подію, яка перебуває в епіцентрі численних теорій змови.

Але деякі документи на вимогу державних органів залишили таємними. В одному меморандумі йдеться про те, що ФБР попереджало поліцію про погрози смертю на адресу вбивці Кеннеді Лі Харві Освальда.

"Ми негайно ж повідомили шефа поліції, і він запевнив нас, що Освальду нададуть достатній захист", — пише директор ФБР Едгар Хувер.

Колишнього морського піхотинця і самопроголошеного марксиста Освальда застрелили в підвалі департаменту поліції м. Далласа через два дні після загибелі президента Кеннеді.

 "У справі Освальда немає більше нічого, крім того, що він мертвий. Минулої ночі ми отримали в далласький офіс дзвінок від чоловіка, який спокійним голосом повідомив, що він є членом комітету, організованого для вбивства Освальда. Ми негайно ж поінформували шефа поліції, і він нас запевнив, що Освальду нададуть достатній захист. Цього ранку ми зателефонували шефові поліції знову із застереженням про імовірність якогось замаху на Освальда. І знову ж, він нас запевнив, що тому нанадуть відповідний захист. Однак, цього не зробили". Джерело: Директор ФБР Дж. Едгар Хувер, 24 листопада 1963 року.  

По мірі ретельного вивчення та аналізу документі з’являються інші знахідки, як от: меморандум ЦРУ, в якому є припущення, що Освальд спілкувався з офіцером КГБ в радянському посольстві в Мехіко. Цей офіцер, за даними меморандуму, працвав у відділі, "відповідальному за саботаж і ліквідації".

Інший меморандум розповідає про те, як британська місцева газета "Кембридж Ньюс" отрмиала аноімний дзвінок про "певні великі новини" в США за кілька годин до вбивства.

Президента Кеннеді застрелили 22 листопада 1963 року під час поїздки вулицями Далласа у відкритому лімузині. У звіті комісії Воррена, опублікованому в вересні 1964 року, йшлося про те, що Лі Харві Освальд зробив летальні постріли з будівлі книгосховища Техаської школи.

 Президент і перша леді менше, ніж за годину до вбивства. Фото: Reuters.

"Не було доказів, що або Лі Харві Освальд, або Джек Рабі були частиною якої-небудь змови, внутрішньої чи закордонної", — зробила висновок комісія.

Закон, ухвалений Конгресом США 1992 року, зобов’язував повністю втаємничити від громадськості всі документи, які стосувалися вбивтсва Кеннеді, а це — біля 5 мільйонів сторінок — строком на 25 років. Кінцевий термін сплив минулого четверга. Понад  90% документів на той час уже були в загальному доступі.

У меморандумі, який наказує керівникам міністерств розсекретити документи, Трамп повідомляв, що американська громадськість заслуговує на те, щоб бути "повністю поінформованою про всі аспекти цієї поворотної події".

"Відповідно, я наказую сьогодні підняти завісу", — писав президент.

Деякі цензуровані документи підлягають дальшому перегляду протягом шестимісячного строку, але є імовірність, що ті папери можуть залишитися секретними навіть після 26 квітня наступного року.

Президент, за словами посадовців Білого дому, не хотів погоджуватися з вимогою служби залишити наявні документи.

"Сьогодні в мене немає вибору окрім, як радше прийняти ті цензурні обмеження, ніж допустити потенційно незворотну шкоду для безпеки нашої нації", — додав Трамп у своєму меморандумі.

Документи опубліковані на веб-сайті Національного архіву США

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".