"Польща має бути королевою пам’яті світу." Дискусія про контраверсійний закон триває

У Польщі продовжуються дискусії навколо скандальних змін до закону про IPN. До дисксії долучилися прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, відставні дипломати, чинний голова МЗС.

Польське радіо Tokfm опублікувало відкритий лист польських дипломатів, де вони критикують зовнішню політику керуючої партії PiS.

"Суперечка Ізраїлю, США та інших союзників Польщі навколо закону про IPN доводить, що сьогодні міжнародна позиція країни є найгіршою з 1989 року. Як колишні дипломати, ми попереджаємо Вас: нинішня політика Ярослава Качинського та PiS веде до катастрофи" - йдеться у листі.

 Один із підписантів відкритого листа, речник МЗС Польщі - Марцін Босацький. Фото: Sławomir Kamiński / AG

"З 2015 року зовнішня політика PiS йде від катастрофи до катастрофи. Польща відмовляється приймати візити високопоставлених представників, її союзники регулярно критикують це, наші гарантії безпеки стають умовними. Замість того, щоб бути одним із лідерів західної спільноти, Польща PiSу стає залежною від невизначеної підтримки менших держав. Польща сприймається, як "хвора людина Європи" – відзначають дипломати.

"Така обстановка є великою загрозою для держави, особливо в умовах сучасної нестабільної ситуації. Європейський Союз чекає великих змін. Агресивна Росія окуповує територію нашого сусіда і втручається в політичні процеси Заходу. США змінюють свою роль у світі…

Відносини з партнерами по ЄС – погані. Руйнування відносин з Україною позбавило Польщу політичної сили на сході. Міністерство закордонних справ стало заручником політичних торгів у правлячому таборі, в дипломатії панує хаос".

В інтересах добра для батьківщини дипломати закликають: "політикам правлячого табору – змінити курс, повернутися до проєвропейської та прозахідної політики, припинити штучні суперечки з союзниками, відновити довіру до влади Польщі, припинити політику підтримки екстремістських сил.

Президенту Республіки Польща – накласти вето на Закон про Інститут національної пам'яті".

Завершується лист тезою: "PiS не є спадкоємцем ідеї Лєха Качинського і руйнує відносини з Україною та євреями". (повний текст відкритого листа, а також перелік підписантів можна прочитати на сайті Tokfm)

З іншого боку прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що: "кожна серйозна держава повинна дбати про свою історію, піклуватися про свою репутацію та історичну правду. За останні 25 років Польща, яка мала б бути королевою пам’яті світу – стала зручним хлопчиком для биття".

 Матеуш Моравецький. Фото: Paweł Supernak /PAP

"На наш погляд, Польща має боротися за правду, бо таким чином ми можемо реально будувати державу на основі істини. Краще правда, ніж більш глибокі відносини з нашими партнерами", - заявив Моравецький на сьогоднішній конференції "Тенденції та ризики" у Варшаві, як передає Interia.fakty.

Водночас, як повідомляє Європейська правда, глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, вважає, що країна лише виграє від суперечок навколо закону про Інститут національної пам’яті.

"Я думаю, що Польща лише виграє у цих суперечках, у тому сенсі, що вони роблять громадськість обізнаною у тому, що таке правда. Якщо з'являються терміни "польські табори смерті", а міністр закордонних справ Німеччини заявляє, що ніколи погодиться з таким формулюванням, це – успіх польської дипломатії" - заявив він.

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz'15 законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології".

Українське МЗС заявило про свою глибоку стурбованість ухваленням цього законопроекту. Із різкою критикою законопроекту виступили ізраїльські дипломати й політики.

Вночі з 31 січня на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив законопроект. Напередодні нічного голосування Державний департамент США оприлюднив заяву, в якій висловив побоювання, що зміни до закону про ІНП можуть підірвати свободу слова і свободу академічних дискусій.

Президент Чечні Рамзан Кадиров схвально прокоментував  зміни у польському законодавстві. Але вважає, що цих змін не досить.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.